Broj 159
Početna > Poznati > ŠARMANTNA DIVA

Sandra Bulok

ŠARMANTNA DIVA

Ovo je uistinu bila godina Sandre Bulok. Posle venčanja, kojim je krunisala svoju dugogodišnju vezu sa Džesijem Džejmsom, dokazala se i kao vrsna glumica, postavši usput i najplaćenija na planeti

Sandra Bulok je rođena od oca Džona Buloka, američkog učitelja pevanja, i majke Helge Majer, nemačke operske pevačice. Glumica ima i tri godine mlađu sestru Gezinu.

Sandra je prvih 12 godina svog života provela živeći između Salcburga u Austriji, Nirnberga u Nemačkoj i Arlingtona u Sjedinjenim Državama, u kojima je njena majka imala angažmane. Sa osam godina, Sandra je po prvi puta nastupila na pozornici, preuzevši ulogu ciganskog deteta u predstavi u kojoj je glumila sa majkom, a Helga je tvrdila da je Sandra već u šestom razredu odlučila da postane glumica.

Od 13. godine Sandra se sa roditeljima nastanila u SAD, gde i danas živi. Pohađala je srednju školu Vašington Li, gde je bila navijačica. Glumu je učila na Univerzitetu Istočna Karolina. Iako su je tri ispita delila od diplome, odlučila je da napusti fakultet i otišla u Njujork, u potragu za prvim ulogama, izdržavajući se radeći kao barmen, konobarica... Posle nekog vremena je ipak završila fakultet.

Od konobarice do Forbsove liste

Za vreme boravka u Njujorku, Sandra je uzimala časove glume. Međutim, kako joj se u Njujorku nisu nudile nikakve uloge, odlazi u Los Anđeles gde se pojavljuje u nekoliko studentskih filmova, kao i u jednoj predstavi.

Reditelj Alan J. Levi je bio impresioniran Sandrinim nastupom, pa joj je ponudio malu ulogu u filmu Čovek od šest miliona dolara i žena. Nakon serije nevažnih sporednih uloga u neznanim filmovima i nekoliko sličnih serija na televiziji krajem osamdesetih godina, pažnju javnosti i kritike privlači ulogom u niskobudžetnom ali uspešnom filmu Ljubavni napitak broj 9 iz 1992. godine.

Na snimanju ovog filma upoznala je i Tejta Donovana, glumca s kojim je mislila da želi da provede život. Iako su se verili, posle četiri godine ljubav je nestala. Samo godinu dana potom, pojavila se u čak šest novih filmova, poput Nestajanja, Rvanja sa Ernestom Hemingvejem ili akcionog spektakla Razbijač, u kojem su joj partneri bili Silvester Stalone i Vesli Snajps. Bilo je neminovno da već narednim projektom postane vodeća glumica holivudskog repertoara.

Godine 1996. i 1999. magazin Pipl je bira za jednu od 50 najlepših osoba na planeti. Na Forbsovoj listi 100 najvećih glumaca svih vremena Sandra Bulok zauzela je 58. mesto.

Najgora i najbolja glumica

Najuspešnija godina u njenoj dosadašnjoj karijeri je 2009. Naime, njen film Ponuda donosi 314 miliona dolara, a film Mrtav ugao, sa kojim je dobila Oskara za najbolju glumicu, već nedelju dana nakon premijere zarađuje ogromnu sumu novca.

Sada je zarada od ovog filma veća od 200 miliona dolara, što je najveća zarada svih vremena za film u kome glavnu ulogu tumači žena. Iste godine njena komedija Sve o Stivu postala je svetski hit. Ipak, za ulogu u ovom filmu Sandra je dobila Zlatnu malinu, nagradu za najgore glumačko ostvarenje u godini. Ona je prva glumica posle Hale Beri koja je otišla na dodelu ove neobične nagrade, i to samo dan pre dodele Oskara.

Sandrine ljubavi

Posle veridbe s glumcem Tejtom Donovanom, zabavljala se i sa fudbalerom Trojom Ejkmenom, muzičarem Bobom Šnajderom i s kolegama Metjuom Mekonahijem i Rajanom Goslingom. Sa Mekonahijem je i dalje prijatelj, a među njene slavne prijatelje ubraja se i neodoljivi Hju Grant.

On je toliko bio očaran njenom glumom da je izjavio: „Rad s njom je na neki čudan način kao povratak kući, kao da je ona glumica sa kojom je trebalo oduvek da snimam romantične komedije”, izjavio je Hju. Međutim, svoje srce zauvek je poklonila motociklisti i TV zvezdi Džesiju Džejmsu, „ozloglašenom istetoviranom momku”, kako ga nazivaju mediji, za kojeg se udala 2005. godine.

Venčanje je održano na jednom ranču u Kaliforniji, a pošto je Džejms strastveni ljubitelj brzina, Sandra se na venčanje dovezla u starom crvenom kamionu. Na zabavi je svirala kantri muzika, a gosti su došli odeveni u odeću rančera. O braku se ne zna mnogo, osim da ovaj par još uvek nema zajedničko dete, ali odgaja Džesijevu ćerkicu iz prvog braka.

Od novembra 2009. godine Džesijeva bivša žena, porno-diva i lečena narkomanka, pravi probleme bračnom paru koji ima zakonsko starateljstvo nad njenom ćerkom. Javnosti je još poznata informacije da je 22. aprila 2007. godine neka žena pokušala da pregazi Sandrinog supruga ispred njihove kuće u Los Anđelesu. Napadačica je, pošto je uhapšena, rekla da je vatrena obožavateljka Sandre Bulok.

Rođena pod srećnom zvezdom

U decembru 2000. godine avion kojim je letela udario je u smet, a jedno krilo se slomilo i odvojilo od aviona. Iste godine Crvenom krstu Amerike Sandra je donirala milion dolara, a 2004. dala je još milion za pomoć nastradalima od cunamija u Aziji