Broj 153
Početna > Lepi i zdravi > Visok pritisak pod kontrolom

Koje su namirnice prijatelji vašeg srca i krvnih sudova

Visok pritisak pod kontrolom

Najmanje 15 odsto svetske odrasle populacije pati od hipertenzije. Saznajte koje namirnice pozitivno utiču na krvni pritisak

Nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, prekomerna upotreba alkohola i izloženost svakodnevnim stresovima u velikoj meri doprinose pojavi povišenog pritiska. Svetska istraživanja pokazuju da najmanje 15 odsto odrasle populacije pati od hipertenzije. Oboljenje može uspešno da se leči, pod uslovom da se doslovno poštuju zdravstvena pravila i propisana terapija. Uvek dobrodošla mera je i korigovana ishrana, odnosno unos odgovarajućih namirnica koje mogu pozitivno da utiču na regulaciju krvnog pritiska.

1. Riba i morski plodovi

Za osobe koje su sklone oboljenjima srca i krvnih sudova, hrana iz mora je izvor zdravlja i energije. Ono što ribu i riblje ulje čini posebno lekovitim je obilje nezasićenih masnih kiselina, tipa omega tri. Za obolele od visokog pritiska i koronarnih bolesti preporučuju se skuša, sardela, haringa, losos, sardina, pastrmka, moruna, tuna... bar tri puta nedeljno.

2. Maslina

Čajevi od masline imaju svojstvo da šire krvne sudove. Maslinovo ulje snižava takozvani loš holesterol, koji izaziva arteriosklerozu.
Priprema: Sitno iseckati 30 grama suvih listova masline, preliti ih sa pola litra hladne vode i držati potopljene osam sati. Potom kuvati dok čaj ne proključa. Skinuti s vatre, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Piti dve do tri šoljice između obroka.

3. Jabuka i jabukovo sirće

Zbog sadržaja pektina koji ima osobinu da znatno smanjuje holesterol u krvi, koristi se u prevenciji arterioskleroze i posledično arterijske hipertenzije. Količina je neograničena, minimum su dve jabuke dnevno. Obolelima se preporučuje da svakodnevno uzimaju najmanje jednu punu supenu kašiku jabukovog sirćeta, rastvorenu u pola čaše vode, a može da se doda i ista količina meda. Za one sa osetljivim želucem bolje je da umesto toga piju dve do četiri čaše soka od jabuke dnevno.

Kruška

Prisustvo kalijuma je čini odličnim diuretikom. Pored svežih, koriste se i sušeni plodovi.

Priprema: 40 do 50 grama suvih krušaka kuvati oko sat vremena u litru vode. Procediti i piti najmanje jednu ili dve čaše dnevno.

Višnja

I ovo voće je poznat diuretik. Kad prođe sezona svežih plodova, koristan je i čaj od sušenih peteljki. Priprema: Oko 30 grama ili šaku peteljki stavite u litar vode. Kuvajte deset minuta, procedite. Dnevno se piju dve-tri šolje.

Celer

Od svih lekovitih svojstava celera, diuretičko je najpoznatije. Ova osobina je naročito izražena ako se uzima kao sveže ceđen sok. Ne preporučuje se u slučaju oboljenja bubrega. Sok od korena i lista celera piti svež, ne više od tri čašice dnevno.

Paprika

Citrin, jedan od bitnih sastojaka paprike, poboljšava cirkulaciju krvi i elastičnost kapilara. U sezoni treba da se nađe češće u jelovniku obolelih od arterioskleroze i visokog pritiska.

Crni luk

U svežem stanju ili u obliku soka, jača srce i snižava pritisak.

Priprema: Samleti oljuštenu glavicu crnog luka sa oljuštenim limunom. Dodati malo šećera i staviti u teglu. Uzimati svako jutro po kašičicu na tašte.