Broj 153
Početna > Lepi i zdravi > Igre svetlom

Oplemenite dom rasvetom

Igre svetlom

Svetlosni efekti su neizostavan element osmišljavanja enterijera jer primenom različitih vrsta i načina osvetljenja prostor menja svoj karakter

Svetlost je jedan od najvažnijih faktora definisanja prostornih odnosa. Vrsta izvora svetlosti, senke, boje, ugao i jačina, samo su neki od elemenata koji određuju način na koji se definiše štimung u prostoru. U zavisnosti od svetla, prostor će biti intiman, naglašen, temperamentan, romantičan, raskošan...

Boja svetlosti umesto boje zidova

Ovo je posebno interesantno svima koji imaju potrebu za čestim promenama unutar prostora, jer će ih igrom svetlosti postići na najjednostavniji i najjeftiniji način. Umesto izmene nekog komada nameštaja ili krečenja zidova, prostor obogatite novim lampama, koje će biti dekoracija u vreme kad se ne koriste kao rasveta, a moćno sredstvo ispunjavanja i definisanja prostora u večernjim satima. Bojom svetlosti možete nadomestiti i željenu boju zidova. Korišćenjem lampi s usmerenim obojenim snopom svetlosti nagore, dobićete projekciju željene boje na segment zida ili ceo zid. Tako će beli zid u večernjim satima imati nov kolorit, pa će i prostor poprimiti drugi karakter. Interesantna rešenja mogu se postići i upotrebom reflektora, regulisanjem jačine i ugla prostiranja svetlosti. Na ovaj način možete svetlom naglasiti bitne elemente u prostoru, poput umetničkih slika i skulptura.

Mutno staklo i pleksiglas

Igru svetlosti možete ostvariti ugradnjom rasvete u pojedine elemente nameštaja ili delove kupatila. Kupatilo obogaćeno svetlosnim efektima pojačaće štimung dok se opuštate ležeći u kadi ili masirajući se pod tušem. Poseban efekat stvara ugradnja mutnog stakla ili pleksiglasa, koji propušta svetlo gore ili dole, i tako ceo zid ili određeni deo stana, postaje svetleća ploča u prostoru.

LED rasveta

zuzetni svetlosni efekti postižu se uz pomoć LED rasvete, koja gotovo nema ograničenja u svojoj primeni. Integrisana je u rasvetna tela, ugrađuje se u podove, zidove, stropove, nameštaj, a odlično zamenjuje i prirodnu svetlost u prostorijama gde je smanjena ili je uopšte i nema. Njena primena se preporučuje ljubiteljima sobnih biljki, kojima zbog nedostatka sunčeve svetlosti one ne uspevaju.