Broj 159
Početna > Prica > Ljubav je jedina pedagogija

Tihomir Arsić

Ljubav je jedina pedagogija

Glumac i producent Tihomir – Tika Arsić za sebe voli da kaže da je po vokaciji, pre svega, otac jer mu je vaspitanje ćerki Milice, Lenke i Vere i sina Arsenija najvažnija životna uloga

Kada je konačno realizovao serijal Šesto čulo, glumac Tika Arsić je ponovo dospeo u žižu javnosti. U svoj projekat je uključio i celu porodicu. Bivša supruga, pevačica etnobenda Bistrik Bilja Krstić, s kojom ima dve ćerke Milicu i Lenku, uradila je muziku, a Jelena, Tikina druga supruga i balerina, uradila je koreografiju za jednu epizodu.

Dvadesettrogodišnja Milica, najstarija Tikina ćerka, koja završava industrijski dizajn, veoma mu je pomogla, a najmlađa Vera glumi glavnu ulogu u šestoj epizodi Otmica. Na pitanje zašto meša intimu i posao, Arsić kaže da u nedostatku vremena za decu ima potrebu da objedini posao i vreme provedeno s njima jer mu oni daju snagu i energiju.

Uvek ističete da su vam deca najveća inspiracija i najvažnija u životu. Jeste li se zato odlučili da imate četvoro dece?

To se jednostavno desilo, i neopisivo sam srećan zbog te činjenice. U danima velikog trošenja energije, umora i napora bukvalno se desi da zovem decu na svakih 15 minuta da mi daju snage.

Onda me Vera ili Arsenije zagrle, a isto tako i ove dve matore, Milica i Lenka. Dobijam organsku potrebu da držim decu u naručju, oni pune moje baterije. Iako oni to ne razumeju, devojčice se još i maze, a Arsenije dođe do mene, odradi to i odmah ide.

Dešava li se da se vratite umorni sa snimanja, a oni su raspoloženi za igru?
Druženje sa njima nije napor, naprotiv. Često noću uspavamo mamu, pa onda ustanemo da se igramo. Ipak, Jelena je mnogo angažovanija oko dece. Treba postići i solfeđo, klavir, probe, školice...

Jeste li strog ili popustljiv otac?
Promenio sam se, ali moja deca to ne zloupotrebljavaju. Znaju da poštuju to što sam popustljiv, nisam izgubio autoritet. Ali, zato neko mora da bude loš dečko i onda je mama ta koja preuzima tu ulogu. Kada mama nešto ne da, tata je često taj koji popušta.

Primenjujete li princip kazni i nagrada?
Pokušavam da primenjujem, ali, nažalost, nisam dosledan. I kada odlučim da ih kaznim, na kraju popustim. Ljubav je jedina pedagogija. Kada dete zna i oseti da ga voliš, onda ne funkcioniše nijedna kazna ili nagrada.

U kojim situacijama deci kažete: „To ćete morati da pitate mamu”?
Uvek!

Ljudima je čudna vaša saradnja s bivšom suprugom s kojom ste ostali u dobrim odnosima, koliko je to bitno za mentalno zdravlje vaše dve ćerke?

Verovatno zbog skandaloznih napisa po novinama pre desetak godina o tome kako sam, navodno, pretukao Bilju. Robert Čoban mi je tada napravio potpuni haos od života. Nikada to neću moći da oprostim tom čoveku jer je tako povredio i moju decu. Bilja i ja smo, naravno, podigli tužbu protiv tog čoveka i njegovog lista i dobili na sudu odštetu od 500.000 dinara i sve dali za decu sa posebnim potrebama.

Cela ta priča sa činjenicom da smo Bilja i ja razvedeni i da Bilja radi muziku za Šesto čulo, a da Jelena, moja supruga, radi koreografiju gde je to potrebno, da funkcionišemo potpuno normalno je, iz meni nepoznatog razloga, ljudima neobična.

