Broj 151
Početna > Lepi i zdravi > Spremni za snežnu avanturu

Skijanje zahteva snagu

Spremni za snežnu avanturu

Donji deo tela ćete ojačati ukoliko vežbate polučučnjeve, čučnjeve i iskorake
Skijanje

Adrenalin izbija iz vašeg tela, a vi treperite pri samoj pomisli o zimovanju na planini. Sneg u vama budi avanturistički duh i zove vas da po ko zna koji put testirate svoju snagu i izdržljivost. Bez obzira na to što snega nema ni u najavi, vi polako možete da poradite na svojoj formi kako biste kasnije lako klizili niz padine planine. Ljubitelj ste zimskih sportova, pa ste i sami svesni da skijanje zahteva snagu, izdržljivost, odličnu koordinaciju pokreta i, naravno, ravnotežu. Trening koji će pripremiti vaše telo za skijanje mora da obuhvata različite komponente fitnesa, uključujući i vežbe snage, izdržljivosti i istezanja mišića radi njihove fleksibilnosti. Stručnjaci ističu da, ako želite da se okušate u ovom izuzetno atraktivnom, ali i prilično napornom sportu, treba da u redovan trening uvedete i nekoliko novih vrsta vežbi. Evo nekoliko saveta!

Ozometrijska snaga

Oslonite se leđima na zid da izgledate kao da „sedite" iako zadnjicu niste spustili niže od visine kolena. Jedini oslonac vam predstavljaju noge i leđa naslonjena na zid. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi. Na ovaj način ćete steći ozometrijsku snagu potrebnu za poziciju koju skijanje zahteva.

Čelično telo

Od ključnog značaja za podizanje i jačanje forme su raznovrsne vežbe za trbušne mišiće. Nije čudo kada kažu da su jaki trbušnjaci stub organizma. Veoma je važno pripremiti telo da izdrži i apsorbuje udare do kojih dolazi prilikom skijanja. Gipkost i snagu mišića ćete postići skakutanjem s jedne na drugu stranu.

Čučnjevi pod obavezno

Donji deo tela ćete ojačati ukoliko praktikujete polučučnjeve, čučnjeve i iskorake. Priličan broj kako rekreativaca, tako i profesionalaca pati od nedovoljne tvrdoće muskulature nogu, jer misle da su dovoljno razvili noge, pa više ne moraju da rade čučnjeve. To je velika greška! Možete da kombinujete različite tehnike sa čučnjevima, ali upravo su oni ti koji vam omogućavaju da uđete u pobedničke krugove i da se na pravi način spremite za sportove na snegu. Ukoliko ste se kojim slučajem povredili, možda možete da radite na Smitovoj mašini, radi dodatne podrške. Uvrstite čučnjeve u svoj program pripreme po svaku cenu.

Grupisanje elemenata

Najbolji način je ako sve ove elemente treninga grupišete i brzo prelazite sa vežbe na vežbu. Trening možete raditi u bilo kojoj vrsti prostorije ili u nekoj od obližnjih teretana. Od bitnog značaja je i vremenski raspored za svaku vežbu, kao i odmor između vežbi. Uobičajeni interval bi bio da trideset sekundi vežbate posle čega ćete napraviti pauzu od deset sekundi.

Ravnoteža na prvom mestu

Praktikujte čučnjeve na jednoj nozi, čime ćete razviti snagu i ravnotežu! Dobro će vam doći i step platforme koje doprinose jačanju zadnje lože butina. Pokretljivost možete vežbati trčeći između čunjeva, što simulira pokrete za slalom. Ostaje vam samo da redovno trenirate i vaše telo će vrlo brzo ući u formu za nove zimske i snežne avanture.