Broj 156
Početna > Trpeza > Riznica vitamina

Kokosov orah

Riznica vitamina

Kokosov orah, osim u prirodnom stanju, danas se najčešće prodaje u obliku kokosovog brašna, mrvica ili pahuljica, sirovih ili sušenih, zaslađenih ili nezaslađenih, a za razliku od drugih koštunjavih plodova, ovaj orah ima upola manje kalorija

Kokosov orah, egzotična voćka koja potiče iz Malezijskog arhipelaga, po tropskim područjima proširio se plutajući morem. Kako kokosova palma raste pored vode, moguće je da su morske struje nosile kokos do udaljenijih obala. Životni vek ovih palmi je sedamdesetak godina, a godišnje na svakoj rodi oko stotinak oraha. Kokosov orah ima nekoliko slojeva - spoljašnji, dlakavi, tamnosmeđi sloj koji je tvrd, a na dnu ima tri rupe, koje podsećaju na ljudsko lice zbog čega su ga Portugalci nazvali „koko", što znači nasmejano lice. Ispod kore je tanka, nešto svetlija smeđa koža, a tek onda se dolazi i do mesa koje je belo. U sredini se nalazi mutan sok koji se često pogrešno naziva kokosovim mlekom, koje se zapravo pravi od orahovog mesa od čega se pravi i kokosovo ulje. Ovo biljno ulje bogato je zasićenim masnim kiselinama, koje nisu baš zdrave, jer podižu nivo holesterola u krvi. Kokos sadrži vlakna, vitamin E, vitamine grupe B, folnu kiselinu, vitamin C. Bogat je i kalijumom, a sadrži i kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink. U Polineziji kažu da se kokos može upotrebiti na 999 načina, a odličan je kako za jelo, tako i za negu kože. Ulje od kokosa je idealno za kožu, jer je čini nežnom i svilenkastom, a odlično je i kao sastojak za kupku. Kokosovo mleko čini kosu glatkom i nežnom.
   
   Kako otvoriti kokosov orah?
   Kokosov orah ima debelu i tvrdu ljusku, a u toplijim krajevima, tamo gde prirodno raste, za otvaranje se koristi mačeta. Kako da sami savladate ovaj ukusan plod? Jednostavno - prvo pronađite tri mala udubljenja s gornje strane kokosa i u njima napravite dve rupe pomoću šrafcigera ili nekog većeg i jačeg eksera. Nakrenite orah i dobićete kokosovo mleko. Kada ste iz njega izvadili mleko stavite ga na čvrstu podlogu i pokušajte da ga razbijete uz pomoć manje sekire ili satare. Kada to uradite, lako ćete doći i do belih delova ploda, koji mogu da se iseckaju i grickaju.
   
   
   
   Kolač od kokosa i badema
   

   Sastojci
   100 g mlevenog badema
   200 g kokosovog oraha
   kašika meda
   50 g suvog grožđa
   litar mleka
   200 g šećera
   kolut limuna
   
   
   Priprema  

Pomešajte mleveni badem, kokosov orah, med, suvo grožđe i mleko. Stavite na šporet da se na tihoj vatri kuva i ostavite dok mleko ne ispari. Skinite sa šporeta i pustite da se ohladi. Sipajte u čaše i ukrasite karamelom, koju ćete napraviti sami tako što ćete u šerpu staviti šećer, šest kašika vode i kolut limuna i sve to kuvati dok ne dobije tamnu boju.