Broj 16
Početna > Intervju > HIPI DŽIPSI LETO

Suzana Perić

HIPI DŽIPSI LETO

Suzani je pripala čast da ove godine otvori Fashion selection i da publici prezentuje novu kolekciju City Hippi

Iako je izvesno vreme studirala medicinu i stomatologiju, ljubav prema modi je pobedila, pa je poznata kreatorka Suzana Perić završila jednu od najprestižnijih škola mode u svetu, Akademiju Mode i Dizajna, AMD u Diseldorfu. Od završetka studija uradila je 14 kolekcija koje je predstavila na Sajmovima mode u Diseldorfu, Pret-a-Porte u Parizu, kao i na samostalnim revijama u Diseldorfu i Beogradu.

Kako ste se pripremali za ovogodišnji Fashion selection?
Za Fashion selection se pripremam poslednjih mesec dana, nažalost nisam imala više vremena s obzirom na to da sam uporedo radila proizvodnju i isporuku za radnju u Diseldorfu koja se otvorila tri dana pre revije, 14. aprila.

S obzirom na to da vi otvarate reviju, kako se osećate, imate li tremu?
Ja imam tremu pred svaku reviju jer uvek osećam da nemam dovoljno vremena da se pripremim za kolekciju. Do sada sam više puta otvarala Fashion Week, tako da nemam posebnu tremu od samog otvaranja. To više doživljavam kao čast i zadovoljstvo.

Šta za vas znači to što baš vi otvarate Fashion selection?
Zadovoljstvo mi je da otvorim Fashion selection, pored uzbuđenja koje, naravno, nosi sama revija i otvaranje manifestacije. Priznajem, odgovornost je velika.

Šta publika može da očekuje od vaše revije i modela?
Moje revije su uvek vesele i imaju pozitivnu energiju koju pokušavam da prenesem na publiku. Modeli su šareni, ženstveni i lepršavi, a opet imaju veliku dozu seksepila. Poruka je sloboda duha i to je taj City Hippi. Kroz sve moje kolekcije provlače se modeli koji su inspirisani sedamdesetim godinama. Ali, ova kolekcija nosi više poruku koju je hipi kao pravac imao, a modeli su mali miks svega.

Kako vam se čini ovogodišnji Fashion selection i njegova organizacija?
Do sada nisam imala priliku da radim Fashion selection, ali sam prijatno iznenađena celom organizacijom. Za sada sve pripreme teku bez stresa i sve se odvija na jedan profesionalan način .Vrlo sam zadovoljna i moram da uputim, sa moje strane kao dizajnera, sve pohvale. Veliko je zadovoljstvo raditi sa njima i to mi ne predstavlja nikakav napor.

Šta je po vama trend i šta preporučujete za ovu sezonu?
Duge suknje i haljine u svim dužinama i formama. Puf rukavi sa uskim formama su nezaobilazni detalj ove sezone, dok je mala crna haljina zabranjena.

Kažite nešto o kolekciji City Hippi? Koje su boje i modeli u pitanju?
City Hippi - Sloboda duha - je kolekcija za leto 2007. Ima dosta modela koji će biti prikazani na reviji, a nalaze se i u kolekciji za leto 2008. Akcenat kolekcije je na haljinama koje, iako su duge i raskošne, mogu da se nose svaki dan i na posao, ali i za večernji izlazak. One su namenjene svim ženama koje se osećaju slobodno da nose ono što im se dopada, a ne nešto što je postavljeno kao kliše odevanja. Kombinacije tunika sa maramama, dugim lancima i kaiševima odaju tu lakoću i slobodu. Tu su i uniseks odela, muško-ženske košulje sa karnerima i nova forma mantila. U kolekciji su pretežno svileni materijali sa raznim cvetnim i šarenim dezenima. Vodeća boja je tirkizna. Ima prerađenog pamuka u formi hipi tunika, lana sa cvetnim dezenima. Sve u svemu, jedno pravo hipi džipsi leto.

Šta je, po vama, apsolutni hit ove sezone?
Cvetne, šarene marame za glavu, turbani, trake i tunika-haljina. To se mora imati ove sezone.

Koliko na vas utiču strani dizajneri?
Uticaj svakako postoji, pratim rad svih svetskih dizajnera i kada me uporede sa velikim imenima, to je za mene uspeh! Ne bi bilo dobro da se previše razlikujem i da moja moda ne može da se kombinuje sa odevnim predmetima svetskih kreatora. Recimo, kada u Nemačkoj vidim svoj mantil, a ispod Guči ili Dolče haljinu, ja se prosto oduševim. To je uspeh! Pratiti trend i ići u korak sa njim na sebi svojstven način.

Osim vaše revije, šta biste još preporučili publici da pogleda na Fashion selection-u?
Ne poznajem rad svih dizajnera ili kuća koji izlažu na Fashion selection-u, ali sam čula da će biti odličnih revija koje će se dešavati na neobičnim lokacijama. Sigurna sam da ću pratiti reviju koja će biti u vozu za Vršac, sa posetom vinariji, i verovatno još neke revije. S obzirom na to da sam 14. otvorila radnju u Diseldorfu, zbog brojnih obaveza neću biti svih devet dana na Fashion selection-u u Beogradu, ali se nadam da će publika moći da uživa u dizajnerskim novitetima.