Broj 155
Početna > Lepi i zdravi > Čime mažete lice

Čitajte deklaracije

Čime mažete lice

Pre nego što kupite neki proizvod za negu lica ili tela obavezno pročitajte koji sastojci su u čarobnoj bočici. Možda će vam oduzeti više vremena, ali će vam vaša koža biti zahvalna

Uposlednje vreme sve su duže i duže liste štetnih sastojaka koje nam neke od kozmetičkih kuća prodaju zapakovane u neodoljive proizvode. Koža apsorbuje 60 odsto svih sastojaka, a poslednje što nam treba u ovom ludom vremenu je da u nju uđu i raznorazne hemikalije. I zato, pre nego što se zaletite i kupite neki proizvod za negu lica ili tela, obavezno pročitajte deklaraciju. Možda će vam oduzeti više vremena, ali će vam vaša koža biti zahvalna.

Živa oštećuje moždane funkcije

Da li ste se ikada zapitali šta znači reč ‘hypoallergenic’ na kutijicama raznih proizvoda? Ovu reč kozmetičke kuće na svojim proizvodima koriste kako bi objasnile da u proizvodu nema sastojaka koji uzrokuju alergije. To, naravno, ne znači da ne sadrže neke druge, manje poznate alergene, koji takođe mogu da naštete koži. Ukoliko ste na nekoliko preparata alergični, možda je vreme da konačno odete na alergotest. Kada ga uradite, bar ćete znati koji vam sastojci smetaju. Obratite pažnju i ako na deklaraciji, posebno na maskari za oči, pronađete reč ‘mercury’, odnosno živu. Iako o njoj ne treba mnogo pisati, jer sve znamo, važno je reći i da samo male količine ovog opasnog sastojka oštećuju moždane funkcije. I zato, pre svake kupovine dobro proverite sastojke na maskari i kapima za oči.

Korektori puni netestiranih čestica

Ako na kremama za sunčanje, šamponima, regeneratorima, korektorima, kremama za područje oko očiju i u drugim proizvodima nađete natpise poput ‘formaldehyde solution’, ‘formic aldehyde’, ‘merthaldehyde’, ‘methanal’, ‘methyl aldehide’ ili ‘odžomethane’,  bežite od njih! Netestirane čestice, tj. ‘nano zinc odžide’ dopiru do očnog živca, mozga i krvnih ćelija, a nalaze se čak u trećini proizvoda za negu lica i tela. Najčešći su u korektorima, kremama za sunčanje, kremama za oči i ruke.

Prirodna kozmetika

Neki od proizvođača u svoje proizvode dodaju sastojke životinjskog porekla. Oni su označeni rečju ‘tallonj’, a na vama je da odlučite da li ćete ih koristiti jer nisu štetni po zdravlje, ali se tu javlja i pitanje etike. Važno je znati da je prirodna kozmetika ona koja sadrži najmanje 65-70 odsto sastojaka, od kojih većina mora biti samoniklo bilje koje raste na nezagađenim područjima. Zar ne mislite da je pravo vreme da otvorite  kozmetičku torbu i izvadite svoje pudere, rumenila, kreme, ruževe,  šampone, losione i proverite da li u njima ima alergena? Ukoliko ih nađete, nadamo se da znate šta da radite sa njima. Pravac - kanta za đubre!