Broj 16
Početna > Lepi i zdravi > ZABLUDE O KOŽI

ZABLUDE O KOŽI

Koža lica je jako nežna, a da bi takva i ostala potrebno je da joj se maksimalno posvetite

Da bi vaša koža izgledala lepo i negovano, mora redovno da se neguje preparatima koji odgovaraju vašem tipu kože. Nažalost, u želji da što bolje izgledamo, slušamo i neke savete u koje lako poverujemo. Evo nekoliko klasičnih mitova koji nas udaljavaju od lepe kože.
 
  Zabluda 1
  Kozmetički preparati mogu vratiti mladost vašoj koži
 
  Još uvek ne postoji proizvod kojim biste uspeli da vratite mladost. Kako starite, crte vašeg lica se opuštaju, gubite masnoću koja se nalazi ispod kože i vaša koža postaje opuštena. Utrljavanje bilo koje kreme ne može vratiti unazad taj proces. Ali, iako ne mogu vratiti mladost, neki preparati ipak mogu koži vratiti mladolik izgled, privremeno zategnuti, učvrstiti i hidrirati kožu.
 
  Zabluda 2
  Treba da se držite onih proizvoda koji su vam u prošlosti odgovarali
 
  Naša koža se menja kako se i mi menjamo. Nema smisla biti veran istim proizvodima. Takođe, i tehnologija napreduje, pa noviji proizvodi imaju mnogo bolje delovanje, zbog toga se nemojte bojati da eksperimentišete. Možda ćete koji put i pogrešiti, ali potraga će se isplatiti.
 
  Zabluda 3
  Tvoja koža će stariti istom brzinom kao i mamina
 
  To je donekle istinito, ali ne potpuno. Važnije su navike i okolnosti u kojima živite. Izlaganje suncu, konzumiranje alkohola, pušenje, stres i navike spavanja takođe bitno utiču na izgled vaše kože.
 
  Zabluda 4
  SP faktor govori koliku zaštitu dobijate od štetnog sunčevog zračenja
 
  Postoje dva tipa štetnih sunčevih zraka: UVA, koji su odgovorni za starenje kože i UVB, koji su odgovorni za opekotine. Oznaka za SP faktor na kutiji je samo vodič koliku zaštitu dobijate od uticaja UVB zraka. On ne govori štiti li proizvod od UVA zračenja. Da biste zaštitili svoju kožu, koristite kreme na kojima je naznačeno da štite i od UVA zraka, i one koje sadrže korisne dodatke kao što je npr. vitamin C.
 
  Zabluda 5
  Ako vam je koža osetljiva na neki sastojak u određenoj kremi, ne smete koristiti kreme s tim sastojkom
 
  Samo zbog toga što je vaša koža reagovala na jednu kremu s određenim sastojkom, ne znači da će vaša koža reagovati na taj sastojak u drugoj kombinaciji. Ponekad reakciju izaziva kombinacija određenih sastojaka, a ne samo jedan od njih.
 
  Zabluda 6
  Sve žene starije od 35 moraju nanositi puder
 
  Koža često može da izgleda starije zbog pudera. On se nakuplja u porama i borama, pa ih može učiniti dosta izraženijim nego što zaista jesu. Najbolji savet je da se privremeno odreknete pudera i dovedete kožu u takvo stanje da vam on ne treba.
 
  Zabluda 7
  Na starijoj koži se ne mogu pojaviti akne
 
  Možda bubuljice koje neke starije osobe imaju na licu nisu jednake onima koje su imali kao tinejdžeri, ali to su još uvek akne. Neke kozmetičke kuće imaju u svojim linijama proizvode za problematičnu kožu s aknama, a namenjeni su starijima od 25 godina.