Broj 156
Početna > Lepi i zdravi > Mama vas nije lagala

Korisni saveti

Mama vas nije lagala

Po običaju, mame i bake sve znaju najbolje i vole u sve da se mešaju, počev od odabira odeće pa do izbora momka. Još kad se ženskom klanu pridruže tetke, strine i prijateljice nekada vam se čini da po ceo dan slušate zvocanje o tome šta i kako treba uraditi. Ipak, neke savete i te kako treba usvojiti
   
   
   Spavajte osam sati
   Kvalitetan san, osim psihofizičkog odmora, idealan je tretman za lepotu. Ukoliko spavate manje od osam sati dnevno, koža brže stari jer ne uspeva da se obnovi od raznih mikrooštećenja nastalih tokom dana. Najviše stradaju osetljiva područja oko očiju i usana. I zato, investirajte u dobru noćnu negu za lice koja će učvrstiti kožu i pobediti slobodne radikale. Za dobar san, pre spavanja popijte čašu toplog mleka i pojedite bananu. Oboje imaju učinak poput blage tablete za spavanje. Banane sadrže magnezijum, a mleko triptofan - amino-kiselinu koja ima umirujuće delovanje.
   
   Satenska posteljina
   Iako vam se satenska posteljina možda čini kao nepotreban luksuz, ona je odličan saveznik za lepotu. Naime, dobra je za kosu jer tkanine poput pamuka imaju grubu teksturu i upravo je to jedan od razloga zašto se ujutro budite razbarušeni. Spavate li na satenu, kosa će biti urednija i manje će pucati, a pored kose, saten je dobar i za ten. Mnogo je nežniji za lice, pa ako imate probleme s bubuljicama ili suvom kožom, odaberite saten jer on ne upija kreme kao što to radi pamučna posteljina. Osim toga, grubi materijali su loši za lice jer uzrokuju boranje i starenje kože. Setimo se da je legendarna Odri Hepbern u filmu Doručak kod Tifanija spavala sa satenskom maskom preko očiju. Ona, osim što pomaže da bolje spavate, ublažava i nastanak podočnjaka.
   
   Ne mrštite se, dobićete bore!
   Čestim mrštenjem i grimasama, poput podizanja obrva, produbljujete bore na čelu i oko očiju. Kako starite, grimase koje često ponavljate na koži ostavljaju trajne tragove, jer je mogućnost obnavljanja oslabljena. Zato je mamin savet o mrštenju potpuno ispravan. Naravno, to ne znači da lice treba da pretvorite u bezizražajnu masku, ali ako malo povedete računa i kvalitetno negujete lice, bore će biti manje vidljive. Bilo bi dobro kada biste jednom nedeljno radili masažu lica. Na dlan stavite malo hidratantne kreme i utrljajte je nežnim, kružnim pokretima (posebno na čelo, obraze i oko očiju). Tako ćete ubrzati cirkulaciju i poboljšati elastičnost kože.
   
   Obratite pažnju na vrat
   Kažu da se ženine godine najviše vide na vratu. Razlog je verovatno taj što dame kvalitetno neguju lice, ali potpuno zapostavljaju vrat koji je sklon borama. Tako izdajničke crte s godinama postaju sve izraženije. Neka vam nega vrata postane svakodnevica. Jednom do dva puta nedeljno uradite i temeljni piling. Kremu za piling nežno umasirajte u kožu, krenuvši prstima od sredine dekoltea, prema bradi. Kada skidate šminku s lica, koristite isto mleko i tonik za vrat i dekolte.
   
   Količina šminke
   U tinejdžerskim danima smo od mame stalno slušale da ne preterujemo sa šminkom jer ćemo izgledati starije. Naravno, malo koja tinejdžerka se na to obazirala jer joj je upravo to i bio cilj. Međutim, sada kada ste odrasle, shvatile ste koliko je mama bila u pravu. Preterana šminka ističe i produbljuje bore, pogoršava ten i daje licu neprirodan izgled. Ipak, to ne znači da treba da se odreknete vaše kozmetičke torbice, već samo da povedete računa da šminka odgovara vašem tipu kože i godinama.
   
   Ispravite se
   Koliko ste samo puta čuli ovu rečenicu u detinjstvu? Ipak, pravilno držanje je važno, pa je svakodnevno zvocanje na tu temu i te kako opravdano. Ukoliko držite prava leđa, ljudi će vas doživljavati kao osobu punu samopouzdanja, a uz to ćete i izgledati vitkije. Ukoliko vam mama ipak nije usadila ovu naviku, bez brige, jer pravilno držanje lako može da se nauči. Posle određenog vremena i vežbanja preći će vam u naviku.