Broj 153
Početna > Lepi i zdravi > Istezanje za radoholičare

Vežbe u kancelariji protiv bolova u kičmi i vratu

Istezanje za radoholičare

Stručnjaci ističu da uz jednostavan program kancelarijskog „treninga" sprečavate nastanak cervikalne spondiloze, a ukoliko je do nje već došlo, usporavate njen napredak

Ako spadate u zavisnike od posla koji i više od deset sati provode na radnom mestu u kancelariji, verovatno ste se često suočavali s bolovima u određenom delu kičme ili vrata. Ponekad ste muku mučili s glavoboljama koje su vas bacale u očajanje i sputavale da kvalitetno obavite dnevne zadatke. Profesori sa Fakulteta za fizičku kulturu kažu da je moguće uraditi kompletne vežbe za mobilizaciju vratnog dela kičme u kancelariji, za računarom i iz sedećeg položaja. Stručnjaci ističu da uz taj krajnje jednostavan program kancelarijskog „treninga" sprečavate nastanak cervikalne spondiloze, a ukoliko je do nje već došlo, usporavate njen napredak. Vežbe blagotvorno deluju i na glavobolje, jer pospešuju cirkulaciju krvi kroz vratnu regiju, pa samim tim i mozak dobija dovoljno kiseonika. Potrebno vam je samo malo dobre volje i nekoliko minuta da uz malo rekreacije odagnate bol i vratite se u pogon.
1. Sedite u svoju stolicu. Zatvorite usta. Maksimalno savijte glavu i vrat nadole, dok vrh brade ne dodirne grudnu kost. Ramena i telo ne pomerajte. Ukoliko vrhom brade ne možete da dodirnete grudnu kost, vežbu radite do granice svojih mogućnosti.
2. Početni stav je ponovo sedeći. Glavu i vrat maksimalno zabacite unazad. Ramena i trup ne pomerajte.
3. I za treću vežbu ne menjate početni položaj. Sada glavu i vrat veoma sporo okrenite na jednu stranu i iz tog položaja gurajte vrh brade ka vrhu ramena na istoj strani. I ovog puta su ramena i trup nepomični. Sve to ponoviti i na drugu stranu.
4. Dok sedite na stolici, glavu i vrat nagnite bočno koliko možete ka ramenu. Lice neka vam ostane okrenuto napred. Ceo bočni pokret se vrši, kažu stručnjaci, oko vrha nosa. Telo se ne pomera. Vežbu ponoviti i na drugu stranu.

Istezanje za stolom

Dobro će vam doći i malo vežbica istezanja. Važno je samo da osluškujete svoje telo kako biste sve pravilno uradili. Dok se istežete, treba da vodite računa o trzajima. Ne treba previše da cimate jer ćete na taj način sebi samo pogoršati stanje i takvo istezanje će vam više štetiti nego koristiti.
1. Ispružite ruke u visini ramena, ispreplićite prste, a dlanove okrenite nagore. Lagano se istegnite prema napred tako da i dlanovi guraju napred. Zadržite se u tom položaju 10 do 15 sekundi. Opustite se a onda ponovite vežbu. Ovom vežbom ćete istezati mišiće ramena, srednjeg dela leđa, prstiju i ruku.
2. Ispreplićite prste ruku iza glave, zategnite ruke i čitav gornji deo tela. Lopatice gurajte jednu prema drugoj kao da želite da ih spojite, sve dok ne osetite blagu zategnutost. Zadržite taj položaj pet sekundi, pa se opustite. Ponovite vežbu do pet puta. Na ovaj način istežete mišiće ramena i gornjeg dela leđa.

Prijaće vam još malo razgibavanja

Rukama se naslonite na zid dok stojite ispred njega. Jednu nogu, savijenu u kolenu, postavite ispred druge, koja će ostati ispružena iza nje. Lagano kukove gurajte napred, pri tom petu zadnje noge ne podižite od poda, sve dok ne osetite zatezanje u listu zadnje noge. Neka vam prsti obe noge budu okrenuti prema zidu. Takav položaj zadržite 10-20 sekundi. Dišite normalno. Isto ponovite i s drugom nogom.