Broj 155
Početna > Putovanja > Zimska čarolija glečera

Ski-centar Pictal

Zimska čarolija glečera

Biser regije je glečer, koji senalazi na 3.440 metara nadmorske visine, gde je postavljen vidikovac s teleskopom

Za veličanstvenu regiju Pictal u austrijskom Tirolu, prestonici skijaške planete, kažu da prestavlja pravi ledeni dragulj Alpa. Sankt Leonard Pictal je ogromna opština u okrugu Imst i jedna od najvećih u tirolskoj regiji. Nalazi se 20 kilometara južno od Imsta na gornjem toku reke Picte i ima izuzetno oštru klimu. Od naše prestonice udaljena je 1.020 kilometara. Pictal je dobila ime po rečici koja teče celom dolinom i uliva se u reku In. Turistički najinteresantniji deo doline je Gornji Pictal koji se pruža ispod najvišeg tirolskog vrha, drugog po visini u Austriji, Vildšpice (3.744 metara).

 Ledeni raj  

Svake godine zimi turisti iz celog sveta kao omamljeni pohrle u ovu prelepu alpsku dolinu. Ledeni raj izgradila su tri elementa - kamen, voda i vazduh. Izrazito niske temperature i vazduh koji se ledi pretvorili su alpski predeo u rajsko prostranstvo snega, planinskih vrhova i azurnoplavog svoda.

Žitelji regije Pictal veko-vima su se borili sa polarnim zimama. A onda, po završetku Drugog svetskog rata, stiglo je doba turizma. Brzinom svetlosti Starim kontinentom proneo se glas o blagu regije i turisti su masovno počeli da dolaze kako bi uživali u čarima zimskih sportova.

Iskušenje za početnike 

Na ski-stazama rade topovi za sneg koji su napravljeni u Izraelu. Radi se, naime, o visokoj tehnologiji za pravljenje snega u kojoj se isključivo koristi voda, a ne štetne hemijske supstance. Najviše je turista iz Nemačke, Belgije i Holandije... Oni koji su, međutim, tek napravili prve skijaške kora-ke naći će se pred velikim iskušenjem.

Malo je padina Pictala koje bi zadovoljile skijaše početnike. Više je strmih spustova, ali zbog toga uživaju mnogi iskusni skijaši. Inače, Pictal je nagrađen oznakom za kvalitetne staze, a ceo Tirol oznakom kvaliteta za snoubord. Sezona ovde traje od septembra do maja. Na ovdašnjim stazama, u zavičaju skijaške legende Benija Rajha, treniraju mnoge svetske reprezentacije u alpskim disciplinama.

Vidikovac  na krovu sveta 

Biser regije je Pictal glečer, koji se nalazi na 3.440 metara nadmorske visine, gde je postavljen vidikovac s teleskopom. Odatle se smeši Vildšpice, najviša kota regije na visini od 3.774 metra. Velelepnim pogledom na ledeno prostranstvo posetioci dobijaju utisak da se nalaze na krovu sveta. „Hrane” za hedoniste ima u neograničenim količinama. I Jadransko more vidi se odavde, po lepom vremenu. Samo smrznuti vazduh je prepreka da turisti ostanu ovde tokom celog dana.

Do glečera se stiže kolosekom koji prolazi kroz samo srce planine. Skijaše vozi „glečer ekspres”, voz koji ide tunelom prokopanim kroz stene. Voz, kapaciteta 180 ljudi, kreće sa visine od 1.740 metara, a za osam minuta vodi do skijaškog čvorišta na visini od 2.840 metara. „Pict panoramaban”, najviša gondola u Austriji, vodi vas do visine od 3.440 metara.

Uživancija na snegu 

Sve snežne discipline dostupne su na ovom mestu. Pored spuštanja na raspolaganju je skijaško trčanje po stazi dugačkoj 50 kilometara, snoubord, sankanje, klizanje i dečja skijališta, ali i alpski tobogan u Imstu. Svim turistima sa ski-pasom, koji košta oko 130 evra za sedam dana, na raspolaganju su i autobusi koji prolaze pored hotela širom regije i povezuju sve staze.

Pojedine beogradske turističke agencije specijalizovane za regiju Pictal nude više luksuznih hotela. U ponudi su dvokrevetne sobe površine od 15 do 25 kvadrata, dok porodični apartmani imaju 35 kvadrata i više. Većina soba luksuzno je opremljena, ima satelitsku televiziju, dok hoteli pružaju vrhunski ambijent. Zavisno od termina, dnevni polupansion košta od 32 evra, dok je prosečna cena oko 55 evra po osobi.

Glečer pod letnjom kapuljačom 

Po završetku skijaške sezone u maju, glečer Pictal „odlazi na letovanje”. Zbog globalnog zagrevanja, vlasnici skijališta su obe-zbedili beli pokrivač površine šest hektara! Na taj način glečer se i leti nalazi na niskoj temperaturi da se ne bi istopio i da bi septembar dočekao spreman.