Broj 156
Početna > Zanimljivosti > Superiorne supruge

Žene komanduju kod kuće

Superiorne supruge

Dame su daleko odgovornije, imaju veću moć rasuđivanja, predviđaju situacije

U kompaniji u kojoj radi, vaš muž je na jednoj od vodećih funkcija. Spada u korektne i odmerene šefove, čiji se autoritet poštuje na prvom mestu, ali kad dođe kući, vi preuzimate ulogu glavnokomandujućeg. Mnoge dame u kući vode glavnu reč i odlučuju pri donošenju važnih odluka. To svakako ne znači da su muževi takvih žena postali „papučići" istog dana kada su stali na „ludi kamen". Prema zvaničnim rezultatima istraživačkog tima predvođenog Davidom Vogelom, psihologom Američkog univerziteta, dame su daleko dominantnije u vezi od svojih jačih polovina. Iako se ovi rezultati kose sa dosadašnjim istraživanjima, doktor Vogel tvrdi da je brak institucija u kojoj žene preuzimaju moć u svakom pogledu.
   - Naučne studije su do sada stajale iza tvrdnji da žene nemaju moć kao muškarci, što se baziralo uglavnom na činjenici da muškarci tradicionalno zarađuju više novca od svojih partnerki. Mi smo uspeli da pobijemo takvu teoriju - objašnjava doktor Vogel.
   
   Bračne nesuglasice
   Istraživanje je obuhvatalo 72 bračna para, koji su u braku oko sedam godina. Svaki supružnik odgovarao je na pitanje koliko je zadovoljan u vezi i mogućnostima donošenja odluka. Teme su bile vezane za obavljanje kućnih poslova, kao i o podeli novca pod istim krovom, dok se seks, za divno čudo, nije našao na listi bračnih problema i nesuglasica. Stručnjaci su po deset minuta snimali razgovor među supružnicima dok su raspravljali o tim temama. Ne iznenađuje činjenica da su pripadnice nežnijeg pola bile drastično zahtevnije. Bile su izričite u zahtevima da se neke stvari menjaju u vezi, da se menja i sam partner i, verujte, imale su mnogo više uspeha u sprovođenju svoje volje od muškaraca. Dešavalo se da su voljeni muževi samo slegali ramenima, prihvatajući sva rešenja svojih superiornih supruga.
   
   Žena kao stub porodice

   Doktor Vogel smatra da tajna snage supruga leži upravo u činjenici da svaka žena mnogo više brine o porodici od muža. Dame su daleko odgovornije, imaju veću moć rasuđivanja, predviđaju situacije i trude se da veza dobro funkcioniše. One iznad svega žele da su kod kuće svi srećni i zadovoljni. - Zdrav brak će potrajati uvek kada muškarac prihvati uticaj svoje supruge u svim aspektima - ističu psiholozi.