Broj 156
Početna > Lepi i zdravi > Zalogajčić za juniora

Naučite dete da voli hranu

Zalogajčić za juniora

Ako vi ne doručkujete, odbijate pred njim neko jelo ili ne završite obrok do kraja, mališan će slediti vaš primer

I vaš mališan se poput mnogih njegovih vršnjaka mršti na pojedina jela koja mu spremite. Kad pogleda kuvani kupus, pohovane tikvice, barenu cveklu, hvata se za nosić, napinje i hvata za stomak. S druge strane, ako mu ponudite krompiriće, testeninu ili pirinač, pojuriće za sto kao mala furija. Plašeći se novina, mališani se opredeljuju za one ukuse koje već poznaju. Između šeste i desete godine deca najradije jedu slatkiše i bezukusnu hranu. Pitanje koje vas često muči, kao i mnoge druge roditelje, jeste kako da svog juniora i malu princezu bez prisile navedete da otkrije i uživa u drugoj vrsti hrane. Nutricionisti tvrde da je potrebno samo malo strpljenja i mašte, pa da dete oseti čaroliju zdrave ishrane.
   
   Budite lukavi
   Nema nikakve koristi da mališana stalno podsećate i uvek za stolom pričate kako riba i povrće pospešuje njegov rast i razvoj. Takve pričice odavno ne prolaze kod dece. Pribegnite sitnim lukavstvima, tako što ćete umesto gunđanja odabrati određeno povrće koje ima sličan ukus onim namirnicama koje voli vaše dete. Ako okreće glavicu čim vidi voće, napravite mu voćnu salatu koju ćete ukrasiti kuglom šlaga ili sladoleda od vanile. U tu šarenu činijicu zabodite piškotu. Nećete verovati kada trik upali.
   
   Novi jelovnik za mališana
   Krenite postepeno da menjate jelovnik deteta. Dodajte tako, na primer, sitno iseckan spanać u pire od krompira. Ukus se neće bitno promeniti a dete će biti prijatno iznenađeno kada pogleda u tanjir. Malo-pomalo, iz dana u dan, dodajte veću količinu drugog povrća. Stavite tikvice u testeninu, grašak u rižu, pečurke u krompiriće... Umesto barenog, bolje je da spremate oljušteno, gratinirano povrće. Kada je riba u pitanju, za početak spremite pohovane filete ili tunjevinu iz konzerve, poslužite sa kečapom ili majonezom, za njima luduju mališani.
   
   Zagolicajte čula vašeg ljubimčeta
   Servirajući hranu na vizuelno zanimljiv način stimulisaćete radoznalost deteta i probudićete želju da proba nešto novo. Način serviranja hrane veoma je važan za porast apetita. Lepo aranžiran tanjir sa raznobojnim povrćem poslužen na čistom stolnjaku, probudiće detetov apetit. Ručak je vreme za porodično okupljanje i opuštanje, zato tokom jela isključite televizor i napravite opuštenu atmosferu.
   
   U početku manja količina hrane

   Dobar trik je svakako da u početku detetu date manju količinu hrane tako će ono brže završiti i imaće utisak da je pojeo sve iz tanjira. Obavezno ga posle toga pohvalite.
   
   Zajedno na pijacu
   Idite zajedno sa vašim mališanom na pijacu. Tako će dete imati priliku da nauči kako da odabere lepo povrće, da uporedi možda ukus različitih sireva... Napravite mu poneki egzotičan specijalitet. Na taj način će dete otkriti strane kuhinje i probudiće znatiželju za daleke krajeve. Pokažite mu šta to jedu Indijanci, Eskimi, Afrikanci...
   
   Tri najčešće greške roditelja
   1. Kazniti dete koje odbija neku namirnicu. To će samo pojačati njegove strahove.
   2. Ne zamerajte mališanu što ne voli gorku salatu ili džem od gorke pomorandže. Normalno je da deca u početku odbijaju taj ukus.
   3. Nikako ne dajte detetu loš primer. Ako vi ne doručkujete, odbijate pred njim neko jelo ili ne završite obrok do kraja, mališan će slediti vaš primer.