Broj 155
Početna > Lepi i zdravi > KAKO SE ŽENE BORE SA STRESOM?

Zdravlje i kilogrami

KAKO SE ŽENE BORE SA STRESOM?

Poslednjih meseci dobijate na kilaži iako pazite šta jedete i nije vam jasno odakle taj nepotrebni višak kilograma? Stručnjaci kažu da je to zbog stresa

Veliki broj žena pati od stresa u jednoj fazi svog života, a kratki izlivi stresa ne moraju nužno da budu loši jer su nekim damama oslobađajući, dok dugoročni stres može da bude izuzetno loš za vaše zdravlje. Stres je povezan s nastankom mnogih bolesti, a posebno je zaslužan za gojenje.

Ukoliko ste, i pored pravilne ishrane, nagomilali suvišne kilograme, znajte da je to usled stresa. Ipak, nema razloga za paniku, jer najnovija istraživanja pokazuju na koje sve načine možete da se zaštitite. Uz sve to, naučnici su sve sigurniji da stres stvara i mnogobrojne druge probleme, uključujući hroničan bol, gojenje, alergije, dijabetes i prouzrokuje bolesti povezane s padom imuniteta. Stres posebno pogađa lepši pol jer njihovo telo proizvodi više hormona pa se, samim tim, u njihovom organizmu hormoni i duže zadržavaju.

 Prva grupa

Žene koje su večito u šestoj brzini dan treba da počnu jakim doručkom koji se sastoji od jaja, voća, mlečnih proizvoda i hleba. Kalorije koje unesete početkom dana organizam će bolje svariti, tačnije, energija koju unesete rano ujutro koristiće vam tokom dana. Ručak i večera bi trebalo da budu lagani, a bilo bi dobro i da između obroka imate dve užine koje će održati vaš nivo energije. Trebalo bi da izbegavate kofein, kafu i alkohol, kao i da smanjite unos mesa, u organizam unosite više orašastih plodova, semenki voća i povrća.

Druga grupa

U ovoj grupi su hronično umorne i iscrpljene žene koje pate od smanjenog nivoa hormona stresa - kortizola. Jedan od najvažnijih zadataka kortizola je da održava imuni sistem zdravim. S obzirom na njegov nedostatak, moguće je da žene koje se nalaze u drugoj grupi obole od artritisa i astme, ali i da postanu isuviše osetljive na bol. Takođe je verovatno da im se javi alergija na određenu hranu, a opasnost vreba od srčanih bolesti i osteoporoze.

Za ove dame je najbolje da se reše stresa vežbanjem, a što se hrane tiče, bilo bi najbolje da imaju redovne obroke kako bi izbalansirale nivo kortizola. Njima ručak treba da bude najvažniji obrok u toku dana, a dobra kombinacija su ugljeni hidrati i proteini zajedno. Ponekad možete častiti sebe i nekom poslasticom kako biste podstakli mozak da proizvodi više endorfina. Uzimajte i hranu bogatu omega-3 masnim kiselina, poput ribe, maslinovog ulja, lešnika i pijte dosta tečnosti.

 Treća grupa

Žene koje su se prepoznale u trećoj grupi jutro treba da počnu jogurtom i jajima, a uveče je dozvoljena i koja čaša vina. Kofein je dozvoljen ujutru, dok se ne preporučuje uveče jer vam može isuviše podići raspoloženje. U trenucima kada vam opadne energija i kada postanete bezvoljni, izbegavajte obilne i teške obroke, a umesto njih jedite laganiju hranu koja se brzo vari. I čokolada je dobar saveznik kada ste neraspoloženi.

 Četvrta grupa

Zdravstveni problemi žena iz četvrte grupe mogu da budu povezani s niskim pritiskom, grčevima, bolovima u stomaku, astmom i sličnim bolestima. Što se tiče hrane, i za vas bi ručak trebalo da bude najvažniji obrok tokom dana.

Ručajte ugljene hidrate da biste podigli energiju. Uz probiotičke jogurte pokrenućete lenja creva, a savet je da svoju ishranu zasnujete na omega-3 masnim kiselinama. Tako bi na vašem meniju trebalo često da se nađu riba i maslinovo ulje. Ukoliko možete, izbegavajte kafu u potpunosti jer se može desiti da vam prouzrokuje grčeve u želucu.

Ne reaguju svi isto na stres

Zaključeno je kako ne reaguju sve žene na isti način na stres, što je i pokazano kroz dugogodišnje istraživanje američkih lekara koje je bazirano na reakcijama hormona i nervoze. Naime, žene su svrstane u četiri grupe, u zavisnosti od količine stresa - žene koje rade više stvari istovremeno, večito jure rokove i poprilično su anksiozne. U drugoj grupi su žene koje su hronično umorne i kojima nedostaje energije, a u trećoj dame koje u jednom periodu imaju veliku količinu energije, dok su u drugom bezvoljne. Na kraju, tu je i četvrta grupa - žene koje imaju osećaj da je iz njih iscrpljena sva energija i životna radost. Istraživanje je pokazalo da se uz svaku od grupa vezuju određeni tipovi bolesti. Međutim, dobra vest je da se te bolesti mogu sprečiti, što otklanjanjem stresa, što posebnom ishranom i načinom života koji je napravljen za svaku grupu žena posebno.