Broj 157
Početna > Trpeza > Ukusno i lekovito

Kupinovo vino

Ukusno i lekovito

Poznato kao lek još od davnina, kupinovo vino blagotvorno deluje na naš organizam, leči mnoga oboljenja, oporavlja od iscrpljenosti i velikog stresa

Još je starorimski istoričar Plinije uočio lekovita svojstva kupine i njeno delovanje na upalne procese u ustima i organima za varenje. Grčki lekar Dioskorid preporučivao je kupinu za lečenje organa za varenje, kod grčeva materice, za smirenje bolova kod hemoroida kao i za zaceljivanje rana i čireva. Lekar Matioli 1570. godine tvrdio je da koren kupine kuvan u vinu ili usitnjen u prah rastvara kamenje u bubregu. I u srednjem veku kupini su pripisivana lekovita svojstva i korišćena je za lečenje kašlja, migrene, zubobolje i protiv unutrašnjih krvarenja.

Kupinovo vino se danas preporučuje kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska, cirkulacije. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i tvrdnje da povoljno deluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.

Obilje minerala i vitamina
Lekoviti su listovi, cvetovi, koren i plod kupine. U plodu ima obilje minerala, kalijuma, fosfora, magnezijuma, hlora, kalcijuma, sumpora, natrijuma, gvožđa, bakra i joda kao i vitamina - karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5, B6 i, najviše, vitamina C. Zanimljivo je istaći da u listu kupine ima više vitamina C nego u zrelom plodu (u 100 grama lista ima 125 miligrama vitamina C, a u zrelom plodu, u istoj količini, samo 24 miligrama). Listovi kupine se koriste i za pripremu čaja od kojeg se prave obloge za lečenje podbulosti lica i očiju.

Recept za kupinovo vino
Uzmite četiri kilograma zrelih kupina i dobro ih izgnječite. Pripremite kilogram šećera ili kilogram i po meda. U čistu teglu ređajte red zgnječenih kupina pa red šećera ili meda i tako redom sve do vrha. Zatim teglu sa kupinama i šećerom držite na toplom (danju, po mogućnosti, na suncu) nedelju dana. Nakon sedam dana dobijeni sok procedite kroz gazu i sipajte u manje boce. Boce nemojte puniti do vrha da bi kupinovo vino moglo da vri. Posle nedelju dana kupinovo vino ponovo procedite i boce (ne zatvarajući ih) omotajte pamučnom krpom. Na kraju, nakon 15 dana, proverite da li je vrenje završeno i boce zatvorite plutanim čepom.
Za slabašnu decu i rekonvalescente kupinovo vino se može pripremiti na sledeći način: u veću teglu se stavi dva kilograma zrelih kupina i pola kilograma šećera. Sve se dobro izmeša i ostavi na toplom (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smesu treba dobro promućkati. Nakon 20 dana kupinovo vino se ocedi, sipa u čiste boce od pola litra i začepi plutanim čepom.

Protiv niskog krvnog pritiska
U bocu sa litrom kupinovog vina stavite dve kašike sitno iseckanih listića ruzmarina, dobro zatvorite i ostavite da odstoji 10 dana. Nakon toga kupinovo vino procedite kroz gazu. Ovaj napitak se pije kod niskog krvnog pritiska, i to dva decilitra posle jela. Dobro je znati da se ljudima s niskim krvnim pritiskom preporučuje da posle jela pojedu 40 grama oljuštenih lešnika.

Protiv gojaznosti
Savet: tri puta dnevno, deset dana uzastopno, treba piti posle jela po dva decilitra kupinovog vina. Osim za smanjenje telesne mase, naročito masnog dela, kupinovo vino se koristi i za lečenje malokrvnosti. Takođe dobro deluje protiv stresa jer umiruje.

Liker od kupine
Liker od kupine se pravi od desertnog kupinovog vina, tako što se njegov sadržaj alkohola poveća na 25 vol. %, a šećer na 20 %. Pravi se tako što se na 10 litara desertnog vina doda 1,5 l alkohola od 96 % i 1,4 kg šećera.