Broj 162
Početna > Lepi i zdravi > Meni za dugovečnost

Zdrava hrana za treće doba

Meni za dugovečnost

Mnoge bolesti se mogu izbeći ili bar odložiti na neko vreme pravilnom ishranom

Infarkt, tromboza, osteoporoza, tumori samo su neke od bolesti koje se pravilnom ishranom mogu izbeći ili bar odložiti na neko vreme. Nutricionisti ističu da tajna ishrane starijih ljudi leži u meniju koji sadrži vitamine, minerale, nezasićene masne kiseline, celulozu i proteine. Ovi magični sastojci za vitalnost i dugovečnost trebalo bi, kažu dijetetičari, da se nađu svakodnevno u bar jednom od tri obroka.

Svaki dan tri porcije povrća
Stručnjaci za ishranu preporučuju da se svaki dan na trpezi nađe dve do tri porcije svežeg povrća, mleko i mlečni proizvodi, žitarice, testenina, pirinač i jedna voćka po izboru posle svakog obroka.

Meso četiri puta nedeljno
Belo meso je dragocen izvor proteina, vitamina i minerala. Umereno korišćenje mesa pozitivno je zbog unošenja gvožđa, proteina visoke biološke vrednosti i vitamina iz grupe B. Oprez kada jedete crvena mesa jer su ona masnija.

Tunjevina, pastrmka, skuša
Nutricionisti savetuju starijoj populaciji da tri puta nedeljno jede ribu, naročito tunjevinu, pastrmku, haringu i skušu. One su prava riznica omega 6 i omega 3 masnih kiselina, koje su pravi vitezovi u borbi protiv oboljenja srca.

Dva puta nedeljno pasulj
Organizmu prija i mahunasto povrće, a kao idealna mera preporučuju se sočivo, pasulj, grašak, boranija dva puta nedeljno. Ovo povrće snabdeva organizam visokokvalitetnim proteinima.

Dva jajeta za nedelju dana
Čak i oni koji imaju povišen holesterol mogu da pojedu dva jajeta nedeljno. Stručnjaci tvrde da u toj količini ne mogu da štete organizmu.

Monozasićene masti
Prisustvo masti do 20 odsto u normalnoj ishrani ne samo da nije štetno već je korisno za transportovanje korisnih materija u krv. Pored količine, veoma važan je i kvalitet masti - ističu nutricionisti. Monozasićene masti (masline, kikiriki, avokado) efikasne su u borbi protiv bolesti srca, ali i raka.

Polizasićene masti
Omega 6 masne kiseline (kukuruz i neka ulja iz semena) potrebne su organizmu u malim količinama i bolje je ne preterivati s njihovom upotrebom.
Omega 3 masne kiseline (seme lana, riba) pravi su prijatelji ljudskom organizmu jer zaustavljaju stvaranje i razvoj kancerogenih ćelija.

D. Rodić
 

Šta bi trebalo više jesti, a šta izbegavati da bi se sprečila pojava raka prostate?

Pet ili više obroka svežeg voća i povrća dnevno. Skrobne namirnice kao što su krompir, testa, pirinač, pa i hrana bogata vlaknima, integralne cele žitarice, povrće i voće, štite organe za varenje. Crvene paprike i paradajz sadrže likopen, prirodni pigment koji štiti od raka materice i prostate. Povrće poput kelja, dok se žvaće ili seče, proizvodi supstance pod nazivom indoli koji štite od ponovne pojave raka dojke. Crveno, plavo, bobičasto voće bogato je antioksidantima koji podstiču delovanje vitamina C, jačaju imunološki sistem i sprečavaju oštećenje ćelija. Cele žitarice, orasi i biljna ulja sadrže vitamin E, antioksidant koji jača odbrambeni sistem.