Kako funkcioniše vaša porodica?
Moja žena je najbolja zla maćeha na svetu, a moja bivša žena izuzetan umetnik i kreativac i potpuno je logično što sam, znajući njene kreativne gabarite, nju angažovao da radi muziku za seriju. Srećan sam što svako od moje dece ulazi u život sa tri overena prijatelja i, iako ne izlazimo svi zajedno nedeljom na ručak niti idemo zajedno na svako letovanje i zimovanje, funkcionišemo normalno i dobro sarađujemo.

Sva vaša deca su na neki način uključena u projekat Šesto čulo. Je li to bila vaša ideja?
Postoje tri razloga. Prvi je da to jeste bila njihova želja. Drugi, što sam u nedostatku vremena za decu imao potrebu da objedinim posao i vreme provedeno s njima. Treće, kada je moja najstarija ćerka Milica u pitanju, žalim što više nije uključena u projekat zbog diplomskog jer mi je stvarno potrebna zbog svoje darovitosti i spretnosti. Na kraju krajeva, poznajem svoju decu i znam koliko svako od njih vredi.

Da li biste voleli da neko od dece krene vašim stopama?
Za Milicu smo se Bilja i ja bili potrudili da ne krene našim putem i sada prvi put kažem - ubiće me ćerka - mislim da smo pogrešili. Ona je rođena glumica i definitivno joj je mesto negde između pozorišta, filma i televizije. Ipak, ni industrijski dizajn, koji ona završava, nije daleko. Lenka je emotivna, krhka i sva eterična. Ubeđen sam da Veri to niko neće moći da zabrani. Arsenije ima više talenata i videćemo koji će dominirati u njegovom životu. Činjenica da čita i piše od treće godine i da ima neverovatan rečnik za petogodišnjeg dečaka, mene naprosto zbunjuje.

Koliko puta su vas deca dovela u neprijatnu situaciju?
Nebrojeno! Jedna od najdražih priča je kada sam sa ćerkom Milicom i bivšom suprugom Biljom ušao u čuveni restoran Amerikanac u Nišu, koji je držao moj kum. Milica je u tom trenutku imala vaške i upalu grla. Kum Jova je pred celom kafanom pitao: „Kumice, hoćeš li sladoled?” Milica je u tom trenutku rekla: „Ne mogu, bolesna sam, imam vaške!” Arsenije, kada ga neko pita šta su mu mama i tata po profesiji, kaže da mu je mama pomačica koja pomaže po kući, a tata frizer zato što ga on šiša. Opet, zahvalan sam Bogu što ih imam jer su mi oni sve na svetu.

Šta vam je najvažnije da naučite svoju decu?
Decu učiš ono što živiš.

Da li im vam je važnije da u budućem životu raspolažu s dovoljno emocija ili dovoljno razuma?
Apsolutno sa emocijama, koliko god bolno to može da bude u budućnosti, bolje je bolno nego šuplje i prazno jer se živi samo jednom.

Moj najveći san

Jelena i ja smo svoje imanje u Belanovici kod Ljiga, na deset hektara, zaveštali Srpskoj pravoslavnoj crkvi za dom za decu bez roditelja. Želimo da taj centar zaživi od septembra. Monaštvo i sestrinstvo Srpske pravoslavne crkve bi vodili brigu o 20 dece bez roditeljskog staranja koja bi išla u redovnu školu. Ako mi bog da da malo poživim, pored četvoro biološke dece u dve generacije izvešćemo na put još 40 dece. Neopisivo je bogatstvo samo saznanje da će moja deca imati 40 poziva na slavu! To je moj san.

Živim u iznajmljenom stanu

Cela koncepcija Šestog čula je da, ukoliko bude nekog profita, suma ode na Centar za decu bez roditeljskog staranja. Zbog toga živim u iznajmljenom stanu. U drugom stanu su Bilja i deca. Inače, kolega Lečić je kao ministar pocepao moje rešenje za stan zato što ga je potpisao socijalista.