Broj 159
Početna > Lepi i zdravi > Deca traže nežnost i ljubav

Kako mališana osloboditi kompleksa

Deca traže nežnost i ljubav

Često se greške roditelja pretvaraju u dečje unutrašnje konflikte - psihološke komplekse, koji su uglavnom posledica komplikovanog odnosa upravo sa mamom i tatom

Psiholozi kažu da roditelji deci ne treba da govore da ih vole zbog onoga što oni postižu, već zbog onoga što deca jesu, kao i da mališani nikada ne treba da se nađu između dve vatre u roditeljskim svađama jer će posledice u vidu kompleksa nositi ceo život.

 Problem koji je potiskivan u detinjstvu dete prati kroz život, a prvi znaci dečjih kompleksa su upoređivanje sa svojim vršnjacima. Ipak, postavlja se pitanje kako nastaju kompleksi i da li su za to krivi samo roditelji? Naime, mnoge devojčice od treće do pete godine sanjaju o tome da će se udati za muškarca koji ih podseća na oca, a dečaci da će im buduća supruga biti divna kao majka.

Tek kada postanu svesni da stvarni nisu idealne, baš kao ni život, tada nastaje problem. Iako psiholozi tvrde da većina mališana svoje komplekse preraste, dešava se i da neka deca ne mogu da se izbore s kompleksima.

Tako, recimo, nekim dečacima ostaje iluzija da će postati mamini muževi (Edipov kompleks) i svim silama žele da im pokažu da su bolji od svojih očeva i dostojniji majčine pažnje. Ovakvo ponašanje često zahteva i psihološku pomoć.

Ne svađajte se pred mališanima

Jedan od najčešćih kompleksa koji se formira u predškolskom uzrastu je narcisoidnost. Tada dete teži da bude idealno i savršeno samo da bi udovoljilo roditeljima. Ako detetu nešto ne polazi za rukom, sklono je da drami i izjavljuje da je najnesrećnije na svetu.

Ovakvi slučajevi javljaju se u porodicama u kojima roditelji nisu brak sklopili iz ljubavi, u kojima se roditelji često svađaju ili ako u zajednici postoje finansijski problemi. Psiholozi savetuju da prilikom svađa i nesuglasica među supružnicima nikad ne terate dete da bude posrednik, niti da bira stranu. Odnos među roditeljima nije tema koja se razmatra u prisustvu deteta.

Volite decu i ako nisu savršena

Kompleksi se javljaju i kod one dece koja smatraju da ih roditelji ne vole zbog onog što jesu, već zbog uspeha koji postižu. Od dece često zahtevamo da budu bolja od svojih vršnjaka jer smatramo da ih tako podstičemo da se usavršavaju.

Ono što ne shvatamo je da deci to teško pada jer misle da neće biti voljeni ako ne postignu, recimo, dobar uspeh na nekom takmičenju ili ne dobiju peticu u školi.

Mnogo je jednostavnije da dete hvalite i za najmanje uspehe, kao i da ih volite sa svim manama i nedostacima. Takođe, neprestano morate da radite sa detetom na izgradnji što boljih odnosa s drugim ljudima.

Ne optužujte dete za svoje neuspehe

Vodite računa da osetljivo i povučeno dete ne terate da se previše javno eksponira, jer će se ono, ukoliko ga forsirate, još više povući u sebe. Teško je i onoj deci čije su majke previše zaokupljene same sobom. To se dešava kada majka optužuje dete za sopstvene neuspehe.

Na primer, ako mu kaže: „Zbog tvog rođenja nisam završila fakultet”, „Svega sam se odrekla zbog tebe”, ili „Zbog tebe više ne izgledam lepo”. Ove rečenice pogađaju mališane pravo u srce i deca su uverena da roditeljima nešto duguju, što u kasnijem periodu rezultira brojnim nezadovoljstvima i kompleksima.

Dakle, sa decom treba postupati nežno, pažljivo birati reči koje ćete izgovarati u njihovom prisustvu jer oni sve pamte, a ukoliko primetite da se vaš mališan bori s kompleksima, najbolje je da na vreme potražite pomoć stručnog lica, koje će na pravi način uspeti da mu pomogne.