Broj 151
Početna > Zanimljivosti > ŠTA JEDU CICAMACE

Saveti veterinara

ŠTA JEDU CICAMACE

Cat

Nije slučajno što su mačke postale jedna od dve najomiljenije vrste životinja koje držimo kao kućne ljubimce.

Odlično su se adaptirale na novi način života i, za razliku od pasa, mogu bez problema da žive u stanu, nikada ga ne napuštajući jer ga, naprosto, smatraju svojom teritorijom.

Mačke su pravi primer mesojeda. Odlični su lovci, obično pojedu svež i čitav plen. Njihov obrok je zato bogat belančevinama i dovoljno je sočan da obezbedi neophodnu vodu jer mnoge vrste mačaka žive u polupustinjskim uslovima pa jedva i da piju vode.

Njihov metabolizam je prilagođen visokoproteinskoj hrani pa su čak u stanju da belančevine koriste kao izvor energije dok su ugljeni hidrati nešto sa čim teško izlaze na kraj pa ako ih u obroku ima više nego što je potrebno, mogu dovesti do gojaznosti i drugih metaboličkih poremećaja.

Ipak, ovo ne znači da svoje mačke možemo hraniti sirovim mesom - to bi bila veoma jednostrana i siromašna ishrana jer bi brzo dovela do nedostatka mnogih minerala i drugih materija. Upotreba dobro balansirane, gotove mačje hrane je neophodna jer samo će takva ishrana obezbediti adekvatan balans hranljivih materija i preduprediti neke bolesti do kojih dolazi nepravilnom ishranom.

Takav je, na primer, oblik miokardiopatije koji je bio masovna pojava dok se nije ustanovilo da nastaje usled nedostatka jedne esencijalne aminokiseline, taurina, koji se sada dodaje u svaku hranu za mačke. Neuravnotežena ishrana i upotreba jeftinih, nekvalitetnih vrsta hrane često doprinose i problemima sa urinarnim traktom.

Obrok vašeg ljubimca bi trebalo više da čini sočna mačja hrana (koja obično dolazi u konzervama), a manje suva hrana, koja je po pravilu mnogo bogatija ugljenim hidratima i zato kod nekih mačaka doprinosi razvoju gojaznosti, a pretpostavlja se, i dijabetesa.

Takođe je važno da mačke piju dovoljno vode, i često ih u tome treba podsticati na razne načine, na primer, ostavljati više činija sa svežom vodom.