Broj 16
Početna > Lepi i zdravi > PRAVILNO FARBANJE KOSE

Sama svoj majstor

PRAVILNO FARBANJE KOSE

Preliv, trajna boja, ili pramenovi, šta odabrati? Sve zavisi od toga u kakvom je stanju vaša kosa i koliko trajan efekat želite da postignete.

Boje za kosu za kućnu upotrebu omogućuju vam da promenite boju kad god poželite, ali i pružaju kosi svu potrebnu negu. Obogaćene su biljnim ekstraktima, esencijalnim uljima, čak i zaštitnim filterima protiv štetnog delovanja sunčevih zraka. Hrane kosu i obnavljaju njenu oštećenu strukturu. Jednostavne su za nanošenje i ne ostavljaju mrlje na koži. U pakovanjima se nalazi sve što je potrebno za pravilno nanošenje, uključujući zaštitne rukavice, a ponekad i češalj. Za jedan sat možete izaći iz kuće s novom bojom kose.
 
  Najčešće nedoumice
  Koliko vremena mora da prođe između dva farbanja kose?
  Za kosu je najbolje da između dva farbanja napravite pauzu od najmanje mesec dana. Međutim, ako se već nekoliko dana nakon farbanja predomislite i poželite da promenite boju, možete to učiniti bez straha. Kako biste bili sigurni da nećete oštetiti kosu, potražite savet frizera o izboru odgovarajuće boje. Treba izbegavati farbanje kose u trudnoći i za vreme dojenja. To je poželjna mera opreza za žene koje nikada nisu farbale kosu, posebno u prva četiri meseca trudnoće ili dojenja. Za korišćenje preliva i izvlačenje pramenova nema kontraindikacija, ali se oni ne smeju nanositi isuviše blizu korena kose.
 
  Šta raditi ukoliko želite drastičnu promenu boje?
  Pre svega, trebalo bi da vodite računa o svojoj prirodnoj boji kose i postepeno, u nekoliko farbanja, doći do željene boje. Ako želite da sačuvate zdrav izgled kose, budite strpljive. Svaki put odaberite samo nekoliko tonova svetliju (ili tamniju) boju. To je posebno važno ako iz tamne boje želite da pređete u plavu. U tom slučaju, prvo što će vam biti potrebno je blanš, ali budite oprezne kada ga kombinujete sa hidrogenom i koristite onaj sa što manje procenata. Nakon blanša, možete da počnete da farbate kosu u određenu nijansu.
 
  Trajne boje
  Kako deluju: Sadrže amonijak i superoksid, mogu potamneti ili posvetleti kosu (obično dve do tri nijanse), dati joj sjaj ili naglasiti prirodnu boju. Pokrivaju sede vlasi sto posto.
  Rezultat: Otporne su na česta pranja. Nakon tri do četiri nedelje neophodno je ofarbati izrastak.
  Savet: Vaša kosa je suva sa ispucalim krajevima? Odaberite boju s niskim procentom amonijaka i oksidativnih materija.
 
 
  Prelivi
  Kako deluju: Omogućuju posvetljivanje ili potamnjivanje prirodne boje dva do tri tona, dajući joj prelivajući odsjaj. Pokrivaju sede vlasi do 30 odsto.
  Rezultat: Traju jednako dugo kao i trajne boje, ali za razliku od njih menjaju količinu i raznolikost pigmenata i na taj način oživljavaju prirodnu boju.
  Savet: Odličan su izbor za moderne kratke frizure oštrih rezova, kod kojih se bojom naglašavaju različiti slojevi.
 
  Blanš
  Kako deluje: Može izbeleti čak i vrlo tamnu kosu. Izbeljuju kosu pet do šest tonova. Deluje samo kao izbeljivač, a nakon upotrebe kosu treba dobro isprati i zatim naneti željenu boju.
  Rezultat: Dugotrajan, ali ako kosi ne pružite odgovarajuću negu, blanš je može isušiti i oštetiti.
  Savet: Za prvi put odaberite boju koja je samo nekoliko nijansi svetlija od vaše prirodne i nemojte koristiti isuviše intenzivne izbeljivače.
 
  Ton na ton
  Kako deluju: Dobro prekrivaju sedu kosu. Ne menjaju boju, nego postojećoj boji daju sjaj. Pigmenti ne prodiru duboko jer ne sadrže amonijak, već agens koji blaže deluje.
  Rezultat: Traje od šest do osam nedelja, ali zbog čestih pranja, izlaganja suncu ili kupanja u bazenu može trajati i mnogo kraće.
  Savet: Ako prvi put sami bojite kosu i imate malo sedih vlasi, ovo je najbolji izbor za vas.
 
  Polutrajne boje
  Kako deluju: Bogate su pigmentima biljnog porekla, ne sadrže amonijak i oksidativne materije ili ih sadrže u vrlo malom procentu. Površinski boje kosu, daju joj sjaj, ali ne posvetljuju je. Pomoću njih možete menjati svoju prirodnu boju ili je farbati u tamniju nijansu. Pokrivaju do 30 odsto sedih vlasi.
  Rezultat: Boja traje manje od mesec dana i lagano bledi sa svakim šamponiranjem pa ne uzrokuje probleme sa izraskom.
  Savet: Ako ste ranije već posvetljivali kosu ili imate pramenove, izbegavajte ovakve boje jer svetliji pramenovi mogu poprimiti neželjene tonove.