Broj 161
Početna > Lepi i zdravi > Hrana koja topi kalorije

Saveznici vitke linije

Hrana koja topi kalorije

Ako želite da izgubite koji kilogram, ali i da ubrzate metabolizam vreme je da u ishranu uvrstite i određene namirnice koje dokazano pomažu u bržem sagorevanju masnoća

Čili, senf, zeleni čaj, kafa i pomorandže su samo neke od namirnica s kojima se svakodnevno susrećemo, a koje su odlični saveznici u borbi za vitkiju liniju.

Morske alge

Nedavno su engleski naučnici došli do zaključka da hemikalija koja se nalazi u morskim algama može da smanji apsorpciju masnoća za 75 posto, a uveliko se radi na tome da prah od algi počne da se korsiti i u hrani da bi se na taj način stvorili i proizvodi za mršavljenje.

Čili

Ljute čili papričice i umaci na njihovoj bazi, pokazala su istraživanja, odlično tope kilograme. A što su ljući, to su delotvorniji! Dakle, ukoliko u ishranu uvrstite čili možete da očekujete sagorevanje kalorija za 15 posto, i to samo dva sata pošto pojedete ovaj ljuti sos. Istraživanje je pokazalo i da antioksidansi koji se nalaze u čiliju pomažu u očuvanju zdravlja srca.

Ren i ljuti senf

Ren i senf mogu da povećaju brzinu kojom naše telo sagoreva kalorije. Nedavna studija sa Oksforda pokazala je da se metabolizam ubrzava za 15 posto samo nekoliko sati nakon unosa senfa u organizam. Takođe, savetuje se i povećan unos ljutog senfa ili rena za vreme prehlada, jer pročišćavaju sinuse.

Zeleni čaj

Neka istraživanja pokazala su da pet do šest šoljica zelenog čaja dnevno može da ubrza metabolizam i poveća sagorevanje i do 80-100 kalorija više na dnevnoj bazi. Međutim, neki stručnjaci tvrde da pravi razlog zapravo leži u kofeinu koji se takođe nalazi u čaju. Ipak, sigurno je to da zeleni čaj sadrži brojne zdrave antioksidanse koji pomažu telu u borbi s raznim vrstama tumora.

Ðumbir

Omiljena kineska namirnica koja se može naái i na našim pijacama, pomaže telu da lakše i brže sagori masnoće. Holandski naučnici veruju da on pomaže metabolizmu, jer služi kao okidač procesa tokom kojeg telo sagoreva masnoće i topi kilograme. Đumbir je takođe i odličan za poboljšanje cirkulacije.

Proteini

Dokazano je da proteini mogu da poboljšaju sagorevanje masnoća i ubrzaju proces gubitka kilaže. Naime, telo koristi više energije kada vari proteine što je zapravo dobar razlog za uživanje u sočnom odresku. Dobra vest je i ta da proteini pomažu u izlučivanju serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Crvene pomorandže

Oni koji žele smršaju, trebalo bi što češće da jedu crvenu pomorandžu. Naime, otkriveno je da upravo ovo voće pomaže u skidanju kilograma jer pomaže u brzom sagorevanju masti. Iako su popularnije obične pomorandže jer su slađe, crvene su ipak bolje za vitku liniju. Sok od crvenih pomorandži onemogućuje nakupljanje masti u organizmu i na taj način sprečava gojenje. To je posebno delotvorno kod nakupljanja masti oko stomaka i na bokovima.