Broj 16

Zlatni grad

PRAG

Grad sagrađen pokraj reke Vltave nikada nije prestao da očarava posetioce, slikare, fotografe i pesnike.

Prag je jedan od najpopularnijih gradova Evrope. Njegova privlačnost je u 600 godina staroj arhitekturi netaknutoj tokom ratova, a centar grada je pod zaštitom UNESCO-a. Prag je najlepši grad centralne Evrope. Njegovo istorijsko nasleđe u arhitektonskom i kulturološkom smislu ne može se uporediti ni sa jednom metropolom. Na svakom koraku nalaze se svedoci burne prošlosti grada koji je prkosio Hitleru, preživeo Praško proleće, Plišanu revoluciju i 2004. godine postao jedan od centara Evropske unije. Današnji Prag sa preko milion stanovnika, poseduje sve atribute modernog evropskog grada koji privlači turiste iz svih krajeva sveta. Magični grad mostova, katedrala i crkvenih kupola, ogleda se na površini reke Vltave preko deset vekova, a zbog njegove lepote brojni turisti su ga i prozvali Zlatnim gradom.
  ISTORIJA
  Prvi stanovnici Praga naselili su ovo područje još u ranom kamenom dobu. Stotinama godina, prateći tok reke Vltave, tu su prolazili trgovački putevi koji su povezivali južne sa severnim delovima Evrope. Oko 500. godine pre nove ere keltsko pleme Boi naselilo je područje današnjeg Praga. Pleme čeških Slovena došlo je u oblast Bohemiju u 6. veku n.e. i oni se smatraju osnivačima češke nacije. U 7. veku, osnovana je dinastija Premisla koja je vladala četiri stotine godina. U toku njihove vladavine hrišćanstvo se brzo raširilo među stanovništvom, najviše zahvaljujući Ćirilu i Metodiju. Najveći procvat Prag doživljava u 14. veku, za vreme Karla IV. Period njegove vladavine poznat je kao period velike raskoši. Godine 1689. veliki požar je gotovo uništio Prag, ali je i podstakao preporod i obnavljanje grada. Nakon Prvog svetskog rata, raspadom Austrougarske, nastala je Čehoslovačka, a Prag je proglašen za glavni grad. U Drugom svetskom ratu, Prag je bio jedan od retkih gradova u Evropi koji je bio pošteđen velikih ratnih razaranja. Posle pada Berlinskog zida i Plišane revolucije koja je napunila ulice Praga 1989. godine, Čehoslovačka se oslobodila sovjetskog uticaja, a 1993. godine, mirnim raspadom Čehoslovačke, Prag postaje glavni grad Češke republike. Danas je Prag i glavni grad dve administrativne oblasti - Praškog regiona i Centralne Bohemije.
  PRESTONICA EVROPE
  Čim provedete pet minuta u ovom čudesnom gradu razumećete zašto ga zovu prestonicom Evrope. Hradčani (Praški dvorac) je najpopularnije mesto za obilazak. To je najveći stari dvorac na svetu. Sagradio ga je u 9. veku princ Borivoj, a dvorac se od tadašnje drvene tvrđave okružene zemljanim bedemom transformisao u impozantnu građevinu. Kako je svaki vladar ovom prelepom dvorcu dodavao neko svoje obeležje, on danas predstavlja mešavinu stilova. Na dvorcu su izvršene četiri velike rekonstrukcije, ali je zadržao klasičan izgled koji je dobio u 18. veku tokom vladavine Marije Terezije. Dvorac je oduvek bio sedište čeških vladara, ali i zvanična rezidencija.
  KARLOV MOST
  Karlov most je sagrađen u 14. veku po naređenju Karla IV, dugačak je 516 m, širok deset, i leži na šesnaest potpornih stubova. Projektovao ga je isti arhitekta koji je projektovao i katedralu Svetog Vita u Hradčanima. Od 1974. godine služi isključivo kao pešačka zona. Most je svetsku slavu stekao statuama koje su postavljene duž staze na mostu, kao i dvema impozantnim kapijama na oba kraja mosta. Najpoznatija statua na mostu je svakako statua Svetog Jovana Nepomuka urađena u bronzi, koja pokazuje kako ga muče i bacaju u Vltavu po naređenju Venceslava IV. Bilo kada da se nađete na ovom mestu, sigurno ćete videti veliki broj ljudi koji čekaju da dodirnu statuu jer po legendi to donosi sreću.
  STAROGRADSKI TRG
  Starogradski trg je srce istorijskog dela Praga i to je pravo mesto da započnete svoj obilazak Zlatnog grada. Na samom trgu se susreću različiti arhitektonski stilovi koji mame uzdahe mnogobrojnih. Sa vrha tornja stare gradske kuće pruža se divan pogled na Stari grad, a na centralnom delu trga nalazi se spomenik verskom reformatoru Janu Husu, koji je spaljen na lomači.
  NOVI GRAD
  Novi grad je pažljivo projektovana četvrt koju je sagradio Karlo IV u 14. veku. Zauzima duplo veću površinu od Starog grada i na početku je uglavnom bila naseljena trgovcima i zanatlijama. Krajem 19. veka, zidine spoljne tvrđave su srušene. Neke od znamenitosti i mesta u Novom gradu se prosto nameću da ih obiđete - trg Vaclavske Namesti, Nacionalni muzej, zgrada opere, trg Karlove namesti, crkva Sv. Ćirila i Metodija. Trg Vaclavske namesti sa dužinom od 750 m i površinom od 45.000 m2 više liči na bulevar nego na trg. On je centar poslovne i kulturne zajednice u Pragu. Trgom dominira spomenik svetom Venceslavu koji je postavljen ispred zgrade nacionalnog muzeja.
  ATRAKTIVAN TOKOM CELE GODINE
  Prag je atraktivan za turiste tokom cele godine, ali možda je najlepši s proleća kada grad zajedno sa cvećem procveta. Otvaranjem Praškog prolećnog festivala, koncertne hale i gradske bašte privlače ljubitelje muzike sa svih strana sveta. U Pragu se nalazi devet univerziteta i koledža, uključujući i Karlov univerzitet, koji je osnovan 1348. godine i najstariji je univerzitet u centralnoj i istočnoj Evropi.
  ČUVENO ČEŠKO PIVO
  Javni prevoz u Pragu je dobro organizovan, relativno jeftin i efikasan. Prag je prepun restorana kako nacionalne tako i internacionalne kuhinje koje svakako treba da posetite. Ono što ne smete da propustite dok ste u Pragu je čuveno češko pivo. Prošetajte se uskim ulicama starog dela Praga i pronađite neki od mnogobrojnih čeških pabova. Nikako ne smete propustiti Prag noću zbog bogatog noćnog života. Prag je grad koji je živi svih dvadeset i četiri sata. Veliki broj pabova, pivnica, kafića, noćnih klubova učiniće da osetite čari dobrog provoda u Zlatnom gradu.