Broj 152
Početna > Lepi i zdravi > Odagnaj umor

Odagnaj umor

Naizmeničnost hladnog i toplog tuširanja predstavlja pravu gimnastiku za krvne sudove

Verovatno ste i vi kao i mnogi zaposleni po završetku radnog vremena toliko iscrpljeni da se često osećate kao izduvan balon, bez trunke energije. Toliko puta se desi da ni usta ne možete da otvorite i odgovorite na pitanja ukućana, a porodica stiče utisak da ste mrzovoljni, što inače nije crta vaše ličnosti. Samo ste mnogo umorni. Ukoliko ste pored toga tokom dana bili izuzetno napeti, pomoći će vam pojedine vežbe za opuštanje i desetominutno tuširanje.

Opustite se vežbama

Lezite na leđa. Savijte noge u kolenima i obuhvatite ih rukama tako da vam stopala budu u vazduhu. U tom položaju se desetak minuta lagano ljuljajte gore-dole. Za to vreme oči držite zatvorene i duboko dišite. Umor iz nogu će brzo nestati ako uradite laku joga vežbu. Oslonite ispravljene noge na zid, a ruke nek vam budu na podu pored tela. Dok ruke podižete iznad glave, lagano udišite, a kada ih vraćate u prvobitni položaj, izdišite. Oni koji su to probali kažu da se fantastično odmore ležeći na dasci čija je jedna strana oslonjena na pod, a druga na potporu uzdignutu 30 do 40 stepeni iznad zemlje. Naravno, glava treba da bude dole kako bi se omogućio veći priliv krvi u mozak. Pošto takvu dasku verovatno nemate, pokušajte da improvizujete. Kosu podlogu možete da napravite i pomoću jastuka ili jorgana, na krevetu ili podu.

Fiskultura za krvne sudove

Rika Zarai, autor bestselera Moja prirodna medicina, tvrdi da je jedan od načina da povratite energiju i da vaši krvni sudovi živnu, brzo, dobro tuširanje.
Neka tuširanje traje deset minuta. Počnite s toplom, pa s još toplijom, a završte s hladnom vodom 40 sekundi. Počnite od nožnih prstiju prema vratu. U prvom trenutku biće vam zastrašujuće neprijatno, ali nikako nemojte da prekidate ovaj sled tuširanja jer takvo tuširanje „diže iz mrtvih”.
Od stopala preko butina do vrata
Prvo mlaz uperite samo u stopala, i to tako da traje po deset sekundi na svako stopalo ponaosob. Zatim lagano pređite na butine i zadnjicu. Malo-pomalo osetićete neverovatnu prijatnost, pa ćete sami dobiti potrebu da vreme hladnog tuširanja produžite na 40 sekundi. Osušite se frotirom snažnim tapkanjem. Osetićete se preporođeno i raspoloženo, a vaše telo će dobiti lakoću.
Rika Zarai tvrdi da naizmeničnost hladnog i toplog tuširanja predstavlja pravu gimnastiku za krvne sudove jer se oni opuštaju u toploj vodi, a skupljaju u hladnoj i tako šalju svežu krv po čitavom organizmu.