Broj 16
Početna > Lepi i zdravi > FENG ŠUI I SUVIŠNI KILOGRAMI

FENG ŠUI I SUVIŠNI KILOGRAMI

Okruženje u kome jedemo može da utiče na našu kilažu pa zato u feng šuiju postoji teorija kako da bojama savladate preteranu potrebu za hranom

Već ste se umorili od svakodnevnog brojanja zalogaja, a i probali ste nekoliko dijeta koje se nisu pokazale kao delotvorne. Da bi nam od želuca do centra u mozgu stigao signal "puna sam", potrebno je 20 minuta tako da je svaki sledeći zalogaj zapravo višak za naš organizam. Trebalo bi da usporimo i jedemo polako, ali kako to da postignemo? Svako već zna da pravilna ishrana i redovno vežbanje garantuju vitku liniju i dobar izgled.
 
  Crvena boja
  Ovo je izuzetno stimulativna boja koja podstiče na brzo i preterano unošenje hrane. Ako imate ovo u vidu, nemojte kupovati crvene sudove, izbegavajte da vam u kuhinji budu crveni stolnjak, podmetači i salvete. Izbegavajte, takođe, i gledanje u crvenu boju, zid od cigle, crvene tapete ili zavese, crveni nameštaj i slično. Pazite i kada kupujete namirnice jer proizvođači hrane koja sadrži previše kalorija, a malo nutritivnih vrednosti, često svoje proizvode pakuju u ambalažu crvene, narandžaste ili roze boje jer znaju da su to najuočljivije boje.
 
  Plava boja  
  Prostor koji je uređen tako da deluje smirujuće, uticaće da se smanji vaša potreba za hranom. Plava boja znatno smanjuje brzinu jedenja pa bi zato trebalo da nabavite podmetače, tanjire, čaše, šoljice i salvete u ovim tonovima. Preko dana stavite plavi stolnjak i na sredinu plavu činiju ili vazu.
 
  Kuhinju treba ispravno ukrasiti  
  Na kuhinjske zidove ne bi trebalo stavljati slike koje prikazuju hranu ili neku veliku dinamiku jer one podstiču na prekomeran unos hrane. Ako postavite slike koje prikazuju zimski pejzaž, cveće, mirno more ili planinu prekrivenu snegom, u prostor ćete dodati jin elemente koji će stvoriti usporenu atmosferu i podstaći vas da polako unosite hranu.
 
  Boje, šare sudova i nameštaj utiču na našu podsvest  
  Ako nam nešto odvraća pažnju od jela, onda ne možemo tačno da znamo koliko smo hrane pojeli. Svi smo barem jednom potpuno nesvesno pojeli celu kesicu čipsa jer smo se koncentrisali na nešto drugo. Najviše dekoncentrišu tačke, krugovi i dijagonalne linije pa zato ovi dezeni nisu preporučljivi za dekorisanje kuhinjskog stola i njegove okoline.
 
  Nana smanjuje apetit  
  U sprečavanju prejedanja najviše može da nam pomogne nana. Potrebno je samo da pre obroka upalite aromatičnu sveću u koju ste nakapali nekoliko kapi ulja od nane. Takođe, ako ruke namažete kremom koja sadrži nanu, osetićete njen miris i biće vam potisnuta želja za hranom.