Broj 158
Početna > Trpeza > Žurka u kuhinji

Napravite doživljaj dok pripremate specijalitete za porodicu i goste

Žurka u kuhinji

Većina namirnica zahteva termičku obradu na određenoj temperaturi, što obezbeđuje ravnomerno pečenje

Dovoljan je samo pogled na kuhinju i pomisao da treba odvojiti bar sat vremena da biste pripremili porodični ručak ili večeru za goste, pa da vam se raspoloženje sroza. Mnoge domaćice bi dale sve na svetu da u svom stanu nemaju kuhinju, već samo trpezarijski sto koji će po potrebi neko drugi umesto njih postaviti i servirati ukusni meni. Priprema hrane ne mora da vam bude noćna mora, pogotovo kad je spremate za voljene ukućane ili drage goste. Mlade domaćice koje tek treba da steknu iskustvo u kuhinji često imaju nedoumice oko osnovnih stvari kada je kuvanje u pitanju.

Ako sam u žurbi, da li mogu da povećam temperaturu rerne kako bih smanjila vreme pečenja?
Apsolutno ne! To je velika greška koju prave mnoge domaćice. Većina namirnica zahteva termičku obradu na određenoj temperaturi, što obezbeđuje ravnomerno pečenje. Možete smanjiti ili povećati temperaturu rerne za deset do 25 stepeni, ali ne više od toga!
Preporučene temperature su određene tako da osiguraju da unutrašnjost namirnice koju spremate u rerni bude pečena u isto vreme kad i njena spoljašnjost. Ukoliko previše povećate temperaturu pečenja, spoljna strana će biti prepečena, dok će sredina ostati nedovoljno pečena ili čak i sirova!

Čime da zamenim ulje, šećer i masnoće u receptima i na taj način smanjim unos kalorija i masnoća, a da bitno ne promenim ukus jela?
Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da smanjite kalorije i masnoće u ishrani. Bilo koju masnoću u tečnom stanju možete zameniti istom količinom pirea od jabuka ili suvih šljiva. Ukus i sastav jela će se malo promeniti, ali je dobrobit po zdravlje očigledna. Zatim, dva belanca po receptu možete zameniti jednim celim jajetom. Količinu šećera u receptu možete smanjiti za trećinu ili polovinu, a da pri tom ne promenite krajnji rezultat.

Koji je najbolji način za čišćenje pečurki?
Verovali ili ne, postoji alatka napravljena isključivo u ovu svrhu. Radi se o maloj četkici sa mekim nakostrešenim delovima. Sa njima prosto očetkajte zemlju ili pesak sa pečurki, pa isecite krajeve peteljki. Pečurke bi, ako je moguće, uvek trebalo čistiti na suvo, jer zbog njihove sunđeraste prirode upijaju vodu ako se peru.

Kako da zamenim sveže začinsko bilje za sušeno?
Ukus svežeg začinskog bilja je nezamenljiv, ali ako ih ne možete pronaći, sušeno je odlična zamena. Zamenite sušeno bilje za sveže (i obrnuto) u razmeri: jedna kašičica suvog bilja blagog ukusa (bosiljak, nana, origano) umesto jedne kašike svežeg iseckanog. Kada se radi o bilju jačeg ukusa (kopar, majoran, ruzmarin, žalfija, majčina dušica), jednu kašiku svežeg zamenite za pola kašičice suvog ili čak i manje ukoliko se radi o mlevenom bilju.

Koji je pravi način za čuvanje zrelog paradajza (u frižideru ili van njega)?

Uvek čuvajte zreo paradajz na sobnoj temperaturi! Držanjem u frižideru izgubiće ukus, a paradajz će postati gnjecav.

Ako posolim šnicle pre prženja, da li će meso biti mekano?
Šnicla se soli samo zbog ukusa! Ipak, pazite da ne preterate sa solju jer će to izazvati gubitak vode iz mesa, od čega će šnicla postati suva i tvrda posle pečenja.

Dragana Rodić