Broj 153
Početna > Putovanja > Kapija poljskih Tatri

Zakopane

Kapija poljskih Tatri

U obliku uspavanog golijata, iznad grada se izdiže veličanstvena planina Gjevont, na čijem se vrhu nalazi ogroman krst

Dok jednom nogom stojite u Poljskoj, a drugom u Slovačkoj, sa Kasprovog vrha uživate u prelepom zimskom pejzažu koji vam pružaju snegom prekrivene Zakopane. Ljubitelji snežne avanture znaju ovaj grad i kao „Kapiju poljskih Tatri" ili „Zimsku prestonicu Poljske". Bajkoviti zimski centar nalazi se u južnoj Poljskoj, nedaleko od granice sa Slovačkom, u Tatrama, najvišem planinskom vencu 1000 kilometara dugih Karpata.

Uspavani golijat

U obliku uspavanog golijata, iznad grada se izdiže veličanstvena planina Gjevont, na čijem se vrhu nalazi ogroman krst. Zakopane su mali gradić koji van letnje i zimske turističke sezone ima između 28.000 i 30.000 stanovnika. Dolaskom stranaca tokom zime taj broj je drastično drugačiji i često dostigne 100.000. Iako se nalazi u najsiromašnijem delu zemlje, cene su prilično visoke za plitak poljski džep. Prosečna plata je ovde oko 400 evra mada se dešava da trgovci u prodavnicama mesečno zarade svega 200 evra.

Pešačka zona

Glavna pešačka zona je ulica Krupovki. Kad niste na nekoj od skijaških staza, stičete utisak da se sve odvija u ovoj ulici jer se u njoj nalazi sve što vam je potrebno. Grad je prekrasan, ima mnogo restorana, banaka, butika, tu su i „Mekdonalds", veliko klizalište, saune, bazeni, diskoteke, kafići i Muzej voštanih figura. Prava atrakcija je vožnja konjskom zapregom, saonicama i kočijama. Ako ste više za neku urbaniju varijantu, možete iznajmiti motorne sanke i na njima se prevesti do velikog zatvorenog akvaparka sa bazenima i toboganima. Poljaci vam neće, poput ostalih Evropljana, ujutro poželeti dobro jutro, već će reći: „Dzien dobry", u prevodu „dobar dan" jer im dan počinje od zore.

Toplo pivo s pekmezom

Pošto je vinova loza u Poljskoj veoma retka, zimi će vam ponuditi da se ugrejete, umesto vina, toplo pivo sa džemom. To je jedno od tradicionalnih pića ovog područja, a zovu ga „grzane piwo z konfiturami". Kao znak dobrodošlice, poslužiće vam svoje tradicionalno jelo bigoš. To je specijalitet od kiselog kupusa, nekoliko vrsta dimljenog mesa i pečuraka. Pošto je bila pod uticajem nekoliko naroda, nacionalna kuhinja je izuzetno bogata, a u Zakopanima i veoma raznolika.

Kiseli kupus i dimljeno meso

Na trpezi se najčešće mogu naći kiseli kupus, cvekla, krastavci, kiselo mleko, pečurke, razni dimljeni delikatesi. Jela od mesa su prilično aromatična zbog korišćenja raznih začina kao što su kapar, kim, biber, peršun. Na tabeli poljskih poslastica počasno mesto zauzimaju makovnjače, rolada punjena makom, voćem ili orašastim plodovima, krofne, pita od jabuka, torta od sira i hleb s đumbirom. Poljaci se ponose svojim medenjacima koji su opako začinjeni svim i svačim. Testo za prave tradicionalne medenjake, nakon što se umesi, leži dve godine. Čašica votke posle dobrog ručka je poželjna zato što potpomaže varenje.

Sto godina tradicije

Zakopane imaju tradiciju zimskog turizma dugu 100 godina i pravi su raj za ljubitelje sportova na snegu i one željnih novih avantura. Smešteni su ispod najviših vrhova Tatri, na 900 metara nadmorske visine. Izuzetna zimska infrastruktura ovog gradića i okoline pružiće zadovoljstvo svim ljubiteljima dobrog skijanja. Preko 50 skijaških staza ukupne dužine 45 kilometara, preko 50 km staza za skijaško trčanje, tri skijaške skakaonice, 50 ski-liftova, hafpajp za snoubord i više od 50 žičara koje vas vode s jednog vrha na drugi. Sve ovo privlači skijaše iz cele Evrope.