Broj 158
Početna > Poznati > Čovek koji je promenio muziku

Bob Dilan

Čovek koji je promenio muziku

Američki rok muzičar Bob Dilan, poznat po tome što ne postoji nagrada kojom se nije okitio pored velikog uticaja na rok muziku, u istoriji će ostati upamćen i kao glumac, ali i kao književnik

Bob Dilan, čije je pravo ime Robert Alen Zimerman, rođen je 1941. u Minesoti. Još kao tinejdžer najveći deo vremena provodio je slušajući radio stanice koje su puštale bluz, kantri i rokenrol muziku, da bi u srednjoj školi osnovao dva benda. Početkom 1959. Dilan je započeo studije u Mineapolisu i tada se okrenuo folk muzici. „Znao sam da je folk muzika znatno ozbiljnija jer pesme imaju mnogo više tuge, očajanja, vere, dubljih osećanja...”, izjavio je Dilan u jednom od intervjua.

Karijera duga 57 godina

Posle samo dve godine napušta studije i seli se u Njujork, gde nastupa po lokalnim klubovima. Ubrzo skreće pažnju na sebe i primećuju ga ljudi iz producentske kuće Kolumbija, s kojima potpisuje ugovor. Ime je promenio u Bob Dilan 1962. godine na nagovor menadžera Alberta Grosmana, a iste godine njegov prvi album Bob Dylan ugledao je svetlost dana. Na njemu su se nalazile folk, bluz i gospel numere, ali on nije tako dobro prošao kod publike - prodat je u samo 5.000 primeraka. Godinu dana kasnije objavljuje album na kom se nalazi pesma Blowin' in the Wind, koja je za kratko vreme postala jedna od himni američkog pokreta za građanska prava. U januaru 1964. Dilan je objavio ploču The Times They Are a Changin', a naslovna numera se ubraja među najvažnije pesme šezdesetih. U julu 1965. Dilan izlazi singl Like a Rolling Stone, još jednu od numera koja se nalazi na listama najboljih pesama svih vremena.

Misteriozna nesreća
U julu 1966. godine Dilan je pao s motora u blizini svog doma u Vudstoku, a misteriozna nesreća, čiji detalji nikada nisu do kraja otkriveni, poslužila je Dilanu da se udalji od jakog pritiska javnosti. Kako se pričalo, pri padu je povredio vrat, što je bio i glavni razlog da osam godina ne ide na turneje. Kasnije je rekao da ga je nesreća naučila kako da ceni život, odnosno da je ona uticala na to da „ne dozvoli da ga muzička industrija samelje kao druge ikone '60-ih godina”. Sredinom 1972. je uradio muziku za film Pat Geret i Bili Kid, a iako film nije dobro prošao u bioskopima, ostao je upamćen po sjajnoj pesmi Knockin' On Heaven's Door. Tokom sedamdesetih i osamdesetih eksperimentisao je sa muzičkim stilovima, što je naišlo na različite kritike javnosti, a u junu 1988. godine je započeo svoju čuvenu Never Ending turneju koja i danas traje. U oktobru prošle godine je izdao album Christmas in the Heart, na kojem se nalaze tradicionalne božićne pesme, a sav prihod od prodaje išao je u humanitarne svrhe. U muzici praktično ne postoji nagrada kojom se već nije okitio - vlasnik je dvocifrenog broja Gremi nagrada, član je Rokenrol kuće slavnih, a 2001. godine dobio je i Oskara za numeru Things Have Changed, koju je napisao za film Čudesni momci. Pored neprocenjivog uticaja na rok muziku prošlog veka, u istoriji će ostati upamćen i kao glumac, ali i kao književnik. Pisanje mu je donelo sedam nominacija za Nobelovu nagradu za književnost, a poslednji put bio je nominovan prošle godine. Dilan je i prvi muzičar koji je 2008. godine dobio Pulicerovu nagradu, a članovi žirija su u obrazloženju naveli da je „svojim stihovima, koji su izuzetne poetske snage, oplemenio kulturu SAD, ali i celog sveta”. Pored toga, predsednik SAD Barak Obama uručio mu je i orden za dostignuća u oblasti umetnosti i društvenih nauka.

Dva puta srećno razveden
Prvi brak Dilan je sklopio 1965. godine sa Sarom Lounds. Njihovo prvo dete Džesi Bajron Dilan rođen je u januaru sledeće godine, a on i Sara imaju još troje dece - Anu, Samjuela i Džejkoba. Pored toga, Dilan je usvojio i Sarinu ćerku iz prvog braka Mariju. Početkom devedestih sin Džejkob postao je frontmen benda The Wallflowers, a osim toga je i filmski direktor i biznismen. Bob i Sara razveli su se posle dvanaest godina braka, a 1986. Bob se oženio pevačicom koja mu je dugo godina pevala prateće vokale Karol Denis, sa kojom je ubrzo dobio ćerku Dezire Gabrijel. Par se razveo 1992. godine, a danas Bob Dilan ima običaj da kaže da se dva puta „srećno razvodio”.

Neobično hapšenje
Prošlog leta dvadesetdvogodišnja policajka uhapsila je legendarnog muzičara na ulici u Long Branču, smatrajući da je starac čudan i da se ponaša sumnjivo. Pošto ga nije prepoznala, policajka mu je naredila da sedne na zadnje sedište policijskog automobila i da joj dokumenta. Dilan nije pružao nikakav otpor i poslušno je izvršavao naređenja, a revnosna policajka je čak krenula s njim do hotela kako bi proverila njegovu priču. Tokom vožnje, starije kolege iz stanice objasnile su joj putem radio-veze da je imala čast da privede jednog od najuticajnijih muzičara, čiji se albumi i dalje nalaze na vrhovima lista najslušanijih širom planete.

Dilanove slike od pola miliona funti
Nedavno je u Londonu otvorena Dilanova izložba slika na kojoj su posetioci prvi put mogli da vide njegova ulja na platnu, javile su svetske agencije. Izložba u elegantnoj četvrti Mejfer, nazvana Bob Dilan na platnu, predstavila je Dilanove radove nastale na osnovu skica koje crtao tokom putovanja u periodu između 1989. i 1992. Slike su na prodaju, a cena im je između 95.000 i 450.000 funti. Dilan je u promotivnom materijalu za izložbu napisao: „Samo sam crtao šta me je zanimalo, a onda sam to i naslikao. Nisam pokušao da dajem neki društveni komentar ili da dam neku viziju, a temu mogu da nađem u bilo čemu. Pretpostavljam da je u mom slučaju tu reč o folk okruženju iz kojeg potičem”.

Koncert u Beogradu

Dilan je u Beogradu održao koncert pre skoro dvadeset godina, a posle silnih spekulacija, ponovo će nastupiti 6. juna u okviru turneje na kojoj promoviše novi album Christmas in the Heart - što je i potvrđeno na njegovom zvaničnom sajtu.


Milica Prelević