Broj 16
Početna > Lepi i zdravi > IGRA NAJVAŽNIJI VITAMIN ZA DECU

IGRA NAJVAŽNIJI VITAMIN ZA DECU

Igra detetu stvara osećaj radosti, zdravlja i ispunjenosti. Smatra se najvažnijim vitaminom za malu decu, a taj im je vitamin potreban svakodnevno i to u velikim količinama

Igra donosi neizmernu radost detetu jer ona budi sva čula, pomaže maloj deci da lakše ovladaju pokretima, razvija um, podstiče primenu jezika i stimuliše imunološki sistem. Osim toga, igra razvija veštinu uspostavljanja prijateljskih odnosa, jača samopouzdanje i poboljšava spavanje. U svakom slučaju, igra ima bezbroj dobrih strana, a ni jednu lošu.
  Dečja igra uključuje telesnu igru, muziku i pesme, kreativne igre (rad s glinom, kolažima, bojicama i bojenje prstima), igre uloga (lutke, kostimiranje, različite igračke), igre oponašanja (obuhvataju kućne predmete kao što su lonci, metle-igračke) kao i igre sa peskom, vodom i glinom.
 
  Verovatno ste primetili da deca najviše vole da se igraju na otvorenom prostoru i to je za njih prava zemlja čuda. U njoj se stalno menja bogatstvo svetlosti, prizora, boja i zvukova, ali i druge dece.
 
  Znate i sami koliko nam često, zbog brzog načina života, nedostaje svežeg vazduha, a deci nedostaje najviše. Dvogodišnjak koji je po ceo dan zatvoren u kući u određeno doba dana postaje nesnosan, plačljiv, nervozan i ništa ga ne zanima. Zato je izuzetno važno što više vremena s detetom provoditi na otvorenom prostoru. Nije bitno ni kolika je temperatura napolju, sve dok je dete zdravo. Ni jedan dan ne može biti toliko loš (osim u zaista ekstremnim vremenskim uslovima) da bar pola sata dnevno ne možete izaći s njim napolje. Možda vama kiša jako smeta, ali vašem detetu nimalo, ono će oduševljeno držati kišobran, skakati po baricama i gurati lice pod kapi kiše. Njemu je sve to samo igra koja ga čini jako srećnim.
 
  Zašto je mašta važnija od znanja?

  Ne zaboravite da svako dete ima bujnu maštu koju treba podsticati, pa svom malom umetniku ponudite različite materijale za umetničko izražavanje. Nemojte mu vi pokazivati kako da nacrta mačku ili mamu, već mu dopustite da se samo kreativno izrazi. U početku će to biti samo jedna škrabotina, ali svakako se potrudite da pronađete nešto pozitivno u tome. Pitajte ga da vam pokaže ruke, noge, glavu, oči. Dete tačno zna gde se šta nalazi na njegovom malom umetničkom delu.
 
  Podstaknite inventivnost i stvaralaštvo koje vaš mališan iskaže i na taj način ćete pomoći njegovoj mašti da procveta u izuzetan alat na koji će se oslanjati ceo život.
 
  Čitanje je hrana za mozak
 
  Dečiji mozak treba i hraniti, a to se najlakše radi čitanjem. Kada je reč o malom detetu, važno je znati da se čita s njim, a ne njemu.
 
  Ako je vaše dete previše aktivno tokom dana da bi mirno sedelo uz vas dok čitate priču, odaberite vreme dana kad počinje da ga savladava umor i kada će imati dovoljno strpljenja da se fokusira na slike i listanje strana (najbolje pred spavanje). Vrlo je važno komentarisati slike koje vidite u knjizi, pitati ga šta ono vidi, kako se to zove, koje je boje i slično.
  Kod malo starijeg deteta, recimo dvogodišnjaka nećete moći više proizvoljno menjati tok priče i skraćivati priču jer dete već jako dobro zna celu radnju i priču skoro napamet.
 
  Trogodišnjak će vas, i nakon što završite čitanje, ispitivati šta se kasnije dogodilo, zašto se nešto dogodilo, a sigurno će želeti da razgovara o tome. Ako ste došli do te faze - vaše trogodišnje dete je već postalo sjajan pripovedač. Svojim lutkicama i igračkama već samo priča priče koje ste zajedno čitali i izmišlja nove, kombinuje ih i ludo se zabavlja.
 
  Čitajući detetu, hranite njegov mozak i raspirujete njegovu maštu. Ali, nemojte to činiti samo zato da bi vaše dete bilo pametnije. To je istovremeno divna prilika da se priljubite jedno uz drugo i ispreplićete srca i duše. Znate i sami koliko su ti trenuci vredni i kako vaš mališan brzo raste.
 
Autor: Suzana Stanarević