Broj 153
Početna > Lepi i zdravi > Simbol zdravlja i večne mladosti

Sorte jabuka

Simbol zdravlja i večne mladosti

Jabuka koja je, kako mnogi veruju, na naš jelovnik stigla pravo iz raja nije samo simbol greha, požude i ljubavi već i večne mladosti. Iako ovom voćkom ne možemo izlečiti nijednu bolest, svakodnevnim konzumiranjem možemo sprečiti pojavu mnogih zdravstvenih tegoba

U skladu sa starom engleskom poslovicom „Jabuka na dan i doktor nam nije potreban", ukoliko jabuke uvrstimo u svakodnevnu ishranu uradićemo mnogo za očuvanje zdravlja. Jer, jabuka je prava riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam - u njoj ima i do 40 mg vitamina C, vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena, a sadrži i minerale, mnogo kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa. Osobama koje imaju višak holesterola i onima koji pate od anemije preporučuje se da svakodnevno jedu jabuke, i to ujutro i uveče. Jabuka služi i kao lek za srce, pa se u cilju prevencije od infarkta preporučuju dve jabuke dnevno, a onima koji su doživeli infarkt čak kilogram jabuka dnevno! Jabuke su dobre i za osobe koje boluju od arterioskleroze, reumatizma i gojaznosti, pospešuju izlučivanje mokraće i čiste krv, a dobre su i za regulisanje probave. Jabuka u našem želucu stvara dodatni osećaj sitosti, pa je idealna za dijete.

AJDARED

Ajdared je američka sorta nastala 1935. godine ukrštanjem sorti jonatan i vagner, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine. Zbog krupnog i lepog ploda, dobrog ukusa i neobično dugog skladištenja plodova, vrlo je cenjena sorta i nije ni čudo što je jedna od najpopularnijih vrsta jabuki. Ajdared miriše poput najlepšeg parfema, a njeno hrskavo, bledožuto meso je sočno i slatko. Odlična je za potrošnju u svežem stanju, voćne salate, kuvanje i pečenje.

FUDŽI

Ova vrsta je iz Japana, gde je nastala '40-ih godina 20. veka, ali joj je poreklo američko. Fudži je aromatična, vrlo sočna i hrskava jabuka. Ukus je sladak i osvežavajući, a od svih slatkih sorti jabuka fudži se najbolje čuva, jer plodovi dugo zadržavaju čvrstinu.

GALA

Ova jabuka dolazi sa Novog Zelanda, a dobijena je ukrštanjem zlatnog delišesa i oranž red jabuke. Ovo je aromatična jabuka, njeno meso je hrskavo, sočno, blagog, slatkog ukusa koji preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda, tanka kora i naročito blag ukus, čine je pravim izborom za decu.

ELSTAR

Elstar je potomak zlatnog delišesa nastao u Holandiji '50-ih godina prošlog veka. Ukus ove jabuke je intenzivan, a često se opisuje kao „meden". Elstar je sočna i hrskava jabuka, ali ne i tvrda kao neke, što je čini lakom za jelo i savršenom za razne deserte.

JONAGOLD

Jonagold je američka sorta nastala '40-ih godina prošlog veka i, kao što joj samo ime kaže, nastala je ukrštanjem jonatana i zlatnog delišesa. Medenosladak ukus zlatnog delišesa i kiselkasti ukus jonatana čine jonagold savršenom slatko-kiselkastom desertnom jabukom. Tekstura njenog mesa je hrskava i sočna, što je čini savršenom jabukom za jelo i voćne salate.

ZLATNI DELIŠES

„Eureka! Pronašao sam je!" - bile su reči Pola Starka kada je zagrizao ovu jabuku 1914. godine. I stvarno je pronašao pravo zlato na brežuljcima Zapadne Virdžinije. „S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni da li pijete šampanjac ili jedete jabuku!" - rekao je Stark. Njeno meso je čvrsto, hrskavo i sočno, ukus blag i sladak, što je čini sjajnom jabukom za voćne salate i kuvanje.

SAMERED

Kanadska sorta nastala je ukrštanjem sorti mekintoš i zlatni delišes 1964. godine. Samered je hrskava, sočna jabuka, slatko-kiselkastog ukusa, kao savršena za kuvanje.

GRENI SMIT

Možda najprepoznatljivija jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, greni smit je najslavniji izvozni proizvod Australije, otkrivena u Zemlji kengura '60-ih godina 19. veka na zemlji za otpad. Gospođa Meri Smit, koja ju je pronašla, novu sortu nazvala je greni smit (baka Smit). Ova pomalo neobična jabuka privlači pažnju bojom trave, dugo se čuva, a njen ukus je kiselkast.