Broj 162
Početna > Poznati > Konačno sam srećan

Riki Martin

Konačno sam srećan

Iako je tokom godina uspešne karijere važio za najizazovnijeg latino zavodnika, Riki Martin slomio je srca mnogih obožavateljki širom sveta, ali i šokirao brojne fanove kada je nedavno priznao da je homoseksualac

Enrike Morales Martin, kako glasi pravo ime ovog umetnika, rođen je 24. decembra 1971. godine u Portoriku. Njegovi roditelji, majka Nereida i otac Enrike, nisu uspeli da očuvaju brak ni uprkos novom članu porodice, pa su se razveli kada je Enrike imao samo dve godine. Ubrzo se njegov otac ponovo oženio, a majka pronašla sreću u ljubavi pa pevač danas ima veliku porodicu - dva brata po majci Fernanda i Anhela, dva po ocu Erika i Danijela, kao i sestru Vanesu.

Poigravanje sa latino zvukom
Martin je rastao u katoličkoj porodici i u detinjstvu je bio posvećen crkvi. Kao dete, pojavljivao se u mnogim televizijskim emisijama, a veliki uticaj na njega imao je Dejvid Bouvi. Kad je imao 12 godina, postao je član tinejdžerske grupe Menudo, veoma popularne na španskom govornom području. Ipak, po završetku srednje škole preselio se u Njujork, a nešto kasnije i u Kankun, gde je igrao u telenovelama. Početkom devedesetih izdao je prvi album pod nazivom Riki Martin, i to mu ubrzo postaje scensko ime.

Album je za kratko vreme postao najprodavaniji, a Riki glavna zvezda koja je počela sa turnejama po Meksiku, Argentini, Čileu i na kraju u Americi. Godine 1993. izdao je drugi album koji je prodat u više od milion primeraka širom sveta. Godinu dana kasnije seli se u Los Anđeles, gde dobija ulogu konobara i pevača u američkoj sapunici General Hospital, ali se 1995. godine odlučuje da se fokusira isključivo na muzičku karijeru i ubrzo izdaje četvrti album na kom se poigrao sa latinskim pop zvukom.

Livin la vida loca
Posle ogromnog uspeha četvrtog albuma, Martin se vraća u Njujork gde je po prvi put igrao na Brodveju. Dobio je ulogu Marijusa u Jadnicima i pobrao brojne pozitivne kritike. U isto vreme posvetio se snimanju petog albuma koji je prodat u osam miliona primeraka. S obzirom na to da su mu svi albumi bili na španskom, 1999. godine počeo je da priprema prvi album na engleskom jeziku.

Sa albuma se odmah izdvojio hit Livin la vida loca, koji se našao na prvom mestu po slušanosti širom sveta. Posle ogromnog uspeha prvenca na engleskom, Martin nastavlja sa radom i pripremom novih albuma, od kojih je svaki bio prodavaniji od prethodnog. Hitovi poput She bang i duet s Kristinom Agilerom garantovali su dobru prodaju. U narednim godinama nastavio je sa uspešnim albumima i još uspešnijim turnejama.

Ljubavni život
Iako su njegove pesme osvajale brojna ženska srca, dame, ali i mediji, želeli su da znaju apsolutno sve o njegovom privatnom životu - s kim se ljubi, spava, zabavlja, miri i svađa. Jedina veza koja je poznata javnosti je ona sa meksičkom voditeljkom Rebekom de Albom, sa kojom je bio u vezi punih 14 godina.

Iako su često raskidali i mirili se, Riki je više puta naglašavao da planiraju porodicu. Ipak, kada je 2005. izdao album Life, objavio je i raskid s Rebekom. Od tada, javnost gotovo ništa nije znala o njegovom ljubavnom životu. Upravo zbog toga, počele su razne spekulacije o njegovom seksualnom opredeljenju. U jednom intervjuu novinar ga je upitao kako reaguje na te glasine. „Nemam šta da kažem o tome. Pretpostavljam da su tračeve pustile osobe koje nemaju privatan život.

Trudim se da ne obraćam pažnju na te gluposti.” Godine 2008. zaprepastio je svet objavom da će postati otac. Mediji su se utrkivali da saznaju ko je srećnica koja će Rikiju Martinu ispuniti dugogodišnju želju da se ostvari u najvažnijoj životnoj roli, ali sve je bilo bezuspešno. U avgustu 2008. njegova PR služba objavila je da je pevač postao otac blizanaca - Matea i Valentina, koje je rodila surogat majka.

Srećan sam kao homoseksualac
Još veći šok usledio je pre dve nedelje. Riki Martin javno je priznao da je homoseksualac. Naime, na svojoj internet stranici pevač i glumac je objavio sledeće saopštenje: „S ponosom kažem da sam srećan homoseksualac. Blagosloven sam zbog onoga što jesam” - napisao je Riki, potvrdivši sumnje mnogih koji se godinama bave njegovim privatnim životom. Tridesetosmogodišnji pevač rekao je da je ovo priznanje prekretnica u njegovom životu, a odluku je doneo pre nekoliko meseci kada je počeo da piše autobiografiju. „Od trenutka kada sam napisao prvu rečenicu, shvatio sam da će mi knjiga pomoći da oslobodim sebe tereta koji sam nosio godinama.

Mnogi su mi govorili: 'Riki, to nije vredno tvoje karijere, sve što si godinama stvarao će se srušiti, mnogi tvoji obožavaoci nisu spremni da prihvate tvoju istinu, tvoju realnost, tvoju prirodu.' Budući da su svi ti saveti dolazili od dragih ljudi koje volim, odlučio sam da nastavim da živim u laži. Dozvolio sam sebi da me zavede strah a nesigurnost me je spoticala na svakom koraku. Od danas će za mene reč sreća imati novo značenje. Bio je ovo vrlo težak proces.” Fanovi na sajtu uglavnom ostavljaju komentare podrške i odaju mu priznanje, ali ima i izuzetaka koji mu poručuju da će mu „duša goreti u paklu”.

Milica Prelević