Broj 159
Početna > Zanimljivosti > Da li je čokolada opasna za pse?

Savet veterinara

Da li je čokolada opasna za pse?

Većina pasa mnogo voli čokoladu, pa se često desi da krišom pojedu slatkiše koji su zaboravljeni na stolu

Ukusna čokolada je jedna od jestivih stvari koje ne smemo da dajemo našim ljubimcima. Ona, kao i ostali proizvodi na bazi kakaoa, sadrži teobromin, jedinjenje srodno kofeinu, koje psi veoma teško podnose, odnosno i manje doze mogu biti toksične za njih. Psi, naravno, ovo ne znaju i većina mnogo voli čokoladu, pa se često desi da krišom pojedu slatkiše koji su zaboravljeni na stolu.

Svetlija, mlečna čokolada sadrži manju koncentraciju ove supstance, dok u tamnoj čokoladi ima mnogo više teobromina i čak i najmanja količina može dovesti do trovanja, naročito sitnijeg psa. Znaci intoksikacije su nemir, ubrzano disanje i rad srca, drhtanje, a zatim i grčevi, a u teškim slučajevima trovanja i smrt.

Prema tome, oprezno sa slatkišima. Pored čokolade, postoje i druge namirnice koje treba izbegavati: sve vrste luka su otrovne za mačke jer izazivaju jednu vrstu teške anemije.

Grožđe, sveže ili suvo, jer kod nekih pasa može dovesti do otkazivanja rada bubrega. Ovo je još uvek predmet ispitivanja jer se ne zna šta je to u grožđu što prouzrokuje oštećenje, kao i zbog čega mnogi psi dobro podnose i veće količine ovog voća, dok drugi teško obole i od nekoliko zrna.

Banane, kao i zeleno lisnato povrće poput spanaća, imaju relativno visok sadržaj oksalatne kiseline, pa ako se daju u većim količinama, mogu prouzrokovati formiranje oksalatnih kristala u mokraći. Ovo ne znači da se voće i povrće ne sme davati psima, naprotiv! Jabuke, šargarepe, brokoli, celer omiljena su poslastica mnogim psima i puni su vitamina i korisnih vlakana. Treba, međutim, biti umeren i koristiti ih u manjim količinama.