Broj 156
Početna > Prica > Porođaj u Los Anđelesu

Ljubinka Klarić

Porođaj u Los Anđelesu

Glumica Ljubinka Klarić priznaje da niko nije mogao da joj ispuni sve želje u trudnoći, seća se da je tri puta trudna preletela okean zbog ljubavi i da je nije hvatala panika, već trudovi u losanđeleskoj bolnici, gde se osećala kao zvezda

Kada je prvi put ugledala sina, Ljubinka je pomislila da su joj greškom zamenili dete u bolnici. Srećom, bio je to samo prvi utisak, a od tog dana u njenom životu sve se promenilo i sve je prilagođeno osmomesečnom Konstantinu, pa lepa glumica kaže da je danas zadivljena svojom fleksibilnošću.
   
   Kako si se osećala kada si saznala da si u drugom stanju?
   Ne znam, najiskrenije, u tom momentu mi je bilo najvažnije da tu vest podelim sa svojim najbližim okruženjem. Bila sam uzbuđena, a verovala sam da će sve ostalo doći s vremenom.
   
   Koliko ti je bio bitan pol bebe, jesi li se uopšte opterećivala time?
   Govorila sam onu čuvenu srpsku: „Ma, samo da je živo i zdravo i da stoji dok piški" (smeh). Šalim se, nisam bila opterećena polom deteta.
   
   Koliko si se ugojila u trudnoći?

   Vaga je pokazivala kako svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem, a konačni bilans je bio - 20 kilograma, ali zaista nisam vodila računa o tome, tako da ta brojka i ne bi trebalo toliko da čudi.
   
   Jesi li imala neke specijalne prohteve i želje?
   Mislim da je količina mandarina koju sam pojela tokom trudnoće - jedan kamion. Mada, najviše mi je nedostajalo moje omiljeno piće koka-kola, koje sam se u tom periodu, na moju veliku žalost, u potpunosti odrekla.
   
   Da li si bila hirovita trudnica?

   Mislim da ne postoji osoba koja je mogla da mi ispuni sve želje koje sam imala tokom trudnoće. Šalim se malo. Bila sam promenljivog raspoloženja i to najviše jer mi je smetao višak kilograma. Nisam bila plačljiva, ali na ivici suza - da.
   
   U trudnoći si često putovala na relaciji Beograd - Los Anđeles, znači li to da ti ništa nije bilo teško?
   Sada kada se setim, prosto mi je neverovatno da sam tokom trudnoće čak tri puta preletela okean. Međutim, bilo mi je veoma važno da budem u kontaktu i sa svojom porodicom, kao i sa svojim suprugom, baš kako beše džingl one poznate televizijske emisije Sve za ljubav.
   
   Kako se približavao termin za porođaj, da li te je hvatala panika, jesi li bila uplašena? Zašto si odlučila da se porodiš u Los Anđelesu, a ne u Beogradu?

   Nije me hvatala panika, ali mislim da su me hvatali trudovi. Najjači je bio osećaj nestrpljenja kada ću napokon biti sa svojim detetom. U sedmom mesecu sam otišla za Los Anđeles, pa je nekako bilo logično da se tamo porodim. Osim toga, rekla sam sebi, da hoću prvo dete da rodim u inostranstvu, a drugo u Beogradu, pa da vidim u kojoj bolnici ću imati bolji tretman, a nakon toga bih napisala studiju o tome.
   
   I kakav si tretman imala u američkoj bolnici?

   Imala sam sjajan tretman, osećala sam se kao zvezda... Sjajno medicinsko osoblje, odlični uslovi - nemam zamerke, ako se tamo zateknem i kada drugi put budem trudna, tamo ću se i poroditi, evo sada obećavam.
   
   Da li je istina da se svi porođajni bolovi zaborave kada majka prvi put uzme bebu u naručje?
   Porodila sam se uz epiduralnu anesteziju, tako da nije bilo bolova. Prvi utisak mi je bio da je moj sin drastično tamnoputiji od mene, ali to je bio samo prvi utisak.
   
   Sin se zove Konstantin, ko je izabrao ime?
   Konstantin je moj izbor, a razlog je jednostavan - to ime me asocira na postojanost, konstantnost, a i dopada mi se kako zvuči.
   
   Jesi li se odmah navikla na činjenicu da si mama?
   Ne, u početku sam bila u tripu da sam tata! Šalim se, nema tu šta da se navikava, to je neki logičan sled i nešto što postaje deo vas.
   
   Kako si podnela one „slatke" muke kao što su neprospavane noći, plač, grčevi, imaš li sada više sna?
   Još uvek sve to podnosim, a o tim slatkim mukama bih pričala kada budu deo prošlosti jer sada su neprospavane noći - meni ne baš omiljeni deo svakodnevice.
   
   Koliko ti je bilo teško da se posle porođaja vratiš u formu, jesi li zadovoljna svojim izgledom?
   Nisam ni pre porođaja bila u bog zna kakvoj sportskoj formi, pa je i povratak na staro - bio lak. Zadovoljna sam svojim izgledom, ali moje okruženje ne misli tako, pa dosta patim...
   
   Šta se sve u tvom životu promenilo od kako si postala mama, a koliko si se sama promenila?

   Sve se promenilo i sve je prilagođeno Konstantinu, a ja sam na momente zadivljena svojom fleksibilnošću.
   
   Duško Radović je rekao da onaj ko voli svoju decu ne može da ih vaspitava - misliš li da ćeš biti stroga mama?
   Konstantin ima tek osam i po meseci i još uvek je rano da pokazujem da li sam stroga ili ne. Kosta je vrlo mirno dete, a i imam podršku moje sestre, tako da mi je lakše da se brinem o njemu.
   
   Gde je sada vaš dom, živite li na relaciji Srbija-Amerika i kako uspevaš da uskladiš sve obaveze: i glumačku karijeru i majčinstvo?

   Imam dosta obaveza, ali uz nesebičnu pomoć ljudi iz mog najbližeg okruženja, sve postižem. Sada smo u Beogradu i mnogo nam je lepo ovde.
   
   Hoćeš li sina učiti uporedo i srpski i engleski, da li se nadaš da će mu prva reč biti „mama"?
   On već tečno priča španski, ha, ha... Prvo će učiti srpski jezik, a prva reč mu je baba, tako da su sve moje nade pale u vodu.
   
   Uputi savet mamama.

   Nema tu mesta za savete, dovoljno je da vole svoje bebe još dok su im u stomaku, a za bilo koji konkretniji savet, ima dosta literature koju sam čitala, te je lako naći odgovor na svako pitanje. A, ako ne, uvek o tome mogu pričati sa svojim prijateljicama koje imaju već to iskustvo.