Broj 158
Početna > Zanimljivosti > Siguran seks

Istine i zablude o kondomima

Siguran seks

Lekari tvrde da su mnogi parovi u nedoumici kada je u pitanju sigurnost zaštite koju pruža prezervativ

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svega 30 odsto muškaraca koristi kondom, najsigurniju kontracepciju i zaštitu od polnih bolesti. Oni koji ga redovno koriste, u većini slučajeva to rade na potpuno pogrešan način. To je, verovatno, zbog toga jer uputstva nisu dovoljno jasna ili što mnogi i ne pogledaju šta piše na pakovanju. Lekari tvrde da su mnogi parovi u nedoumici kada je u pitanju sigurnost zaštite koju pruža prezervativ. Evo nekoliko pitanja koja muče mlade parove.

1. Da li je kondom toliko siguran da može zaštititi od prenošenja polnih bolesti?

Da! Ali ako se stavi još u toku predigre. Polne bolesti se prenose na razne načine, čak i bez penetracije (stvarnog seksualnog odnosa). Dovoljan je samo površinski dodir vagine i penisa ili oralni seks. Pravilno korišćenje prezervativa potpuno štiti, a partnere čini opuštenijim i mirnijim.

2. Da li su potrebne posebne mere opreza kada se stavlja kondom?
Prva i najvažnija mera je da se kondom pažljivo izvadi iz kesice, jer su neka istraživanja pokazala da se prezervativ pocepa baš u toku vađenja iz pakovanja. Dovoljno je da se zagrebe oštrim noktom i da se tako naprave mikroskopske rupice koje će se proširiti u toku samog seksualnog odnosa. Pojedine studije su pokazale da se gotovo niko ne seti da u toku stavljanja prstima stegne rezervoar kako bi izašao vazduh. Važno je da se vazduh potisne kako ne bi izazvao pucanje kondoma.

3. Da li originalno upakovan može da stoji i traje godinama?
Neprijatelj kondoma broj jedan je toplota. Ona uništava lateks (gumu) i čini je slabijom i manje otpornom na pucanje. Kondom nikada ne treba držati po džepovima, kasetama u kolima ili u novčanicima. Originalno pakovanje treba držati u fioci noćnog ormarića. Uvek pre upotrebe proverite rok trajanja jer s vremenom materijal popušta i više nije siguran.

4. Da li prezervativi koji sadrže neki od spermicida bolje štite?
Ne! Lateks je prva barijera i za viruse i za bakterije. Jedino bi oni koji sadrže nonoksinol-9 možda mogli da budu zaštita više od HIV virusa. Naučnici tvrde da bi ta supstanca mogla virus da učini neaktivnim.

5. Da li su supertanki prezervativi manje sigurni od drugih?
Broj pucanja najtanjih kondoma, ako se koriste pravilno, jednak je svim drugim modelima. Znači, rizik se ne povećava. Kondomi od poliuretana, sintetičkog materijala, i do dva puta su otporniji na pucanje, a mogu da ih koriste i oni koji su alergični na lateks.

Pranje nije zaštita
Ukoliko dođe do pucanja kondoma, da li je dovoljno da se žena posle odnosa brzo opere kako bi se zaštitila?
Apsolutno netačno! Ispiranje ili pranje ne štiti od trudnoće, ali ni od polno prenosivih bolesti. Savet je da se u tom slučaju odmah obratite ginekologu.

Dragana Rodić