Broj 150
Početna > Zanimljivosti > Njegova žuta minuta

Kako da se ponašate ako je vaš muškarac u krizi

Njegova žuta minuta

Ukoliko je vaš dragi iznenada postao veoma ćutljiv i na sva vaša pitanja odgovara sa da ili ne, besni iako mu ne dajete nikakvog povoda za to, verovatno je u nekoj krizi, čije uzroke ne namerava da vam otkrije.

U takvim okolnostima bilo bi najpametnije da ne radite ništa što bi dodatno zakomplikovalo stvari.

- Kada su pod velikim stresom, muškarci se ili povlače u sebe, ili postaju agresivni, a ponekad reaguju na oba načina - kaže Danijel Elenberg, psihoterapeut iz Los Anđelesa, koji je godinama proučavao ponašanje jačeg pola u ljubavnim vezama.

 

Ne ispitujte ga previše

On ne treba da ima osećaj da se nalazi na psihijatrijskom kauču. Iako će sigurno znati da ga vi iz najboljih namera pitate "Šta nije u redu", sasvim je moguće da ga rečenice ovog tipa učine još napetijim. Imajte u vidu da nespremnost muškarca da sebi da oduška kroz priču nije samo odraz njegove tvrdoglavosti. Naučni eksperimenti pokazuju da se ženski svet u većini misaonih procesa više oslanja na levu stranu mozga, koja gotovo u potpunosti upravlja govorom, dok muškarci uglavnom koriste desnu, čiji je značaj za vođenje razgovora daleko manji. Ovo ne znači da vam vaš dečko ili muž nikada neće reći šta ga u stvari muči. Ali bolje je da ne insistirate da vam se poveri.

Navedite ga da se otvori

On će se najbrže otvoriti ukoliko se potrudite da mu bude prijatno u vašem društvu. Kuvajte za njega, odvedite ga u njegov omiljeni restoran, ili učinite nešto treće što će ga, prema vašem mišljenju, naterati da se opusti, a onda možda i izbrblja. Ne bi bilo loše ni da širom otvorite oči. Neki njegovi neuobičajeni postupci mogli bi da vam nagoveste u čemu je štos i pruže vam opravdanje za diskretno raspitivanje.

Ne primajte lično njegovu nervozu

To što je on u lošem raspoloženju uopšte ne podrazumeva da mu nije stalo do vas i da mu je svejedno kako se osećate. Ne zauzimajte odbrambeni stav. Ako vaš čovek počne da se pita zbog čega ste vi zabrinuti, biće pod još većom tenzijom.

Potražite podršku od bliskih ljudi

Morate da shvatite da, sve dok ne izađe iz krize, muškarac koga ste izabrali nije ni mentalno ni emotivno sposoban da vas teši zbog nekih sitnih nesuglasica s kolegama, ili vaših manjih, svakodnevnih briga. Dajte mu prostora da se sredi i okrenite se porodici i prijateljima ako vam je potrebno da budete pažljivo saslušani i ohrabreni.

Ne pričajte drugima o njegovom problemu

Kad već nije spreman da svoju tajnu podeli s vama, on sigurno ne bi voleo da bilo kome kažete da je pritisnut nekom ogromnom mukom. Ali, naravno, ukoliko se uveri da to niste pomenuli ni onima koji su vam najbliži, zadobićete njegovo neograničeno poverenje.

Ne koristite seks kao lek

"Predrasuda je da muškarci jedino žele seks onda kada su pod stresom", tvrdi doktor Elenberg, i dodaje: "U njima se tada ne javlja samo želja da budu ostavljeni na miru, već i strah da će zakazati u krevetu. A u slučaju se to zaista desi, oni se osećaju mnogo gore".

Šokirajte ga

Možda vaš partner pripada onoj grupi muškaraca koje i bez nekog krupnog razloga obuzima tuga, samosažaljenje ili bes. Ako je stvarno takav, probajte ga "protresete". Recite mu da nećete doveka "hodati na prstima oko njega" i da mora da se trgne ako hoće da vas zadrži. To jeste ucena, ali takva koja i njega i vašu vezu može da vrati na pravi kolosek.