Broj 16
Početna > Intervju > MUŠKARCI SU SAVRŠENI ZA ANALIZU

Jelena Galonić

MUŠKARCI SU SAVRŠENI ZA ANALIZU

Jelena Galonić, poznatija kao Jelena Zana, rođena je u Beogradu gde je i završila klavir i solo pevanje. Od 1989. radila je kao studijski muzičar, pevajući prateće vokale na albumima Pilota, Viktorije, Zdravka Čolića, Dejana Cukića... Posle godinu dana, dobila je ponudu da peva u Zani, gde je i danas. Grupa je u međuvremenu postala insitutucija iza koje stoje ona i Žika. Zajedno su vlasnici muzičkog studija. Jelena se odavno dokazala i kao tekstopisac. Autor je mnogih stihova koji su bili presudni za karijere njenih kolega.

O svetu kakvim ga ona vidi, Jelena kaže:

Beograd
Veoma sam osetljiva po pitanju svog grada, mogu reći čak i posesivna. Ne volim kada mi neko kaže da je Beograđanin, a ne zna osnovnu istoriju ovog grada. Verovatno je to zato što sam odrasla blizu Kalemegdana koji je za mene, a i za neka prošla vremena, onaj pravi Beograd. Postoji izreka "Ne putuj, ne rasipaj dušu", a čovek koji je na točkovima i sa kilometrima kao nomad celog života, zna da je to zapravo istina. Ma koliko pričali da nam je bilo lepo tamo i tamo, uvek zadrhtim kada ugledam Brankov most, Stari grad i pomislim: "Bože, šta li sam sad propustila", pa makar to bilo i zagušenje u saobraćaju u Kneza Miloša koje se, naravno, dešava svakog bogovetnog dana...

Muzika
Ne bih znala da osećam bez muzike. Božji zajednički jezik svih nas. Nema laži, nema prevare.

Detinjstvo
Druženje i prijateljstva koja su neraskidiva. Pošto su moji roditelji radili, a nije bilo bake, do moje treće godine me čuvala tetka, a kasnije sam išla u obdanište. Sećam se koliko sam bezbrižno živela tih dana i kad bi neko hteo da se menja da opet odem u takvo detinjstvo, ne bih odolela.

Porodica
U mom slučaju, mama i tata. Nisam imala priliku da iskusim šta znači imati rođenog brata ili sestru, ali sam se zato osećala kao mala princeza među braćom i sestrama od tetaka i stričeva, jer sam bila najmlađa. Možda sam jedino bila uskraćena za one tuče koje rođene sestre i braća priređuju sebi i roditeljima koji ih razdvajaju.

Uzori
Menjaju se sa godinama. Kao mala ih nisam imala, ili ih se ne sećam, što znači da i nisu bili oni pravi. Po mojim shvatanjima, u odrastanju treba da budete uzori sami sebi. Treba da se gradite kao slobodne ličnosti. Svaka žena treba da se ugleda na prave dame koje su hodale ovom zemljom, one koje su večite i neponovljive. Odri Hepbern, Grejs Keli, Džeki Onazis, Marija Kalas, žene od stila koje nikad ne blede. Sa lepotom se rađa, ali vam ona nikad ne garantuje da ćete biti takve kad zađete u neke godine. Zato su stil i gracioznost magični štapić koji vam obećava da ćete uvek biti "devojka za poštovanje".

Moda
Mač sa dve oštrice. Može vam obojiti život u boje duge, ali vas isto tako može pretvoriti u pokretnu reklamu. Ponekad me takve žene podsećaju na "ljude sendviče". Po mom mišljenju, klasika kao osnova stila nam obezbeđuje da ne robujemo imenima i robnim markama kojima ćemo se i sami smejati za koju godinu. A budite sigurni, oni se već smeju!

Prijateljstvo
U današnje vreme misaona imenica. A sasvim je sigurno da će biti još gore. Pravi prijatelji se stiču u detinjstvu i ranoj mladosti, sasvim retko u zrelo doba. Prijatelji se dopunjuju i grade jedni druge, a kada si oformljena ličnost teško da možeš biti toliko fleksibilan. Ukoliko imaš tri prijatelja u svom životu, bogat si čovek. A ja sam bogata žena.

Muškarci
Vrsta dijametralno suprotna od žene, savršena za analizu. Mi mislimo da smo bolje, oni misle da su bolji... U svemu! Lepo je čuti kad muškarac, pravi, iskreno priča sa ženom prema kojoj nema "druge" namere sem priče. Ko greši? Niko. Samo treba iskreno reći da smo savršeni zajedno.

Najbolji provod
Po pravilu nenadani i spontani. Ponekad u društvu, ponekad udvoje, a ponekad i sama. Kada sam na javnom mestu, žao mi je što me svi prepoznaju jer bih se vrlo rado sa svim ženama popela na sto i igrala do zore. Na žalost, ta privilegija mi je uskraćena!

Najveći uspeh
Mnogi bi na mom mestu nabrojali sve uspehe, ostvarene i neostvarene, u karijeri. Za mene je najveći uspeh što sam napokon smogla snage da kažem ono što mislim i šta želim. Vrlo oslobađajuće. Preporučujem.

Ljubomora
Sama reč kaže: ljubo-mora. Što bi nas ljubav morila i kinjila, pravila od nas ljude koji će se stideti svojih postupaka posle nekog vremena? Zar nije lepše verovati u sebe, stati iza svojih emocija i emocija odabranika, a ako se pokaže da ste u skeptičnosti i neverovanju bili u pravu, onda vas on i ne zaslužuje.

Sreća
Osećanje koje nikako ne treba shvatati olako. Život nas u svakom trenutku stavlja na tas iskušenja, pa ako smo u jednom momentu beskrajno srećni, može se desiti da nas tuga čeka iza ugla. Srećni smo kada smo zdravi, kada su naši bližnji zdravi, to je najbitnije, a za ostalo se valja sam postarati.

Ljubav
Osećanje koje nikako i ni prema kome ne treba štedeti. Ako date sve, nek vam se vrati i mrva - niste na gubitku. Ova pojava ne bledi ni kod životinja, ni kod ljudi. Treba naučiti voleti. Treba naučiti prepoznati, a i uzvratiti ljubav. Ljubav, šahovska tabla na kojoj ne postoje pravila kretanja, pa ni suparnika. Uzročno-posledična veza. Kada dajete, daje vam se energija veća od Sunca. Kada volite i onog koji vam sigurno ne želi dobro, taj vam ne može nauditi.

Laž
Jedna od sposobnosti koja nas razlikuje od životinjskog roda. Čini mi se da je čovek sa darom govora naučio prvo da laže. Oni koji dobro poznaju svoje laži, znaju da ih prepoznaju i kod drugih. Onda laž nema svrhu. Naravoučenije: Upoznajte sebe!

Planovi
Da u svom Beogradu slušam i pravim dobru muziku, ponovo proživljavam nečije lepo detinjstvo, čuvam i gradim svoju porodicu bez lažnih uzora, prateći modu kao nametnut teret nama ženama. Da svoja prijateljstva ne ispuštam, a svog muškarca ne propuštam. Da se dobro provodim na reci, sama ili sa njim, da svoje uspehe analiziram, a nove postižem, bez ljubomore, srećna i bez laži.

Autor: Suzana Stanarević