Broj 160
Početna > Lepi i zdravi > Leči i podmlađuje

Jaja japanske prepelice

Leči i podmlađuje

Preporučuju se kao hrana za rast i razvoj mališana, za oporavak posle preležane bolesti...

Već nekoliko vekova se u japanskoj, kineskoj i ruskoj literaturi piše o lekovitosti jaja japanskih prepelica i njihovom pozitivnom dejstvu na krv, krvotok, jetru, želudac, bubrege i mozak. Osim toga, jaja povoljno djeluju na metabolizam, jačaju kondiciju i imunitet organizma. Po hemijskom sastavu, jaja japanske prepelice sadrže, u odnosu na kokošja 5 puta više fosfora i kalijuma, 7 puta više gvožđa i 10 puta više vitamina B kompleksa. Pored toga, u znatnoj meri sadrže vitamin A i izvestan broj aminokiselina. Ne sadrže holesterol, a sa samo 15 kalorija predstavljaju pravu energetsku bombu. Posebno se preporučuju kao hrana za rast i razvoj mališana, za oporavak posle preležane bolesti, kao i hrana za sve one koji žele da održe top formu i mladalački izgled. Japanci sa ponosom tvrde da su ova jaja moćni eliksir i namirnica koja poseduje funkciju regeneracije mnogih organa. U proseku, jaja japanske prepelice sadrže: 74,6 odsto vode, 13,1 odsto belančevina, 11,2 odsto masti, 1,1 odsto minerala,vitamin A i vitamine B kompleksa, kao i životno važne enzime za razgradnju i sintezu najvažnijih jedinjenja u ljudskom metabolizmu. Idealna su hrana za one koji drže dijetu, jer jedno jaje sadrži 15,8 kalorija.

Savršena prevencija i terapija
 

Mnoga istraživanja su pokazala da se određenim količinama svežih jaja mogu sprečiti i lečiti neke od najčešćih savremenih bolesti čoveka. Kao idealna prevencija i terapija preporučuje se kod hipertenzije, arterioskleroze, dijabetesa, bronhijalne astme, anemije, pojedinih nervnih oboljenja...Pomažu i kod izrazitih glavobolja, i povišenog nivoa lošeg holesterola u krvi. Biolozi ističu da jaja japanske prepelice imaju blagotvorno dejstvo i kod pacijenata koji imaju čir na želucu, kao i kod onih koji imaju problema sa probavom. Određena količina jaja koristi se takođe kao tretman za pročišćavanje tena i kao terapija za jačanje imunog sistema i stimulaciju pamćenja.

Terapija dva puta godišnje

Kao potpuna prevencija i maksimalan učinak preporučuju se dve terapije godišnje između kojih se pravi pauza dva do četiri meseca, zavisno od zdravstvenog stanja pojedinca. Jaja mogu da se jedu uz svaku od strane lekara prepisanu terapiju lekovima, osim kada se prati program ishrane koji isključuje belančevine. S obzirom da se jedu sirova, ujutro na prazan stomak, pažnju treba da obrate bolesnici sa osetljivom žučnom kesom. Kod težih oboljenja prepeličja jaja se ne preporučuju. Naravno pre nego što se odlučite za neki od prevetivnih programa ishrane koji podrazumeva upotrebu jaja japanskih prepelica konsultujte se sa lekarom specijalistom.

Pripremite poslasticu  
 
Jaja od prepelice se uzimaju u presnom stanju. Ako ne možete da ih popijete tako možete da napravite prijatnu poslasticu. U ulupan šne od nekoliko jaja dodajte malo meda po ukusu, možda malo rendane jabuke, ili malo soka od limuna ili višnje, ili malo cimeta, vanile, kakaa i slično. Tako se povećava lekovitost i poboljšava ukus.
 
Način čuvanja  
 

Idealan način za čuvanje jaja od japanske prepelice je u zatvorenim kartonskim kutijama u frižideru na temperaturi od +1 do +4.