Broj 155
Početna > Lepi i zdravi > Cvećem do baršunaste kože

Kupanje u kadi kao ritual

Cvećem do baršunaste kože

Kupanje u kadi je za mnoge uživanje koje može satima da potraje. Polinežanke se kupaju u cveću, dok Engleskinje u kadi vole „talase”...

Mnogi od nas su navikli da se, pred odlazak na posao ili pred spavanje, na brzinu istuširaju, ne pridajući tome neki veliki značaj. Ako je suditi po običajima koji vladaju među pripadnicima različitih naroda i religija, održavanje lične higijene je važan deo života kome treba posvetiti punu pažnju.

Polinezija

U ovoj zemlji žene uživaju u ‘tijare hopu’, što u prevodu znači kupanje u cveću. Polinežanke imaju meku kožu poput baršuna, zahvaljujući ulju monoi. Cveće tijare, jasmina i sandalovine pomeša se sa kokosovim uljem i to koriste svakodnevno.

RECEPT:  Ukoliko hoćete da isprobate polinežansko kupanje, primenite sledeći recept. U kadu s vodom čija je temperatura 33 stepena sipajte pola čaše maslinovog ulja i nekoliko kapi esencijalnog ulja od cveta koji volite. Potopite se i masirajte telo lufa rukavicom. Pređite i preko lica. Ostanite u kadi 10-15 minuta, zatvorite oči i slu-
šajte muziku. Udišite duboko i izdišite polako, sve dok ne osetite da ste opustili svaki mišić na telu. Izađite iz kade, obrišite se i izmasirajte sa nekoliko kapi esencijalnog ulja. Tretman radite jednom nedeljno.

Maroko

U arapskom svetu kupanje u hamamu (parno kupatilo)  obavlja se jednom nedeljno. Pre odlaska u kupatilo, koža se dubinski očisti u prostoriji u kojoj je temperatura 45 stepeni, a vlažnost vazduha 95 odsto. Nakon toga telo se osveži prskanjem hladnom vodom. Mada je hamam nemoguće primeniti kod kuće, nešto je moguće modifikovati.

RECEPT: Pre kupanja, uradite piling od gline. Smesa je: dve kašike kuhinjske soli (sitne i fine), po tri gline i meda. Sve to se rastvori u toploj vodi i meša se dok ne postane kremasta ujednačena masa. Ovom smesom izmasirajte celo telo. Nakon pilinga, za kadu je potrebno pripremiti kesice od gaze u koje ćete staviti različite biljke ili, jednostavno, pripremite čaj u kesicama. Potopite ih u kadu, lezite i opustite se oko 10 minuta, a onda se istuširajte prohladnom vodom. Ovo radite jednom nedeljno.

Velika Britanija

Englezi primenjuju talasoterapiju, što je, u stvari, terapija morskom vodom. Jedan Francuz je u drugoj polovini 19. veka izmislio talasoterapiju (grč. ‘thalasa’, što znači more). Ona omogućava da se potapanjem u morsku vodu rešite pojedinih problema, na primer, celulita. Dobro funkcioniše zato što morska so na površinu epiderma izvlači tečnost nagomilanu pod kožom.

RECEPT: U kadu sa toplom vodom ubacite dva kilograma morske soli i malo tečnog sapuna protiv celulita. U kadi ležati oko 10 minuta. Kožu dobro isprati. Svakodnevno ponavljajte ritual sedam dana, sve dok ne počne leto.

Finska

Finci vole saunu i u nju odlaze svakodnevno. Prvo idu u zagrejanu prostoriju da bi se očistili od toksina, a zatim samo oni najhrabriji ulaze u  rupu punu snega.

RECEPT: Čak i ako nemate adekvatan prostor, u vašem kupatilu napravite saunu, tako što ćete kadu napuniti vodom od 38 stepeni, u koju ćete sipati penu za kupanje. Sedite na ivicu kade, jer će kupatilo biti vlažno i toplo, što će pospešiti detoksikaciju. Posle pet minuta uradite piling s mikrogranulama, a onda se potopite u vodu da bi se piling isprao. Zatim ponovo izađite i izmasirajte se pilingom od lavande, koji ćete pripremiti sami. Pomešajte šaku suvog cveća i malo kreme sa tri kapi esencijalnog ulja od lavande. Onda se ponovo uronite u kadu i ostanite u njoj 10 minuta. Sve završite tuširanjem hladnom vodom (dva minuta). Posle mesec dana takvih tretmana jednom nedeljno, primetićete rezultate.