Broj 16
Početna > Intervju > BILA SAM SA MLAĐIM FRAJERIMA

Ivana Stanković

BILA SAM SA MLAĐIM FRAJERIMA

Beograđanka Ivana Stanković je manekenka koja već godinama uspešno radi kao lice najprestižnijih svetskih marki i dizajnera. Našle smo se jednog oblačnog popodneva u restoranu i, uz kaficu i muziku Erosa Ramacotija, pričale o manekenstvu, modi, stilu i dosadnim žurkama svetskog džet seta

Zašto si odlučila da počneš da se baviš manekenstvom?
  Osnovni motiv mi je bila ta strast koju sam osetila. Od desete godine sam shvatila da veoma volim da poziram ispred foto aparata i fascinirala me je promena moje ličnosti, kad počne slikanje. Još od malena uživala sam kada bi me otac slikao za rođendane. Terala sam tatu da, maltene jednom nedeljno, pravi moj fotosešn. Činilo mi se kao da neka druga devojka tada ulazi u mene, i onda bi sve ono što ne mogu rečima da iskažem, iskazivala licem i svojim pokretima. I danas na taj način bolje komuniciram. Ja sam privatno bila i ostala dosta povučena, čovek ne može da izmeni svoj karakter. Kada stanem ispred aparata, sve sam samo ne stidljiva. Nikada mi primaran motiv da počnem da se bavim manekenstvom nije bio novac, ali, naravno, lepo je što od šesnaeste godine živim od svog novca.
  Koliko je manekenski poziv uticao na tvoj stil oblačenja? Da li si više počela da vodiš računa o tome šta ćeš obući?
  Oduvek sam imala svoj stil. Čak i kada sam nosila modele najpopularnijih kreatora, retko sam imala želju da to i privatno nosim. Kada vidim nešto što mi se svidi, ja to i kupim. Obučena sam ili sportski ili u "šmizla fazonu" sa šljokicama. Ne vidim sebe u minimalizmu, mnogo elegantnim stvarima i nikako sebe ne vidim u nekim kostimima. Često nisam volela ono što je u nekom trenutku bio trend.
  Koliko su devojke u Italiji doterane u poređenju sa našim devojkama?
  Naše devojke su uvek tip-top sređene, u pola bela dana su spremne za pistu. Retko ćete videti Italijanku, Nemicu ili Engleskinju našminkanu. Kod njih postoji ta neka opuštenost. Degutantno mi je i ne podržavam stav da devojke sede u kafićima u podne sređene kao da je ponoć. Takođe mi se ne sviđa uniformisanost naših devojaka. Nemaju izgrađen sopstveni identitet, a to na zapadu ipak nije tako. Naše devojke su lepe i ne bi trebalo toliko da se sređuju, šminkaju, niti da se podvrgavaju plastičnoj hirurgiji.
  Da li tvoj dečko mora da bude obučen po poslednjoj modi?
  Važno mi je da ima izgrađen stil. Moji bivši mladići su se uglavnom sportski oblačili. A i uvek sam se zabavljala sa mlađima od sebe, tako da nikada nisam imala dečka koji se oblačio suviše ozbiljno. Ne vidim sebe sa nekim ko se oblači poslovno.
  Prihvataš li savete dečka kada se oblačiš?
  Mogu da prihvatim, jer kada sam zaljubljena stalo mi je da se njemu svidi to što ja nosim, odnosno da mu se svidim. Prihvatala sam savete, naravno, ukoliko to nije nešto čemu se ja protivim. Na primer, ja volim zalizanu kosu jer tada sama sebi delujem egzotično. Ali, primetila sam da svi moji bivši mladići više vole moj dečački fazon. Tada ipak uradim po svom!  
  Kako se informišeš o aktuelnim modnim trendovima?
  Uopšte se ne informišem. Nikada nisam otvorila modni časopis i gledala šta se nosi. Ako sam ga i prelistavala, to sam radila isključivo radi fotografija jer me privlači dobra slika. Volim da razgledam šta se nudi po radnjama. Nekada se potrefi da mi se dopadne ono što je trend, kao na primer baletanke koje obožavam.
  Prisustvovala si ekskluzivnim zabavama i žurkama u prestonicama mode. Kako to izgleda tamo?
  Da budem iskrena, nisam prisustvovala velikom broju žurki jer to meni nije interesantno. Otišla sam na nekoliko i videla koliko je to dosadno. Ekipa ljudi koja se tamo skuplja su bogataši koji čine njihov džet set. Tako su i obučeni, sve na njima je firmirano i skupo. Nisam volela da idem ni na žurke posle revija, jer to nije način zabavljanja na koji sam ja navikla. Znala sam sa devojkama da odem u neku diskoteku i da se izđuskamo za svoj groš.
  Hoćeš li ponovo da pustiš kosu?
  Na veliku žalost moje majke, neću skoro. Onog trenutka kada pustim kosu, znatno slabije radim. Nisam još nikome dosadila sa ovom frizurom. Gde god da se pojavim sa dugom kosom svi mi kažu: 'Lepo ti je to, ali mnogo ti bolje stoji kratka kosa'. Nekada sam patila što nemam dužu kosu, ali sam sada navikla.
  Gde najčešće kupuješ garderobu i cipele?
  U Beogradu se trudim da ne kupujem jer su cene kod nas, bez preterivanja, oko 30 odsto skuplje. Ne znam zašto je to tako. Besmisleno mi je da dajem veći novac u Beogradu na mnogo manji izbor. Omiljeni gradovi za kupovinu su mi Beč i Pariz. Pariz ima puno radnjica u kojima se može svašta pronaći. I Milano, ali od kada je u Italiji uveden evro, cene su duplo veće. Volim još da kupujem u Nemačkoj i Španiji.                                          
  Imaš li modni fetiš?
  Obožavam viseće minđuše i šljokice. U šljokice sam zaljubljena. Volim da nosim i sandale sa visokom, lepom potpeticom. Kaputi i krzna su takođe moj fetiš jer su oni, po meni, simbol elegancije.
  Kako održavaš liniju?
  Pošto mnogo volim slatkiše, trudim se da izbalansiram ishranu. Nikada nisam bila gojazna, ali kada neko jede slatkiše kao ja, težina može da varira po nekoliko kilograma. Prošle godine me lekarka Ana ubedila da počnem sa mezoterapijom. Od kada to koristim, mogu da jedem šta hoću, smršala sam šest-sedam kg bez napora, pošto ne volim da idem u teretanu. Radi se o prirodnim stvarima, tačnije koktelima na bazi algi i kamilice.
  Da li bi za nekoga u našoj zemlji mogla reći da je oličenje stila?
  Ima puno lepo doteranih dama. Verica Rakočević je ikona stila. Ona je uvek elegantna i svaki detalj na njoj je na svom mestu. Zatim Ružica Đinđić, koja je po mom mišljenju uvek elegantna; Marija Tarlać koja ima neki svoj stil i uvek dobro izgleda; Tamara Paunović... S druge strane pratim i našu estradu, sviđa mi se izgled Tanje Savić, Seke Aleksić i njenog modnog poigravanja.
  Šta za tebe znači imati stila?
  To je nešto o čemu ne možemo da pričamo, prosto, kada vidiš osobu, primetiš ima li stila ili ne.
 
 
Autir: Suzana Stanarević