Broj 157
Početna > Putovanja > Oaza za telo i dušu

Karlove Vari

Oaza za telo i dušu

Karlove Vari, jedna od najlepših banja Starog kontinenta, pravi su izazov za ljubitelje prirode, a lek za svoje boljke ovde su nekada pronašli svetski državnici i slavni umetnici

Ako krenete od Praga, trebaće vam negde oko dva sata vožnje da biste prešli oko 130 kilometara i stigli do ove prelepe oaze koja je delo prirode i čovekovih ruku.
I samo putovanje je već pravi doživljaj. Promiču slike savršenih pejzaža, a dok se lagano spuštate šumovitim krivinama i ne slutite kakva vas lepota čeka. Hrane za oči ima gde god da se okrenete.

Ljubav tople i hladne reke
Najpoznatije češko banjsko lečilište je kosmopolitski grad neverovatnih arhitektonskih bravura, luksuznih hotela, mondenskih vila, raskošnih parkova i velelepnih šetališta uz obale dveju reka. Tepla, čuvena reka čije ime samo govori da izvire na termalnom, lekovitom izvoru, uliva se u samom srcu grada u hladnu Ohžu. Temperatura Teple iznosi čak 72 stepena. Grad leži na preko 300 manjih i 13 velikih termalnih izvora, što ga svrstava u grupu najboljih svetskih i evropskih lečilišta.

Inspiracija velikih umetnika
Njegovim predivnim ulicama šetale su se mnoge ugledne svetske ličnosti, od Marije Terezije, Getea do Marksa, a inspiraciju za svoja dela nalazili su umetnici poput Franca Lista, Betovena... Lek za svoje boljke ovde su nekada pronašli državnici poput ruskog cara Petra Velikog i turskog predsednika Ataturka. Sjaj nekadašnjeg mondenskog mesta Evropljana danas su vratili ruski biznismeni koji su kupili i renovirali većinu starih hotela. U Grandhotelu Pup snimljeni su kadrovi za jedan od nastavaka filma o čuvenom tajnom agentu 007. Ukoliko poželite da prenoćite u predsedničkom apartmanu ovog hotela, moraćete da odvojite ni manje ni više nego 1300 evra.

Beherovka - eliksir mladosti
I dok tako obilazite izvore i pijuckate lekovitu vodu, možete da čujete priču o rakiji beherovki za koju Česi tvrde da leči telo i dušu.
-     Lekovita rakija je dobila naziv po apotekaru i njenom tvorcu Beheru. U želji da pronađe eliksir večite mladosti, on je pre tačno 200 godina napravio ovaj čudesni napitak. Poznato je samo da se pravi od 21 vrste biljaka i lekovite banjske vode, a način pripreme je strogo čuvana tajna koju znaju samo glavni tehnolog i direktor fabrike. Jednom nedeljno, čovek od poverenja se zaključava u određenu prostoriju i od 350 kilograma lekovitog bilja priprema glavnu smesu beherovke, što je dovoljno za sedmičnu proizvodnju pića - kaže Vesna Golubović iz češke turističke agencije „Kalipso Turs Internacional".

Voda koja vida rane
Legenda kaže da je 1350. godine u lovu, sasvim slučajno kralj Karlo Četvrti, zahvaljujući jednom od svojih pasa, otkrio termalne izvore. Jedan od njegovih goniča je jurio za jelenom. U trku se izgrebao o granje i upao u izvor. Dok su kraljeve sluge pokušavale da ga izvuku, uočili su da voda nije samo stvarala mehuriće, već da je istovremeno izvidala rane psa. Kako je kralj imao problema s reumom, rešio je da proba toplu vodu karakterističnog mirisa. Kada se okupao u njoj, osetio je njenu čudotvornu moć. Međutim, termalni izvori bili su poznati lokalnom stanovništvu mnogo pre 14. veka. Zvali su ih starim slovenskim imenom Vari, što u prevodu znači topao izvor.

Istorija kraljevske banje
Arheološka istraživanja dokazuju da su na ovom prostoru živeli Kelti i Germani. Grad Karlove Vari osnovan je 1358. godine kada je kralj Karlo Četvrti na mestu današnje kule-dvorca, koja se nalazi u centru grada, osnovao malu lovačku kolibu u kojoj je počelo prvo da se razvija selo a kasnije grad. Početkom 15. veka grad dobija status otvorenog grada bez utvrđenja gde je bilo zabranjeno nošenje oružja. Vrlo značajna godina za Karlove Vari je 1522. kada doktor Vaclav Pajer preporučuje da se lekovita voda pije. Godina 1604. bila je kobna za grad, jer je u potpunosti izgoreo, da bi ga kasnije u 17. veku potpuno obnovili.

Neostvarena Geteova ljubav
Čuveni Gete je mnogo voleo ovu banju i priča se da je dolazio bar četrnaest, petnaest puta. Dok je šetao parkom, prilikom poslednje posete, za oko mu je zapala mlada devojka. Iako je bio već prilično zagazio u godine, opijen lepotom, Gete odlazi kod njene majke da je zaprosi. Zbog velike razlike u godinama, dotična dama odbija da da ruku svoje kćeri zaljubljenom piscu. Iako duboko razočaran, Gete u tom periodu stvara neka od svojih najboljih dela. Odlazi iz Karlovih Vari i nikada se više ne vraća. Priča kaže da se devojka nikada nije udala i da je duboku starost dočekala sama baš zbog toga što je i ona žarko volela slavnog pisca.