Broj 155
Početna > Lepi i zdravi > Snaga klica i celog zrna

Žitarice

Snaga klica i celog zrna

Tek proklijalo zrno sadrži 700 puta više magnezijuma, pet puta više kalcijuma i 12 puta više fosfora od belog hleba

Zlatno pravilo stručnjaka za ishranu glasi – crno umesto belog, a odnosi se na šećer, so, pirinač i, na prvom mestu, na brašno. Nutricionisti tvrde da se organizam može održavati u dobroj formi ukoliko se dnevno jede isključivo hleb, u količini od 600 do 800 grama, uz litar mleka i jednu voćku. Međutim, to važi samo ako je u pitanju crni hleb. Rika Zarai, autorka više svetskih bestselera o ishrani, ističe da hleb od neprerađenih žitarica održava ljudsko zdravlje, ali da hranljivost i lekovitost klica višestruko prevazilazi moć celog zrna. Ona tvrdi da su pšenične klice čudotvoran lek i najbolje sredstvo za jačanje koje je do sada poznato.

Čudotvoran lek i sredstvo za jačanje

Preporučuju se deci, trudnicama, sportistima, kao i onima koji pate od dekalcifikacije i demineralizacije. Efikasne su i kod lečenja depresije. Neverovatan je podatak da tek proklijalo zrno sadrži 700 puta više magnezijuma, pet puta više kalcijuma i 12 puta više fosfora od belog hleba. Da biste pripremili porciju klica, dovoljno je samo da pšenicu stavite u šuplju posudu, prelijete s malo vode i ostavite blizu izvora toplote.

Kratak rok upotrebe

Takozvano klijalište zimi treba da držite na nekom toplom mestu u kuhinji, a leti ga sklonite od vrućine. Pri odgovarajućoj temperaturi, leti će se već posle 24 sata pojaviti mali beli vrhovi na pšenici. To je dokaz da ona klija i da je spremna za upotrebu. Važno pravilo je da ne zaboravite da jedete zrna čim proklijaju ili sutradan (pošto ste ih prethodno isprali), bez obzira na to koje je godišnje doba. Posle toga one više nisu dobre za upotrebu.

Kura s pšeničnim klicama

Rika Zarai savetuje da, ukoliko odlučite da sledite kuru s pšeničnim klicama, ona treba da traje tri nedelje. Preporuka je da se primenjuje četiri puta godišnje, i to u vreme promene sezone: jesen-zima, zima-proleće, proleće-leto i leto-jesen. Za to vreme klice treba svakodnevno pripremati i jesti. Ove kure nemaju kontraindikacija. Mogu da se jedu nakon preležane bolesti, u vreme kada ste izuzetno umorni ili uvek kada osetite da ste nervno napeti.

Što bolje žvaćite

Pšenične klice možete da jedete same, s nekim voćem, da ih dodate na krišku hleba premazanu medom ili da ih ubacite u jogurt, čorbu ili omlet. Veoma je važno da ih dobro sažvaćete jer bez toga neće biti dobrog varenja.

Gubitak dragocenih sastojaka

Kad zrna pšenice prođu kroz električne mlinove koji ih pretvaraju u čisto belo brašno, izgube više od 20 dragocenih vitamina, minerala i amino-kiselina. Preradom se gubi provitamin A koji ne sadrži nijedna druga žitarica.

Priprema obroka

Po receptu Rike Zarai, postupak je sledeći:
U posudu stavite pet kafenih kašičica pšenice. Proberite pšenicu kao da je sočivo i dobro je isperite mlakom vodom. Opranu pšenicu prelijte vodom i poklopite posudu. Posle 24 sata ponovo je operite, ali ovog puta hladnom vodom. Vratite je u posudu, ne dodajući više vodu. Klice dobro operite i jedite odmah ili u toku dana.