Broj 156
Početna > Poznati > Život bez skandala

Meril Strip

Život bez skandala

Legendarna američka glumica Meril Strip, koja je tokom svoje duge i uspešne karijere snimila oko pedeset filmova, netipičan je predstavnik holivudske zvezde - nije skandalozna i sklona ljubavnim aferama, njen privatni život ne provlači se kroz žutu štampu, a već godinama živi povučeno sa porodicom na jezeru u Konektikatu

Jedna od najboljih glumica svih vremena rođena je 22. juna 1949. godine u Samitu, državi Nju Džerzi, kao Meri Luiz Strip. Njen otac Hari Vilijam Strip bio je apotekar, a majka Meri crtačica. S njene strane Meril ima švajcarsko, irsko i englesko poreklo, a sa očeve strane holandsko. Glumačku karijeru započela je na početku srednje škole, kada se ofarbala u plavo, zamenila naočare za sočiva i preko noći postala jedna od najlepših navijačica. Prve uloge igrala je u školskom pozorištu u srednjoj školi, a zahvaljujući zalaganju školskih profesora koji su bili opčinjeni njenom glumom, dobila je trogodišnju stipendiju na Jejlu, gde je 1975. godine diplomirala glumu. Odmah posle diplomiranja seli se u Njujork, gde postaje članica jednog privatnog pozorišta, a samo godinu dana kasnije dobija prestižnu američku pozorišnu nagradu Toni, koja joj otvara vrata Holivuda.
   
   Od navijačice do filmske dive

   Na filmu je debitovala u Džuliji 1977. godine, gde je igrala rame uz rame sa Džejn Fondom i Vanesom Redgrejv. Ulogom u filmu Lovac na jelene iz 1978. godine postiže ogroman uspeh, i od tada je svrstavaju u najperspektivnije mlade holivudske glumice. Za ovaj film dobila je i prvu od 16 nominacija za Oskara! Meril Strip je jedina glumica, pored Ketrin Hepbern, sa ovolikim brojem nominacija za Oskara u Holivudu. Godine 1979. snima film Kramer protiv Kramera, u kom se, unoseći u ulogu i iskustva iz sopstvenog života, identifikovala sa likom iz filma. Bio je to samo početak odličnog niza uloga za koje se temeljno pripremala učeći veštine svojstvene likovima koje glumi - svirala je violinu, plesala tradicionalne irske plesove, a naučila je i da vozi brzinske čamce... Tri godine kasnije filmom Sofijin izbor impresionira publiku i dobija Oskara za najbolju glumicu. Posle ovog filma, Meril Strip je u Holivudu postala simbol hrabre žene koja u najtežim trenucima donosi prave odluke. Snimala je filmove sa Robertom Redfordom i Džekom Nikolsonom, a dobija i nagradu u Kanu za film Jecaj u noći, užasnoj priči o majci optuženoj za ubistvo deteta.
   
   Mostovi okruga Medison
   Nagrade Emi dobila je za najbolju glavnu glumicu u mini-serijama Holokaust 1978. godine i Angels in America 2004. godine, a zahvaljujući izvanrednim glumačkim sposobnostima, vlasnica je šest Zlatnih globusa. U karijeri je jedno vreme nizala samo maestralne uloge, sve do početka devedesetih i nekoliko loših filmova, kada je i javno upozorila na slabu ponudu dobrih ženskih uloga i mušku dominaciju u filmskoj industriji.
   Željna izazova, prihvatila je ulogu u akcionom filmu Divlja reka, s Kevinom Bejkonom kao partnerom, za koju je naučila da upravlja kajakom. Ulogom u filmu Mostovi okruga Medison Klinta Istvuda, gde se kao dobra supruga i majka nalazi u nezavidnom položaju da bira između privrženosti porodici i strasti prema putujućem fotografu, dobija novu nominaciju za Oskara i učvršćuje poziciju glumačke ikone. Trinaestu nominaciju zaradila je ulogom novinarke u filmu Adaptacija i tako postala glumica koja je najviše puta nominovana za tu nagradu. Njen ozbiljan izgled Holivud je vešto iskoristio u komedijama poput Đavo nosi Pradu, u kojoj Meril glumi okrutnu urednicu časopisa koja tiraniše jadnu sekretaricu, a ovih dana publika ima prilike da je gleda u urnebesnoj komediji Komplikovano je, gde glumi sa Alekom Boldvinom i Stivom Martinom.
   
   Tragičan kraj ljubavi
   Meril svakim svojim filmom zarađuje ogromne sume novca, a njenoj karijeri i srećnom i harmoničnom braku ne prestaju da se dive kolege i verna publika.
   Njen najstariji sin Henri (30) je glumac, a Meril i suprug Don imaju još tri ćerke - Meri Vilu, Grejs Džejn i Luizu Džejkobson. Njen tri godine stariji suprug, vajar Don Gamer, bio je dobar prijatelj Merilinog brata, preko kojeg su se i upoznali. Venčali su se 1978. godine u kući njenih roditelja. Pre supruga, Meril Strip imala je veliku ljubav koja se završila tragično. Na snimanju filma Lovac na jelene upoznala se sa glumcem Džonom Kazalom, s kojim se kasnije i verila. Ipak, nedugo posle veridbe, Džon je oboleo od raka kostiju, a Meril ga je negovala do poslednjeg dana života. Čak se i preselila u bolnicu, gde je danima sedela pored njegovog kreveta i čitala mu novine. Kada je preminuo, bila je skrhana bolom, a iste godine upoznala je sadašnjeg supruga u kome je našla veliku utehu i bezgranično razumevanje. Meril Strip je jedna od retkih holivudskih zvezda koja je pokazala da je moguće imati karijeru, a u isto vreme biti dobra supruga i uzorna majka.
   
   Život daleko od Holivuda
   Prošle godine snimila je mjuzikl Mama mia, zahvaljujući kojem je bila nominovana za najgoru glumicu i bila je favorit u ženskoj konkurenciji za Zlatnu malinu, na veliko iznenađenje publike jer je ovaj film oborio sve rekorde i po gledanosti i po zaradi u Velikoj Britaniji. Meril Strip dobila je i orden oficira reda umetnosti i književnosti, kojim Francuska od 1957. godine odlikuje najznačajnije svetske i domaće umetnike i pisce. Orden joj je uručio Fransoa Bižon de l'Estan, francuski ambasador u SAD, koji je na kratkoj ceremoniji u Njujorku istakao da je Meril Strip jedna od najboljih glumica na svetu. Uprkos svemu, Meril Strip ekonomiše svojim vremenom, pa tako šest meseci snima, a ostalih šest meseci provodi s porodicom. Ona to objašnjava činjenicom da želi da živi u realnom svetu. Meril Strip živi sa suprugom Donom, a dani im protiču u miru, daleko od Holivuda i skandala. Ove godine slavna glumica napuniće šezdeset i jednu godinu, a o svojoj fazi života i o svojim godinama, koje ponosno nosi, nedavno je rekla: „Zahvalna sam što sam živa! Toliko mojih prijatelja je bolesno ili više nije među nama, a ja sam i dalje tu. I ne žalim se!", i dodaje: „To je neverovatno, imam toliko godina, a i dalje dobijam glavne uloge u romantičnim komedijama. Beti Dejvis mora da se okreće u grobu..."