Broj 16
Početna > Poznati > ANA SUI

Rokenrol lutkice

ANA SUI

Njena karijera je klasična američka priča o uspehu. "Moraš da pratiš svoje snove iako oni ponekad izgledaju neostvarivo." Kako bi inače devojčica iz predgrađa Detroita uspela u Njujorku! Danas se odeća Ane Sui prodaje u trista prodavnica u više od trideset zemalja sveta. Ona živi svoj san

Još u svojoj četvrtoj godini odlučila je da postane dizajner. "Bila sam potpuno opsednuta time. Ne znam kako su me roditelji trpeli!" Pre nego što je počela da stvara sopstveni stil, oblačila je lutkice i vojnike svoga brata imitirajući dodelu Oskara. "Fantazije iz detinjstva! Uvek sam htela da oblačim zvezde!" Seckala je modne časopise i pravila kolekciju inspirativnih isečaka, na koje se i danas vraća.
Posle završetka srednje škole, u kojoj je važila za najoriginalnije obučenu, Ana se seli iz Detroita u Njujork, kako bi pohađala Parsonsovu dizajnersku školu. Tu započinje i saradnju sa bliskim prijateljem Stivenom Mejselom, koji je danas u samom vrhu modne fotografije. Posle dve godine na Parsonsu, Ana shvata da se pravo iskustvo stiče van škole. Radila je kao stilista za Stivenove kadrove i u nekoliko kompanija sportske odeće.

Kultna moda
Godine 1991. prikazala je svoju prvu reviju. Njujork tajms ju je opisao kao "mešavinu hipi i visoke mode". Naredne godine otvara butik na Grin stritu u Sohou. Butik predstavlja Anin svet u malom: probrani nameštaj sa buvlje pijace, krojačke lutke na sve strane, starinski lusteri, crveni pod, ljubičasti zidovi, ogledala, posteri rok-zvezda... "Rok je uvek bio u pozadini moje mode. Imam teoriju da ako se nešto ne sviđa Kitu Ričardsu i Aniti Palenberg, onda i nije kul. Valjda zato što su to bili moji idoli dok sam odrastala. I kad sam počela da se bavim ovim poslom, jedini cilj mi je bio da oblačim rok-zvezde i ljude koji idu na rok-koncerte."
Zatim osvaja prestižnu CFDA Peri Elis nagradu za novi talenat u svetu mode. Kasne devedesete su vreme značajnih uspeha za Anu. Upustila se u veliki poduhvat sa Dalekim istokom, gde se ubrzo uspostavlja njen kult. Godine 1997. Sui cipele imaju svoju premijeru na jesenjoj reviji. Kolekcija je obuhvatala i dnevnu i večernju varijantu, izrađena u somotu, svili, antilopu, laku, gušteru i zmijskoj koži. Sledi i otvaranje butika u Los Anđelesu u San Plazi, u zapadnom Holivudu.

Apsolutna lepota
Godine 1997. Ana započinje saradnju sa nemačkom Wellom i japanskom kozmetičkom kućom Albion. "Malo-pomalo shvatila sam da moram i to da odradim. Imala sam san o apsolutnoj lepoti, koju pored odeće čine i detalji, šminka, kozmetika, parfemi, sve to zajedno." Naredne godine donose i nove parfeme: Sui Love, Sui Dreams, Dolly Girl, Oh la Love i najnoviji, u saradnji sa Victoria's Secret, parfem Secret Wish, bez sumnje tajna želja svake žene. A čar njenih parfema je i u tome što su to verovatno najlepše upakovani parfemi. "Celog svog život imam teoriju o pakovanju. I ja sam sama imala posebne kutijice za čuvanje svega i svačega. I volela sam ih. Hoću to da prenesem i na svoje mušterije. Dosta pažnje posvećujem ambalaži. Da im posle upotrebe posluži za bilo šta, ali prosto da ne požele da je odbace."
Pored toga što se bavi osmišljavanjem najoriginalnijih bočica za svoje mirise, Ana se u poslednje vreme vraća u detinjstvo i kreira krpice za ograničenu seriju Boho barbika. A jedan od snova svake devojčice, bez sumnje je i novi Samsungov telefon sa leptirićima, koji je upravo Anina kreacija.
"Ovo nije lak posao i često mi se dešavalo da razmišljam o odustajanju. Ali čim ugledam parče materijala, vidim neki komad odeće. I ne mogu da pobegnem od toga. Svaki put kad sam htela da dignem ruke od svega, u nekoj zanimljivoj krpici bih pronašla novu kolekciju. Pretpostavljam da sam zato ovde gde sam."

Autor: Dragana Barjaktarević