Broj 16
Početna > Lepi i zdravi > UBLAŽITE ZNOJENJE

UBLAŽITE ZNOJENJE

Znojenje je prirodan proces koji ne možemo zaustaviti, ali uz pomoć higijene i prirodnih preparata, možemo ublažiti neprijatne mirise

Znojenje je sasvim prirodan proces i fiziološka potreba. Njim se reguliše telesna toplota. Sagorevanjem hranljivih materija, u prisustvu kiseonika koji udišemo u telu se stvara toplota. Ova toplota mora biti manje-više uvek jednaka i ne sme preći određenu granicu, bar dok je organizam zdrav. Međutim, za vreme povećanih telesnih napora, koji zahtevaju i povećano sagorevanje hranljivih materija u odgovarajućoj razmeri, toplota se stvara mnogo više nego obično. Ukoliko ne bi bilo određenog mehanizma za njegovo regulisanje, ona bi se mogla podići znatno iznad normalne telesne temperature i, eventualno, ugroziti organizam. To isto, samo na drugi način, moglo bi se dogoditi i pod uticajem velike toplote spoljnog vazduha. Da do toga ne bi došlo, potrebno je da se toplota tela na neki način reguliše i održava stalno na jednoj određenoj, normalnoj visini. Telo luči vodu, ta voda se isparava i na taj način telo se hladi. Ulogu regulatora telesne toplote u ovakvim slučajevima ima znojenje. Dakle, naše telo se znoji da bi održalo telesnu toplotu na određenoj visini. Do znojenja ne dolazi samo prilikom bavljenja sportom ili pri vrućinama. Dovoljno je malo stresa, uzburkanih osećanja i odmah osetimo kako nas obliva znoj. Upravo tada su mirisi jači i neugodniji. Inače, sveže izlučeni znoj nema mirisa. Ali, pod uticajem bakterija koje se nakupe na našoj koži, znoj poprima neugodan miris.
   
  HIGIJENA JE NAJVAŽNIJA
  Dezodoranse ili antiperspirante trebalo bi redovno upotrebljavati. Bitno je da se odlučite za onaj koji vama najviše odgovara. Alkoholni dezodoransi su manje efikasni od antiperspiranata jer alkohol dosta brzo isparava, a onda je presudno da li je miris dezodoransa jači od vašeg prirodnog. Ako se malo znojite, ovakva zaštita biće vam dovoljna. Ali, ako vam alkoholni dezodoransi nisu dovoljni, probajte antiperspirante. Oni probleme rešavaju u samom korenu. Uništavaju bakterije, a na koži stvaraju tanki zaštitni sloj, te na taj način zaustavljaju znojenje. Ipak, oni se ne preporučuju osobama sa osetljivom ili iziritiranom kožom jer bi je dodatno isušili i oštetili. Takve osobe bi trebalo da koriste dezodoransne kreme koje su dosta blage. Još jedna važna napomena je da funkcija sprečavanja znojenja ili ublažavanja prirodnih mirisa zavisi od sastava dezodoransa, a ne od vrste pakovanja. Možete birati sprej, stik, kremu ili popularne kristale protiv neprijatnog mirisa.
 
  PRIRODNI PREPARATI
  Šta je normalno znojenje, teško je definisati. Jednostavno, neki ljudi se znoje manje, neki više. Ukoliko smatrate da se preterano znojite i da ono već počinje da vam smeta, pokušajte da smanjite znojenje pomoću prirodnih preparata koje ćete sami napraviti.
  - U čaj od kamilice iscedite pola limuna i dodajte tri kašike šećera. Pije se uveče pre spavanja.
  - U pola litra ključale vode sipajte dve kašike čaja od kadulje ili lavande. Procedite nakon 10 minuta. Pijte dve šolje čaja nakon glavnih obroka pet dana.
 
Autor: Suzana Stanarević