Broj 162
Početna > Lepi i zdravi > TRENING ZA TELO I DUŠU

Vežbe po vašoj meri

TRENING ZA TELO I DUŠU

Ukoliko vas je proleće inspirisalo da poradite na vašem fizičkom izgledu i spremno dočekate leto, otkrijte kojim vežbama ćete najbrže doći do željenog izgleda

TERETANA
Vežbanje u teretani je uvek dobro početi sa lakšim programima, a kasnije nastaviti ozbiljnije. Za rad u kardiofitnes sali dobro je uzeti ličnog trenera, koji će vas polako uvoditi u trening. Na osnovu vaše kondicije i građe iskusni instruktor će napraviti program isključivo po vašoj meri. Takvi treninzi su idealni jer jačaju i istežu telo. I ne zaboravite, ukoliko trenirate umereno, efekat će biti bolji i dugotrajniji. Konsultacija s lekarom pre vežbanja je obavezna, pogotovo ako imate nekih zdravstvenih tegoba.

FIT BOL
Fit bol je velika lopta koju su osmislili fizioterapeuti iz Evrope kako bi pacijenti sa određenim povredama mogli da se bave nekim vidom aerobnih vežbi. Danas je ona namenjena svima, od onih koji uopšte nemaju fizičku kondiciju do osoba koje žele da se oslobode viška kilograma. Pošto lopta lako izmiče, potrebno je da imate snagu i dobro razvijen osećaj za ravnotežu kako bi ona pod vama mirovala. Na taj način lopta je odlično pomagalo za sticanje stabilnosti i dovođenje tela u odličnu formu. Potrebno je raditi s loptom odgovarajuće veličine da bi vežbanje za vas bilo adekvatno i prijatno. Kada sednete na loptu, morate stopalima na podu lako da održavate ravnotežu. Kukovi i kolena treba da stoje pod pravim uglom.

JOGA
Joga je pravi izbor ako želite da dovedete u harmoniju svoje telo i misli. Svaki čas joge ima svoju dinamiku koja uključuje vežbe disanja, zagrevanja, istezanja, a posebnu pažnju posvetite pravilnom položaju tela. Ukoliko niste ljubitelj agresivnih vežbi sa dosta preznojavanja, vi ste kandidat za jogu. Vežbanjem se povećava kvalitet kože i vraća svežina čitavom telu i životu. Ukoliko otkrijete da vam prija, joga može da postane vaš stil života.

KALINETIKS

Ovaj metod prava je antistres terapija, namenjena svim uzrastima i nivoima kondicije. U pitanju je izometrijski metod koji aktivira dubinski rad mišića. Značajno je da svaki pokret prati anatomiju tela. Vežbe ne zahtevaju veliki fizički napor, a s brojem izvođenja povećavaju se snaga i fleksibilnost tela. Važno je da se tokom treninga koncentrišete na usklađeno disanje i rad tela. Efekat ćete uočavati postepeno, ali samo ako pravilno i redovno vežbate, i to uz pomoć instruktora. Kalinetiks odlično utiče na opšte fizičko i duhovno stanje i dobra je vest da ima pozitivno dejstvo na stanje kože.

PILATES
Pilates je poslednjih godina jedan od najpopularnijih vidova vežbanja. On ne podrazumeva naporne vežbe i prirodno balansira sve grupe mišića. Fokus je na kvalitetu, a ne na kvantitetu pokreta i najbolje od svega je što posle treninga nemate osećaj iscrpljenosti. Pored strunjača i lopti, koji su glavni rekviziti za pilates, postoje i specijalne sprave. Pilates posebno pomaže osobama koje dosta vremena provode u sedećem položaju i onima koji imaju loše držanje, ali i trudnicama. Pilatesom nećete oslabiti, ali u kombinaciji s vožnjom bicikla, trčanjem ili plivanjem rezultat je zagarantovan.

Ana Ostojić