Broj 160
Početna > Lepi i zdravi > Moć kukuruznog ulja

Hranom protiv kamena u žuči

Moć kukuruznog ulja

Sposobnost žuči da rastvara holesterol se veoma razlikuje od pojedinca do pojedinca, a efikasnost tretmana zavisi od dužine primene

Darovi iz prirode mnogima su pomogli da se izbore sa veoma ozbiljnim i teškim bolestima. Oni koji muku muče da se reše kamena u žuči, mogu jednostavnim, preventivnim tretmanom da podstaknu njegovo rastvaranje. 

Kriv je loš holesterol  
 

Žučna kesa se nalazi ispod jetre i u nju se skuplja emulgator masnoće, zvani žuč, koji stvara jetra. Mala količina holesterola u žuči, tvrde specijalisti, je sasvim normalno stanje. Žučna kiselina i lecitin pomažu da ostane rastvoren. Međutim kada holesterola ima više nego što mogu podneti žučne soli i lecitin, nastupa prezasićenje i obrazuje se kamen u žuči. U žučnoj kesi ovo kamenje može da bude veličine zrna bibera ili ploda šljive. Oni ne predstavljaju veće probleme dok su mali i dok mogu da prolaze kroz žučne puteve. Kada porastu toliko da se zaglave u žučnoj kesi, nastaje prava panika, a jedini izlaz ostaje operacija.

Sprečiti rast kamenčića  
 

Da bi sprečili pojavu kamena u žuči, nutricionisti savetuju da se u ishrani smanji unos masnoća životinjskog porekla. Bečki istraživači i lekari, specijalisti tvrde da rešenje problema zasićenosti holesterolom može da pruži tretman kombinovan sa kukuruznim uljem i vitaminom B6 (piridoksin). Tim eksperata je pomenuti tretman primenio na svojim pacijentima. Sposobnost žuči da rastvara holesterol se veoma razlikuje od pojedinca do pojedinca, a efikasnost tretmana zavisi od dužine primene.

Kašika ulja uz ručak  i večeru  
 
Tretman je lako sprovesti. Kašika kukuruznog ulja dodaje se u salatu uz ručak, pa opet uz večeru. Međutim malo je teže uklopiti kukuruzno ulje uz jutarnji obrok, ali vredi pokušati. Kašiku ulja možete zaliti sokom od pomorandže. Tablete vitamina B6 od 25mg možete nabaviti u apoteci i uzeti po dve posle svakog obroka. Treba imati na umu da se ulje i vitamin mora uzimati istovremeno i pod nadzorom lekara.
 
 
Možda kukuruzno ulje i vitamin B6 neće rastvoriti kamenčiće u vašoj žučnoj kesi, ali mogu da spreče da oni prerastu u velike i mogu da smanje mogućnost stvaranja novih. Lekari ističu da nema neželjenih posledica ni od kukuruznog ulja ni od vitamina B6.