Broj 156
Početna > Lepi i zdravi > Zubne proteze

Za lep osmeh

Zubne proteze

Više od trećine dece u Srbiji, zbog nepravilnog rasta stalnih zuba i velikog ili premalog razmaka među njima, treba da nosi mobilnu ili fiksnu protezu. Ove poremećaje valja ispravljati na vreme, jer je pravilan raspored zuba, osim za lep izgled, bitan za žvakanje i varenje

Prva poseta ortodontu, specijalisti koji se bavi ispravljanjem zuba, preporučuje se između šeste i sedme godine. Anomalije se najbrže ispravljaju između desete i petnaeste godine, a idealno bi bilo početi sa nošenjem proteze oko dvanaeste godine, kad iznikne i poslednji stalni zub. Postoji više razloga zbog kojeg će vam stomatolog preporučiti ortodontski tretman. Koristi se za ispravljanje malokluzija (nepravilnog zagriza), stanja koje je uzrokovano teskobom zuba, iskrivljenim ili isturenim zubima, zubima koji štrče van zubnog niza ili vilicama koje nisu u pravilnom odnosu. Nesklad u veličini vilice i zuba često se javlja i kao posledica nepravilne ishrane, jer mnoga deca dugo jedu pasiranu i sitno seckanu hranu. Takođe, mnoga deca sisaju prst do šeste ili sedme godine, što dovodi do isturanja prednjih zubića.
   
   Fiksna ili mobilna proteza
   Postoje dve vrste proteza: mobilne i fiksne. Razlikuju se po jačini mehaničke sile koja ispravlja zube, vrsti žice, preciznosti i brzini ispravljanja zubića. Mlađa deca najčešće dobijaju mobilne proteze, koje treba da nose što duže tokom dana i za vreme spavanja. Fiksna proteza se obično preporučuje starijim tinejdžerima s većim nepravilnostima i kad mobilna proteza ne može da dovede do zadovoljavajućih efekata. One su sada veoma popularne među starijom decom koja se utrkuju ko će imati šareniju i neobičniju protezu. Iako su planovi terapije prilagođeni svakom pacijentu, većina ljudi nosi svoje proteze od jedne do tri godine, u zavisnosti od zuba koje treba ispraviti. Iako se može očekivati malo neprijatnosti tokom tretmana, današnje proteze su komfornije nego ikada ranije. Novi materijali vrše konstantan, ali nežan pritisak na zube i uglavnom zahtevaju manje podešavanja.
   
   Moda i u stomatologiji
   Stomatolog bira vrstu proteze pogodnu za pacijenta na osnovu potreba za tretman i na osnovu toga koliko dobro će on ili ona pratiti zadate instrukcije vezane za oralnu higijenu. Proteza može biti primetna ili neprimetna. Bravice (deo proteze koji se lepi za svaki pojedinačan zub) su manje. Neke bravice se lepe na unutrašnju stranu zuba, tako da se manje primete. Bravice se prave od metala, keramike, plastike ili kombinacije ovih materijala. Neke bravice su providne ili su boje zuba. Za one koji žele da pokažu svoje bravice postoje i oblika srca ili fudbalske lopte, a i elastične gumice su dostupne u različitim bojama – bele, crvene ili žute. Postoje i pozlaćene proteze, kao i retineri koji svetle u mraku.
   
   Hrana koja oštećuje žičice
   Pacijenti s protezama bi trebalo da održavaju balansiranu dijetu i imaju limitirano vreme između obroka. Stomatolog će vam možda preporučiti da izbegavate određene vrste hrane koje mogu oštetiti bravice ili slučajno iskriviti žice. To mogu biti lešnici, kokice, tvrde bombone, led i lepljive hrane kao žvaka, karamela ili druge žilave bombone. Pranje zuba i korišćenje konca za zube uklanja plak, lepljivi film bakterija koji se formira na zubima. Ukoliko se plak ne uklanja redovno, može da izazove karijes.