Broj 154
Početna > Lepi i zdravi > Ne preterujte sa antioksidantima

Ne preterujte sa antioksidantima

Proizvodi sa visokim sadržajem antioksidanata mogu štetno da utiču na zdravlje ukoliko se konzumiraju u velikim količinama, zaključili su istraživači sa Univerziteta u Kanzasu.

Oni su utvrdili da obilje takvih proizvoda u ishrani može da dovede do neravnoteže između količine antioksidanata koji usporavaju oštećenje mišića i drugih organa pod dejstvom oksidacije, i prooksidanata koji ove procese ubrzavaju. Eksperiment je pokazao da u nekim slučajevima antioksidanti pogoršavaju mišićne funkcije i povećavaju osećaj zamora.

Ovakva reakcija nastupa zbog toga što antioksidanti prigušuju ključne signale neophodne za efikasno funkcionisanje mišića. Stručnjaci savetuju uzdržavanje od upotrebe proizvoda sa povećanom količinom antioksidanata sve dok se naučno ne dokaže kako ovi inhibitori oksidacije deluju na fiziološke sisteme organizma. Antioksidanti se prvenstveno nalaze u raznom svežem voću, a posebno ih ima u borovnicama, grožđu, oskorušama, ribizlama, šipku... Od pića se izdvajaju crno vino, zeleni i crni čaj.