Broj 160
Početna > Lepi i zdravi > O školi sve najbolje

Uspostavite dobar odnos sa učiteljicom svog deteta

O školi sve najbolje

Ako se dete blokira i odbija da radi, ne oklevajte da promenite školu čak i u toku školske godine

Mnogi roditelji već od ranog jutra dok svog mališana spremaju za polazak u školu muče pitanja tipa: kako se njihov mezimac ili mezimica snalazi u radnoj okolini, da li je srećan, da li ima drugove? Većina mališana malo priča o tome šta se dešava u školi, a roditelji se ne usuđuju da se obrate učiteljici iz straha da ne naškode svom detetu. Međutim, učiteljica može najbolje da vas informiše o tome kako se vaše dete ponaša u učionici, koliko je zainteresovano za koji predmet, da li je vredno i slično. Psiholozi savetuju roditelje da od prvog dana kada im dete krene na nastavu, uspostave dijalog i sa detetom i sa učiteljicom i da neguju dobar odnos tokom školovanja. Dete je inače najsrećnije kada ima potpuno poverenje u svoju učiteljicu.

Poverenje na prvom mestu

Čak i onda kada vam se čini da su njene metode učenja pomalo čudne, imajte poverenja u učiteljicu. Sumnje u njene kompetencije otežavaju svaki bliži kontakt.

Ne ogovarajte učiteljicu pred detetom

Ako omalovažavate učiteljicu pred mališanom možete da ga destabilizujete. U očima deteta učiteljica ima posebno mesto, a dete želi da joj se dopadne, da bude poštovano i ne podnosi nikakvu kritiku na njen račun.

Redovan odlazak na roditeljski sastanak

Na roditeljskim sastancima učiteljica govori o radu učenika, objašnjava o svojim pedagoškim merama, odgovara na pitanja roditelja. Ipak ovi sastanci ne donose uvek veliki uspeh. Pokušajte da prisusvujete svakom roditeljskom sastanku, interesujte se za rad svog mališana.

Dovoljno discipline
Zahtevi učiteljice ponekada deluju preterano, međutim treba imati na umu da ona vodi računa o boljoj organizaciji rada, a poštujući njene zahteve, olakšaćete joj posao. Potrudite se da na vreme ispunite svoje obaveze.

Trud se isplati

Najbolji način da upoznate školu, jeste da postanete delegat u savetu roditelja, ali i za to vam je potrebno vreme. Kao predstavnik roditelja možete bar jednom godišnje da pratite rad dece, da prisustvujete časovima i tako uspostavite dobar odnos sa učiteljicom.

Vreme mora da se poštuje

Učiteljica bi trebalo da uvek pre đaka dođe u školu, kako bi ih dočekala, pogotovo u prvim razredima školovanja. Isto tako se podrazumeva da ona poslednja odlazi kući, kada isprati učenike svog odeljenja.

Kada su odnosi narušeni

Ako uprkos vašim naporima ne možete da uspostavite dobre odnose sa učiteljicom, imate još dve mogućnosti. Prvo, ukoliko su detetovi rezultati dobri, strpite se još malo. Ali, ako se dete blokira i odbija da radi, ne oklevajte da promenite školu čak i u toku školske godine. I obavezno razgovarajte sa direktorom škole.