Broj 161
Početna > Lepi i zdravi > Dodir leđa o leđa

Šta položaj u kojem spavate govori o vašoj vezi?

Dodir leđa o leđa

Recite nam kako spavate, a mi ćemo vam otkriti poneke stvari o vašoj ljubavnoj vezi.

Položaj kašike

Ova poza je tipična za prvih nekoliko godina veze ili braka, ali i za tradicionaliste. Osoba koja u ovom položaju spava sa spoljne strane obično je zaštitnički raspoložena. Međusobna bliskost partnera uliva im sigurnost, ali ima i svoju erotsku komponentu. Naučnici tvrde i da ovaj položaj spavanja povećava intimnost i smanjuje stres. Sa druge strane, često se događa da nakon nekoliko godina par zauzima položaj opuštenih kašika - iako još uvek spavaju u istom položaju, među njihovim telima nalazi se mala praznina. Ipak, ta se praznina kompenzuje dodirima ruku, kolena ili stopala, što potvrđuje da je osećaj bliskosti još uvek prisutan.

Različite strane

Položaj u kojem je svako okrenut na svoju stranu bez ikakvog telesnog kontakta šalje kombinaciju pozitivnih i negativnih signala. Sa jedne strane, može da znači da u vezi postoje tenzije i problemi, a ova poza može da bude i znak da se polako udaljavate jedno od drugog. S druge strane može da znači i da su partneri samostalni i da tako funkcionišu kao par. Dakle, udaljenost u krevetu ne mora nužno da ima negativne konotacije, može samo da znači da partneri razmišljaju praktično i da žele da spavaju u miru bez  gužvanja i guranja.

Spavanje na boku

Ako oba partnera spavaju na boku, okrenuti jedno prema drugome, a pritom se i dodiruju jednom nogom, to znači da se radi o energičnom paru koji uživa u svojoj vezi. Iako možda ne provode dovoljno kvalitetnog vremena zajedno, barem ne onoliko koliko bi želeli, zato su im retki zajednički trenuci slađi.

Zagrljaj

Položaj u kojem par spava zagrljen, zapetljanih nogu i s priljubljenim erogenim zonama otkriva da u toj vezi ima puno strasti i senzualnosti. Ovo je najpopularnija poza za parove koji su se tek upoznali ili su odnedavno u braku. Kako je svaki deo tela u kontaktu  s telom partnera, to predstavlja podsvesnu želju da mu budete što bliži. Iako ovo nije  najudobniji položaj za spavanje, mnogi parovi i posle nekoliko godina veze vraćaju se ovoj pozi, što govori da su izuzetno vezani za partnera bez kojeg ne mogu da zamisle život.

Zen stil

Položaj u kojem par leži okrenut leđima dok im se zadnjice dodiruju najčešći je kod parova u stabilnoj vezi. Spavanje u suprotnim smerovima može i da upućuje na želju za samostalnošću, ali budući da im se zadnji delovi dodiruju, to znači da su oboje još uvek čvrsto povezani i seksualno i senzualno.