Broj 153
Početna > Lepi i zdravi > Pravilna nega tela

Zdrava koža u hladnim danima

Pravilna nega tela

Pre nego što se namažete mirisnom kremom ili uljem, saznajte koji su najčešći mitovi o nezi kože zimi

Dolaskom hladnih dana naša koža je izložena stresu zbog izuzetno niskih temperatura. Upravo zbog toga, pravi savet nam je neophodan kako bismo održali kožu zdravom i negovanom. Ipak, u moru raznih informacija koje svakodnevno možemo da pročitamo, nađu se i poneke neistine. Tuširanje koži daje dodatnu vlagu Iako nema ništa lepše od toplog tuša, vruća voda ipak isušuje kožu. Izlaganje visokoj temperaturi vode uzrokuje širenje krvnih sudova koje se manifestuje kao gubitak vode kroz površinski sloj kože. Ako ne možete bez vrućeg tuša, pokušajte da tuširanje ograničite na pet minuta dnevno, a umesto sapuna koristite kupku ili bilo koji proizvod koji ne sadrži veliku količinu parfema. Višak vode uklonite tapkanjem mekanim peškirom i nahranite kožu posle tuširanja hidratantnom kremom.

Gušća krema - bolja hidratacija

Zasićenost ne znači i optimalnu hidrataciju, kažu stručnjaci. Prekomerna količina lipida može da spreči otpadanje mrtvih ćelija kože koje ostaju na licu dajući mu beživotan izgled. Dermatolozi savetuju nanošenje seruma pre kreme kako bi se podstakla hidratacija, jer su serumi lagani, a sadrže veliku količinu preko potrebnih sastojaka koji se lako apsorbuju.

Zimi nije potrebna UV zaštita

Iako je ozonski omotač opasno ugrožen i kao takav uzrokuje prolazak štetnih UVB zraka, korišćenje zaštite je obavezno tokom cele godine. Istina je da oblaci upijaju malu količinu UVA zraka, koji ubrzavaju nastanak bora, ali u ovim hladnim danima dovoljno je da koristite neki manji zaštitni faktor kako biste imali i hidrataciju i zaštitu u isto vreme.

Masna koža ne voli kremu

Niske temperature i hladno vreme štete svim tipovima kože pa čak i masnoj. Bez dodatne zaštite, vaša koža, čija je glavna uloga da štiti, može vrlo lako da postane ugrožena. Ako imate izuzetno masnu kožu, umesto masne kreme upotrebite losion ili neku laganiju kremu. Ako vam je koža mešovitog tipa, koristite različite kreme na različitim delovima kože, recimo, laganu kremu nanesite na T-zonu, a masniju na obraze.
Piling ne treba raditi tokom zime

Redovan piling poboljšaće regeneraciju ćelija, a takvim tretmanom pomažete mladim ćelijama da izbiju na površinu kože. Važno je da u toku zime kožu obezbedite preko potrebnom vlagom tako što ćete povremeno naneti masku za bolju hidrataciju jer koža posle pilinga oslabi. Stručnjaci tvrde da će pilinzi bazirani na enzimima dati sjajne rezultate.

Bolje je za kožu ako što ređe izlazite napolje

Istina, ekstremno hladne temperature mogu da isuše vašu kožu, ali još gore je ostati u zatvorenom prostoru i biti izložen centralnom grejanju. Zato, uživajte u svežem vazduhu i zimskim čarolijama, a vlagu koži vratite naknadno.

Sintetička odeća štiti od hladnoće

Obavezno se oblačite toplo i slojevito tokom ovih ledenih dana, ali vodite računa i o kvalitetu odeće. Naime, poliester i druge sintetičke tkanine mogu da izazovu potkožne bubuljice, začepljenje pora pa čak i urastanje dlačica jer svojim sastavom sprečavaju nastanak mladih ćelija kože, a istovremeno zadržavaju masnoću i znoj. Što češće nosite odeću od prirodnih materijala i obavezno se posle svakog tuširanja posvetite nezi kože lica i tela.